Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
ETSO Meclisi toplandı
ETSO Meclisi toplandı
Şehit öğretmenlere vefa etkinliği
Şehit öğretmenlere vefa etkinliği
Valilikten ormanlarda piknik yasağı
Valilikten ormanlarda piknik yasağı
Aydemir'den Bakan Yusuf Tekin'e destek
Aydemir'den Bakan Yusuf Tekin'e destek
Rizespor sezona Erzurum’da hazırlanıyor
Rizespor sezona Erzurum’da hazırlanıyor
HABERLER>EKONOMÄ°
30 Ekim 2015 Cuma - 08:05

Organik Tarım yüz güldürdü

Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, çiftçinin organik tarıma geçmek istemesindeki sebebin, organik tarıma verilen destekler olduğunu belirtti.

Organik Tarım yüz güldürdü

Organik tarımda verim yüzleri güldürdü. Son 25 yılın en verimli hasadını elde ettiklerini dile getiren Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Üretimde istediğimizi elde ettik. Şimdi hedefimiz Organik tarımla uğraşan çiftçilerimizin sayısını artırmak.” Diyerek, daha fazla çiftçinin organik tarıma geçmesi için desteklerin arttırılması gerektiğine dikkat çekti.

25 YILIN EN BEREKETLİSİ

Hasatlar sonucunda çiftçinin yüzünün güldüğünü ifade eden Ilıcalı, “Bu yılki organik tarım hasatlarını yaptık. Sonuç oldukça mutlu edici oldu. Hem organik tarım yapanlarının sayısının artması hem de hava şartlarının iyi olup verimli bir bahar geçirmemizle, organik tarıma başladığımız 25 yılın en bereketli yılını geçirdik. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu verimlilik ve vatandaşımızın ilgisi artarsa Erzurum, organik tarımda bir Dünya markası haline gelecektir.” şeklinde konuştu.

ORGANİK TARIMA DESTEK ARTMALI

Organik tarıma geçiş yapan çiftçilerin verilen desteklerden dolayı tercih ettiğini söyleyen Ilıcalı, “Çiftçiler organik tarımı desteklerinden dolayı tercih ediyor. Organik tarıma geçen çiftçiler ektikleri dönüm başına 10 TL alıyorlar. Bu da çiftçilere cazip geliyor. Ama bu yeterli değil. Çiftçi mazotu 5 TL’ye alıyor. Buna çiftçiyi çok etkiliyor. Bunun yanında gübre fiyatları da yüksek. Bu alanlarda da organik tarım çiftçilerine destek verilirse herkes kimyasal ürünleri tarımda kullanmayı bırakarak organik tarıma geçerler. Buda ülkemizdeki ihracat oranını arttırır.” diye konuştu.

İHRACAT DEPOSU

Ellerindeki organik ürünleri doğrudan ihracat edemediklerini belirten Ilıcalı, “Çiftçi elindeki organik ürünleri şirketlere satıyor. Bunlarda yurt dışına ihracat ediyorlar. Buda bize gelen karı düşürüyor. Çiftçi ürünün doğrudan ihracat etmek istiyor. Ama Erzurum’da ürünleri muhafaza edeceğimiz bir depo olmadığı için sıkıntı oluyor. Bizim çiftçilerimizle böyle bir projemiz var. Bu proje ile çiftçilerimizin ürünlerini muhafaza edecekleri bir depo inşa edeceğiz. Bu sayede ürünleri doğrudan ihraç edebileceğiz. Bu sayede çiftçilerimizin eline doğrudan ulaşan kar artacaktır.” şeklinde konuştu.

ORGANİK TARIMDA 25 YAŞINDAYIZ

Erzurum’un organik tarımla ne zaman nasıl tanıştığını anlatan Ilıcalı, “1989 yılında Erzurum’da biz organik tarımla tanıştık. 1989 yılında Erzurum’da patates çok büyük para etmişti. Biz de bu yılı arkamıza alarak 1990 yılında da bol miktarda patates ektik. Patatesleri satmak için aracılarla İtalya’dan bir heyet geldi. Heyet bu patatesleri kontrol ettikten sonra dedi ki, biz bu patatesleri alamayız. Biz sadece organik patates alıyoruz. Dedi. İlk kez bu yıl organik tarım bu heyetle birlikte Erzurum’a girdi. Yine o yıl 633 çiftçiyle Erzurum’da organik tarıma başladık. Onun meyvesi de İstanbul Halk Ekmekle anlaşma yaptık ve o yıl ürettiğimiz organik buğdayları sattık.” ifadelerini kullandı.

 
Son Gün 2 Kasım
 
Nüfusta 1 Kasım mesaisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TKDK, Danışmanlık Eğitimi düzenleyecek
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 2016 yılından itibaren IPARD ...
KUDAKA’dan 4 projeye destek
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 70. Yönetim Kurulu Toplantısı, ...
Koyunculuk yükselen ekonomik değer
Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Osman Akar, ‘Erzurum’da koyun-keçi ...
 
Erzurum'da enerji yatırımı
Oltu ilçesinde 2011 yılında yapımına başlanılan ve kısa süre önce tamamlanan ...
KUDAKA’dan 5 projeye destek
KUDAKA Teknik Destek Programı Temmuz-Ağustos Dönemi içinde yedek liste ...
DOSİAD, şirket sermayelerini analiz etti
Erzurum’da bu yılın eylül ayında kurulan 14 şirket sermayesinin 3,6 milyon ...
 
TOBB 9 aylık verileri açıkladı
Erzurum’da 2015’in 9 ayında kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ...
Erzurum Kamu’da 16’ıncı sırada
İlde kişi başına düşen kamu harcaması tutarı 9 ayda 3 bin 230 TL olarak ...
Erzurum bölge ortalamalarına fark attı
Erzurum Eylül 2015 ölçeğinde il gelirinin gideri karşılama oranı bakımından ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva