Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Savaş Barkçin ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, Atatürk Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 3. Uluslar Arası İlişkiler Öğrenci Kongresi Türk Dış Politikasında Güncel Gelişmeler” panelinde, Türk Tarihinin azametine dikkat çekti.
Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Savaş Barkçin ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü’’nün katıldığı “3. Uluslar Arası İlişkiler Öğrenci Kongresi Türk Dış Politikasında Güncel Gelişmeler” Paneli Atatürk üniversitesi Mavi Salon’da başladı.
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi ve Atatürk Üniversitesi AB Dokümantasyon Merkezi’nin Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümüyle birlikte düzenlediği III. Uluslararası İlişkiler Kongresi, AB Bilgi Ağı konulu konferansa Başbakanlık Baş Danışmanı Dr. Savaş Barkçin, Türk Tarih Kurumu başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, Atatürk Üniversitesi’nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkaç, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Suphi Orhan, Uluslar Arası Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sait Dilek, Küresel Gelişim ve Etkileşim Başkanları’ndan Ahmet çelik ile 21 farklı üniversiteden lisans ve lisansüstü eğitim gören 100’ün üzerinde öğrenci katıldı. 2 gün sürecek panelde Türk Dış Politikası çeşitli yönlerden analiz edilecek.
Kongrede Başbakanlık Başdanışmanı Dr. Savaş Barkçin, Dünya ve Türkiye adlı konuşmasında, öğrencilere kendinden örnekler vererek nasihatlerde bulundu. Ülkenin en iyi şekilde ilerleyebilmesi için genç girişimcilerin sahadaki performansının önemine dikkat çeken Barkçin, “Kendinizi kendiniz olarak geliştirin, oturduğunuz koltuğun rengini almayın, oturduğunuz koltuğa kendi renginizi verin.” dedi.
“KENDİ ÜLKENİZİN YANINDA OLUN”
“Özellikle Türkiye’den yurt dışına eğitim görmek için gidenlerin oranın arttığı bu zamanda, dış ülkelerde kendi ülkelerinizi onlar için araştırmayın. Onların iç ve dış politika sistemlerine bağlı durumların araştırmasını yapın. Buradan bir şeyler götürecekseniz kültürünüzü götürün, ama gelirken ülkeniz için en iyisi neyse onu getirin” diyerek öğrencilere öğüt veren Başbakanlık Başdanışmanı, ülke içindeyken de dış ülkelere özenilmemesi gerektiğini anlattı.
Barkçin , “Türkiye içinde en çok rahatsız olduğum şeylerden biri de bazı üniversiteler, lisans ve yüksek lisans öğrencisi alırken, zorunlu olarak en iyi derecede İngilizce istenmesidir. İngilizce, Türkiye’ de yaşanacak bir dil değil, öğrenilmesi lazım bir dildir. Kendi ülkenin dilini değiştirmek değil, diğer ülkelerden bilgi toplayabilmek ve kendimizi yabancılara daha iyi tanıtmak için gereken bir dil olmalıdır.”
OSMANLI’SIZ SİYASET BİLİMİ
“Türkiye’de birçok üniversite de ve beklide burada da, umuyorum ki öyle değildir, Siyaset Bilimleri dersi Atilla’yla başlıyor ABD ile bitiyor ama içinde Osmanlı Devleti yok.” diyerek önemli bir konuya da parmak basan Barkçin, “Bizans’tan sonra en çok hüküm sürmüş ve Avrupa da dâhil birçok ülkeyi yönetmiş bir imparatorluk ne Avrupa’da ne de Türkiye’de verilen siyaset bilimlerinde yer almamıştır. Özellikle Türkiye de kesinlikle olmaması gereken bir durumdur.” dedi
TÜRK SİYASİ TARİH
Kongrenin oturum başkanı ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, Türk Dış Politikasının Tarihi Seyri konuşmasıyla “3. Uluslar Arası İlişkiler Öğrenci Paneli” başladı.
Hülagü, “Türk Tarihi, özellikle Osmanlı Döneminde 3 kıtayı yönetmiş bir devlet olarak, tarihin seyrine yön vermiş, dahası günümüzde birçok Avrupa ülkesinin kaderini belirlemiştir. Karlofça anlaşmasında ilk toprak kaybını yaşamış ve gerileme dönemine girmiş bir devlet, diğer ülkelerin süper gelişmesine karşı yine de 300 yıl ayakta durmayı başarmıştır. Böyle bir tarihin incelenmesi, örnek alınması kesinlikle mümkün kılınmalıdır.” dedi.
Konferansta, konuşmacı Dr. Savaş Barkçin’e 3. Uluslararası İlişkiler Öğrenci Kongresine katılımlarından dolayı da, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkaç tarafından plaket verildi.