Yurt içi ve yurtdışından Atatürk Üniversitesi’ne konuk olan üst düzey yetkililerin mutlaka ağırlandığı İçsu Balıkları Tesisi’nde yıllık, 10 tondan fazla balık üretimi yapılmakta. Üretilen balıklar ve üretimde kullanılan teknoloji, balık üretimi alanında yatırım yapmak isteyen üreticiler için bir demo imkânı sağlayan birim, yetiştiricilerin teknik yönden ihtiyaçlarının giderilmesi için çaba sarf edildiğini belirten Muhammed Atamanalp, Erzurum vatandaşlarına da hizmet verildiğini söyledi. Atamanalp, “Haftanın her günü hemşerilerimize sofralık balık temini ile Erzurum şartlarında taze balık tüketim imkânı verilmektedir. 2011 yılında yapılan kapasite artırımı ile üretilen balıklar işleme ünitelerinde işlenip vakum ambalaj ile pişirilmeye hazır halde satışa çıkmaktadır. Bunun yanında üniversite yerleşkesi içerisindeki kafeteryada da balık ekmek şeklinde tüketicinin beğenisine sunulmaktadır. Bu şekilde su ürünlerinin Erzurum’daki tanınabilirliğinin artırılması ve kişi başına balık tüketiminin hiç olmazsa ülkemiz seviyesine çıkarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca tesis sayesin elde edilen gelirin tamamı yine tesise harcanmaktadır.” dedi.
Tesisin birinci hedefi, Su Ürünleri Fakültesi öğrencilerine uygulama imkânları sunması olduğunu vurgulayan Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Muhammed Atamanalp, “İçsu balıklarının yetiştiriciliğiyle ilgili modern ekipmanların tamamının yer aldığı tesiste, yalnızca kendi öğrencilerimiz değil diğer üniversitelerden stajer öğrenciler ve öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen yabancı öğrencilerde uygulamalı eğitim alma imkânı bulmaktadırlar. Eğitim boyutu yanında üretimin de yapıldığı tesislerde bölge üreticilerinin ihtiyaçları doğrultusunda balık yumurta ve yavrusu yetiştirilmektedir.” diye konuştu.
Projesi Atatürk Üniversitesine ait olan elektronik chip yöntemi hakkında bilgi veren Atamanalp, “Damızlık stoklardaki alabalıkların tamamına elektronik chip yerleştirdik. Her balık kayıt altında. Bu mekanizma sayesinde, performansı daha iyi olan balıkları damızlık stoğunda tutup, performansı düşük olan balıkları da stoktan çıkarıyoruz. Bu sayıda tesisdeki üretim kalitesini artırmış oluyoruz. Alabalıklarda kullanılan chip uygulaması kullanılmaya başlayalı 3 ay oldu. Türkiye’de ilk kez uygulanan chip sistemiyle üretimde büyük bir artış bekliyoruz.”
TÜRKİYE’NİN GÖZDESİ
Yıllardır kendi stoku ile üretim yapan tesis, yetiştirdiği yumurta ve yavruların hastalıklardan arî olması sebebiyle ülkenin her tarafından talep görmekte. Sezon öncesi sayı olarak ihtiyaçlarını bildiren üreticilerin talep miktarına göre o yılki üretim planı yapılmakta ve o doğrultuda üretim gerçekleştirilmekte.
Alabalık Tesisleri başta olmak üzere Su ürünleri Fakültesi balık üretiminde Araştırmacıların her yıl yaptıkları projelerle sürekli modernize edilen tesiste Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri, Veteriner ve Fen Fakülteleri akademisyenlerinin yanında diğer üniversitelerin Su Ürünleri Fakültesi araştırmacıları da bilimsel denemelerini yürütmekte. Bu yönüyle büyük çaplı bir laboratuar işlevi olan İçsu Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapılan çalışmaların sonuçları yayın haline dönüştürülüp, ulusal ve uluslararası dergilerde yayın olarak değerlendirilip, araştırma bulgularındaki olumlu kazanımlar sektördeki yetiştirici ve firma sahipleri ile paylaşılmakta onların yararlanmasına da imkân veriliyor.