Erzurum il Müftülüğü konferans salonunda düzenlenen panele konuşmacı olarak Erzurum İl Müftü vekili Celal Büyük, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Tamer Ekinci, Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, Palandöken Otizm Dernek Başkanı Nazan Yarbaş katıldı.
Büyük burada yaptığı konuşmada, insan olmanın engelsiz bir hayatı hak etmek anlamına geldiğini belirterek, dünyadaki en büyük engelin duygu ve davranışlarla oluşturulan engeller olduğunu ifade etti.
Büyük, şunları söyledi: ‘’Hepimiz Yüce Yaratıcı tarafından birbirimize emanet edilmiş canlılarız. Engelli yada engelsiz fark etmeksizin hepimiz insan olma onuruna yaraşır bir şekilde yaşama ve kabul görme hakkına sahibiz. İnsan olmak engelsiz bir yaşamı hak etmektir. Duygu ve düşüncelerdeki engelleri aşarak hep birlikte fiziksel engellerin üstesinden gelmektir. İnsanlık ailesinin her ferdinin huzur ve güven içinde hayatını sürdürebilmesi için emek vermektir’’
Tamer Ekinci ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün engelliler konusunda önemli çalışmalar yaptığını belirterek, engellilerin toplumsal yaşama katılabilmeleri için yoğun çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
ENGELLİLER KONUSUNDA ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Ekinci, engeliler konusunda uygulamaya geçen erişilebilirliğin, dezavantajlı grupların evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri olduğunu kaydetti.
Engellilerin toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken fiziksel ve mimari tüm tedbirler olduğunu belirten Ekinci, Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçelerinde denetimlerin sürdüğünü dile getirerek, yasayla birlikte zorunlu hale gelen binaların engelli insanların rahat erişilebilir hale gelmesi için çalışmaların süratle devam ettirildiği anlattı.
Ekinci, şu ifadeleri kullandı: ‘’Engellilerimize sosyal hizmet sunumunda, engellinin biyolojik, fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçları da dikkate alınarak, öncelikle yaşadığı sosyal ve fiziksel çevreden ayrılmaksızın, aile ortamında hizmet verilmesi için belirtilen esaslar doğrultusunda bakıma muhtaç Engellinin akrabası tarafından evde bakım hizmeti sunumunda bir aylık net asgari ücret tutarında ödeme, engelliye bakan kişiye yapılmaktadır. Evde bakım hizmetlerinden Erzurum’da 7 bin 264 kişi yararlanmaktadır. İlimizde Engelli Bakım ve Rehabilitasyon alanında, biri resmi üçü özel kuruluş olmak üzere toplamda dört kuruluş ile hizmetlerimiz sürdürülmektedir. İl Müdürlüğümüze bağlı özel Engelli bakım merkezlerinde çoğu yaşlılık nedeniyle kişisel bakımını yapamayan engellilerimizin barındırılması sağlanmaktadır. Bu hizmet kapsamında özel bakım merkezlerine aylık ortalama 440 Bin TL ödeme yapılmaktadır. Engelli bakım ve rehabilitasyon merkezi hizmetlerinden yararlanıcı sayısı 286’dır. Erişilebilirlik ise herhangi bir ürünün, servisin, hizmetin, teknolojinin ya da ortamın engelliler ve yaşlılar dâhil olmak üzere herkes tarafından ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasını ifade etmektedir’’dedi.
Dernek Başkanları Efe ve Yarbaş ise sivil toplum kuruluşlarının engelliler konusunda yaptıkları çalışmaları paylaştı.
Panele, Aile Politikalar İl Müdür Yardımcısı Cemil İlbaş, Şube Müdürü Selami Peksöz, Müftülük yöneticileri, engelli vatandaşlar ve engelli yakınları katıldı.