Bakan Yılmaz, ziyaret ve temaslarda bulunmak için geldiği Gümüşhane'de, Mısır'da darbe sürecinin ardından yaşanan gelişmeleri ve yabancı medyanın bu olaylara tutumunu değerlendirdi.
Batı toplumlarının bu süreçte kendine demokrat olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Kendilerine demokrasi olsun istiyorlar ama kendi seçitikleri insanlar başa gelirse demokrasi olsun diyorlar. Eğer kendi çerçeve ve bakış açılarında olmayan insanlar seçimi kazandıysa o zaman demokrasiyi bu coğrafyaya lüks görüyorlar. Mısır'da ve Filistin'de olan budur" diye konuştu.
"Manda yönetimi olsun istiyorlar"
Filistin ve Mısır'da yapılan seçimlerin demokratik ortamda yapılmasına rağmen yaşanan gelişmelerin hiç te öyle olmadığına işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Şimdi aynı oyunu Tunus için yapmak istiyorlar. Biz diyoruz ki bu coğrafyanın insanı da demokratik seçime layıktır. Ancak batının geçmişte manda yönetimi vardı. Manda yönetiminde 'bu ülkeler kendilerini yönetme yeterliliğine sahip değildir, onları biz yönetelim' anlayışı vardı. 100 yıl önceki bu düşünceden bugün hala değişmemişlerdir, manda yönetimi olsun istiyorlar. Demokratik sistemlerle gelen insanlar onlara göre kendi düşüncelerinde değilse kabul etmiyorlar. Dolayısıyla kendilerinin manda yönetim zihniyetini temsil eden insanları başa getirerek bunlar sizi yönetsin diyorlar."
"Tarih herkesi yargılar"
Türkiye'nin çıkar esasına dayalı bir dış politika yürütmediğine, ilkeler esasına dayalı dış politika yürüttüğüne dikkati çeken Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bizim ilkemiz halk kimi tercih ederse biz onun bu ülkenin başında olmasını ve bu ülkeyi yönetmesini en doğal hak olduğunu düşünüyor, bunu da dile getiriyoruz. Bunu yaptığımızda da çıkar esasına dayalı kişiler ve gruplarla iki bakış açısı ortaya çıkıyor ama biz doğru olduğumuza inanıyoruz. Tarih herkesi yargılar. Birisi darbecilerin yanında olanı birisi de halkın yanında olanı. En doğruya tarih karar verir ve bugüne kadar da yanılmamıştır. Biz doğruya yaptığımıza inanıyoruz. Allah bizi de bu yoldan ayırmasın"
"Yabancı medyanın yaptığına çifte standart demek bile az gelir"
Dış basında Mısır'da yaşanan gelişmelerin tam anlamıyla dünyaya duyurulmadığını ifade eden Yılmaz, "Medyada bazen çifte standart diyorlar. Aslında bunlara çifte standart bile az gelir. Türkiye'ye böyle, Mısır'a öyle... Şuanda Suriye'de hergün 100 kişi ölüyor. Beşar Esed'in kendi halkını füzelerle öldürmesi devam ediyor ve hiç duyuyormusunuz ? Mısır'da bu kadar insan öldü bir haber veriliyor mu?" ifadelerini kullandı.
"CNN ya da BBC'de bir canlı yayın gördünüz mü?"
Yılmaz, Mısır'da milyonlarca insanın baskı ve ölüme rağmen halen sokaklarda olduğuna değinerek, "Bununla ilgili olarak CNN yada BBC'de bir canlı yayın gördünüz mü? Herhalde sıradan olaylar diye veriyorlar. Yabancı medya kutuptaki iki tane balinaya veya körfezdeki iki tane deniz kuşuna gösterilen hassasiyeti Mısır'daki insanlara göstermiyorlar. Belki de bunların nazarında bu coğrafyada yaşayanlar insan bile değil ama tarih onları utandıracaktır" diye konuştu.