Mali’nin başkenti Bamako’da bir tıp fakültesinin yemekhanesinde iftardayız.
Fakültenin yurdunda köylerden okumaya gelen 600 erkek ve kız öğrenci kalıyor. Tıp son sınıf öğrencisi Adem Cerrah, aylık 100 dolar bursla geçiniyor. Önceki gece bir parça ekmek ve biraz kahve ile sahur yapmış. Ama ağzından “Allah bereket versin. Çok şükür elhamdülillah.” sözleri dökülüyor. Kimse Yok mu Derneği ile Mali Yardım Zamanı Derneği’nin düzenlediği iftarlara dikkat çekerek, “Türklere ne kadar teşekkür etsek az. Maddi olarak çok kötü durumdayken yetiştiler. Bu Ramazan öncekilere göre çok daha güzel geçiyor.” diyor.
Batı Afrika ülkesi Mali, kara kıtanın en fakir insanlarının yaşadığı topraklardan biri. 13 milyonluk nüfusun yüzde 90’ı Fransız sömürgesi geçmişine rağmen Müslüman kalmayı başarmış. Halk büyük oranda tarımla uğraşıyor. Ülkenin altın ve uranyum gibi yer altı zenginliklerini Batılı devletler işletiyor. Tarihte dünyanın en zengin ülkeleri arasında sayılan Mali, bugünlerde gelişmişlik düzeyiyle Afrika’nın gerisine düşmesinin sebeplerini eğitimde arıyor. Yüzde 68’i kırsalda yaşayan halk artık çocuklarının eğitimle makus talihini yenmesini istiyor. Bu nedenle köyden şehir merkezlerine okumaya gelenlerin sayısı sürekli artıyor.
Başkent Bamako’da tıp fakültesi yemekhanesindeyiz. Burada iftar saatinden hemen önce tatlı bir telaş var. Malili üç kadın ve Mali Yardım Zamanı Derneği’nin iki Türk çalışanı yemekleri iftara yetiştirmek için büyük gayret sarf ediyor. Onlara yardım eden iki genç Malili dikkatimizi çekiyor. Adem Cerrah, tıp fakültesinde okuyan 6 bin gençten biri. Ama onu diğerlerinden ayıran özelliği aynı zamanda öğrenci konseyi başkanı olması. Halen son sınıfta okuyor. Burada ne yaptığını soruyoruz. “Arkadaşlarıma hizmet etmek için geldim.” diyor. Konsey başkanlığının bu hizmete mani olmadığını da söylemeyi ihmal etmiyor. Cerrah, bu Ramazan’ın öncekilere göre çok daha güzel geçtiği görüşünde. Özellikle bu yıl Ramazan ayı boyunca Kimse Yok mu Derneği ile Mali Yardım Zamanı Derneği’nin tıp fakültesi yemekhanesinde ortaklaşa düzenlediği bu iftarlara dikkat çekerek, “Türklere ne kadar teşekkür etsek az. Ülkemiz şu an sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Maddi olarak kötü durumdayız. Tam da böyle bir zamanda yetiştiler. Benim için bu mübarek ayda onlara yardım etmek bir onurdur.” diyor. Bamako’nun bir köyünden gelerek tıp fakültesine girmeyi başaran Adem’in ailesinin maddi durumu kötü. Bu nedenle devletten aldığı aylık 100 dolara yakın bursla geçimini sağlamaya çalışıyor. Maddi sıkışıklık onu sahurda da ekonomik davranmaya itmiş. Önceki gece bir parça ekmek ve biraz kahve ile sahur yapmış. Ama bir şikayeti yok. Ağzından “Allah bereket versin. Çok şükür Elhamdülillah.” sözleri dökülüyor.
Tıp fakültesi 3. sınıf öğrencisi Bakali Dembele de onlardan biri. Zorluklarla dolu bir hayatları olduğunu belirten Dembele, “Bu organizasyon Ramazan ayı boyunca karnımızı doyurma ve arkadaşlarımızla bir araya gelme fırsatı sundu. Allah bu yapılan hayırları inşallah karşılıksız bırakmaz.” diye dua ediyor.