Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yapmış olduğu yoğun çalışmalar ile şap hastalığı büyük oranda yok edilmiş olsa da bu gün yeni tip şap hastalığı tehdit oluşturmaya başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bu duruma erken müdahale etmek için 4 Ocak 2016 yılında yeni tip şap aşısı kampanyası başlatacak.
Erzurum’da hayvan üretiminin önemine dikkat çeken Akar, “Erzurum ili ekonomisinde hayvancılık sektörü, ön planda yer almaktadır. Yaklaşık 1,4 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ile ülke genelinde önemli bir paya sahiptir. İlimiz yüzölçümünün genişliği ve çok sayıda ilimizle coğrafi komşuluğu, büyükbaş hayvan sayısı bakımından 43, küçükbaş hayvan sayısı bakımından 27 ilin hayvan sayısından fazladır. Hayvani ticarete konu ederek yıllık ortalama her yıl 300-350 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvanı il dışına sevk etmesiyle yaşanan hayvan hareketleri, hayvan hastalıkları ile mücadeleyi çok daha önemli kılmaktadır. Düzenli bir şekilde yapılan aşılama kampanyaları, kordon –karantina tedbirleri, sero-sürvey çalışmaları ve tazminatlı kesim çalışmaları hayvan hastalıkları ile mücadelede son yıllarda önemli mesafe kaydedilmiştir.” dedi.
ÖNLEMLER ŞAP HASTALIĞINA ENGEL OLAMADI
Erzurum’un şap hastalığının yeni bir tipi ile karşı karşıya olduğunu aktaran Akar, “Sınır ülkelerden ülkemize giren ve sınır illerinden başlayarak hastalık mihrakları oluşturan Şap hastalığı, ilimizde yoğun aşılamalara rağmen yeni tip olması nedeniyle bazı ilçelerde hastalık mihrakları oluşturulmuş olup bu mihraklarda gerekli fenni önlemler alınarak hastalığın yayılımı durdurulmuştur. Bu kapsamda hastalığın ilimizde yoğun yayılımını önlemek, koruma amaçlı aşılama çalışmalarımızda farkındalık oluşturmak için 10/12/2015 tarih ve 2015/02 nolu İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyon Kararı ile il genelinde 10 Aralık 2015 ile 27 Ekim 2015 tarihleri arasında hayvan hareketleri ve hayvansal ürün hareketleri durdurulmuş, hayvan satış yerlerine hayvan giriş çıkışları yasaklanmıştır. Bunun yanında özellikle başta mihrak ve çevreleri olmak üzere Bakanlığımızın ilgili birimlerinde yeni tipe karşı aşı temin edilerek aşılama çalışmalarına başlanmıştır.” diye konuştu.
YENİ TİP AŞILAMA 4 OCAK’TA BAŞLAYACAK
Şap hastalığı yeni tipine karşı aşılama kampanyası başlatılacağını duyuran Akar, “Bakanlığımız bu kapsamda önlemleri sıklaştırmış ve hastalığa özgü yeni tip aşılar üreterek 04 Ocak 2016’dan itibaren ilkbahar şap aşılama kampanyasını başlatacaktır. İlimizdeki bütün büyükbaş hayvanlar yeni tip şap aşısı ile İlçe Müdürlüklerimiz tarafından aşılama yapılacaktır. Şap hastalığından dolayı yetiştiricilerimizin ekonomik kayıplar yaşamaması için İlçe Müdürlüğü yetkilerine aşılama konusunda yardımcı olunması ve bütün hayvanlarını düzenli olarak şap aşılamalarını yaptırmaları konusunda yardımcı olmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.