Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
ETÜ YÜTAM’da tarımsal Ar-Ge gündemi
ETÜ YÜTAM’da tarımsal Ar-Ge gündemi
Öğretmenlerden Bakan Tekin'e teşekkür
Öğretmenlerden Bakan Tekin'e teşekkür
Gazze'de can kaybı 37 bin 765'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 37 bin 765'e yükseldi
Fidan Gazze'yi gündeme taşıdı
Fidan Gazze'yi gündeme taşıdı
Aydın partisinden istifa etti
Aydın partisinden istifa etti
HABERLER>GUNDEM
30 Ekim 2015 Cuma - 08:04

Son Gün 2 Kasım

Genel Sağlık Sigortası'nda borç ödeme için son başvurular 2 Kasım tarihinde son bulacak.

Son Gün 2 Kasım

Torba Yasa ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlar için getirilen imkândan yararlanmak için tanınan süre dolmak üzere. Genel Sağlık Sigortası prim borcunu yapılandırmak isteyenlerin 2 Kasım mesai bitimine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuru yapması gerekiyor. Ancak 29 Ekim'in tatil olmasından dolayı dün işlem yapılamadı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hulusi Bumin, Bu günün resmi tatil olmasına rağmen kurumda işlem yapılabildiğini ve vatandaşın mağdur olmaması için son güne bırakmamaları gerektiğini duyurdu.

GELİR TESTİ İÇİN SON ŞANS

Gelir testini yaptırmayanlar için 2 Kasım’ın son şansları olduğunu hatırlatan Bumin, “Daha önceden gelir testi yaptırmış olup borcun tamamını ilk taksitin ödeme süresi içerisinde ödeyenlerden sadece borcun asıl tutarı alınacak. Tek seferde ödeyemeyecek olanların borcu ise faizi silinerek yurtiçi tüketici enflasyon oranları esas alınarak yeniden hesaplanarak taksitlendirilecek. Gelir testi yaptırmamış olanlar ise önce gelir testi yaptıracak. Sonrasında ödeme kapsamında detayları uygulayacak. Ancak herhangi bir borç söz konusu olmayabilir. Geçmişte gelir testi yaptırmayanların ise borcu tavandan çıkmıştı. Bu kişilerin de 30 Eylül'e kadar sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurup teste girmesi gerekiyordu. Bunu azaltanların da yapılandırma için 2 Kasım'a kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor. Genel Sağlık Sigortası ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin online olarak işlemlerini yapması mümkün. Hizmete e devlet üzerinden ulaşabilir, genel bilgi sahibi olabilirsiniz.” dedi.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Yapılandırmadan vatandaşların nasıl yararlanabileceğini anlatan Bumin, “Genel Sağlık Sigortası borcu olanlar yeniden yapılandırma için başvurularda form doldurmak suretiyle elden ya da posta yoluyla yapabilecek. Bu formlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik il müdürlüğüne yapılacak. Başvuruların posta yolu ile yapılması durumunda; taahhütlü, iadeli taahhütlü, PTT Kargo ya da APS yolunun tercih edilmesi halinde, başvuru formunun postaya verildiği tarih kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecek. Adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecek.” diye konuştu.

ÖDEMELERDE TAKSİT İMKÂNI

GSS'den kaynaklanan alacak aslının tamamını 30 Kasım'a kadar ödeyenler için herhangi bir faiz uygulanmayacak. Taksit uygulamak isteyenler için ise söz konusu tutarın tespiti sırasında, öncelikle kapsama giren alacaklara ilişkin anapara ile gecikme zammı, gecikme cezası yerine dikkate alınacak TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE tutarı belirlenecek. Asıl tutar ile hesaplanan TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE tutarı toplanacak. Ardından bulunan bu tutar; 6, 9, 12 ve 18 katsayısı ile çarpılacak. Hesaplanan rakam, talep edilen taksit sayısına bölünecek ve 2'şer aylık dönemler itibariyle ödenecek taksit tutarı belirlenecek. İlk taksit için son ödeme tarihi 30 Kasım 2015.” şeklinde konuştu.

KİMLERİN BORCU SİLİNECEK?

Aftan kimlerin yararlanıp yararlanamayacağını da açıklayan Bumin, “Af veya yapılandırma kapsamına giren GSS borçluları üçe ayrılıyor; 1 Ocak 2012'den sonra bugüne kadar hiç gelir testine gitmemiş olanlar ve Gelir testine girmekle birlikte testi geç yaptırdığı için, testten önce SGK tarafından en yüksek prim tutarından borçlandırılmış olanlar ile Gelir testini zamanında yaptırdığı halde, ödemekle yükümlü olduğu primleri zamanında ödememiş olanları kapsıyor. Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB), Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 6. taksit ödemesinin son gününün 2 Kasım’dır.” ifadelerini kullandı.

 

 
Aydemir: ‘1 Kasım istikrarın seçimi’
 
Organik Tarım yüz güldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Allah kardeşliğimizi daim etsin"
‘Cumhuriyet Bayramımızın 92. yıl dönümünde bu kardeşlik, birlik, beraberlik ...
Palandöken Zirvesi’nde 92’inci Yıl coşkusu
Cumhuriyet Bayramı’nın 92. yıldönümünü dağcı ve öğrenciler, Palandöken ...
ASİMED’ten Clooney de tepki
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. ...
 
Altıparmak Gençliğe seslendi
Altıparmak, “Şüpheniz olmasın ki bu yürüyüş şer odaklarının her türlü ...
‘Bu coşku ebediyen dinmesin’
Erzurum’da Cumhuriyetin kuruluşunun 92. yıldönümü, milli coşkunun hakim ...
Erzurum'da 'büyük' değişim
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, şehrin her alanda kalkınıp zenginleşeceğini söyledi.
 
“Cumhuriyetin Sahibi Milletimizin Kendisidir”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan 29 Ekim Cumhuriyet ...
92'inci Gurur Yılındayız
Cumhuriyetimizin 92. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutluyor, başta Cumhuriyetimizin ...
Sekmen: ‘Cumhuriyet milli esin kaynağımızdır’
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva