Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ersoy Kültür ve Turizm vizyonunu paylaştı
Ersoy Kültür ve Turizm vizyonunu paylaştı
Khan tutuklama emrini uygulamaya çağırdı
Khan tutuklama emrini uygulamaya çağırdı
Azime Çiftçi şehit ailesinin acısını paylaştı
Azime Çiftçi şehit ailesinin acısını paylaştı
Erzurumspor Karagümrük maçına odaklandı
Erzurumspor Karagümrük maçına odaklandı
Yerlikaya İç İşleri gündemini paylaştı
Yerlikaya İç İşleri gündemini paylaştı
HABERLER>EKONOMÄ°
27 Ekim 2015 Salı - 10:56

Koyunculuk yükselen ekonomik değer

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Osman Akar, ‘Erzurum’da koyun-keçi varlığı 768 Bin 198’e ulaştı. Bu yönde, destekleme ve çalışmalarımız devam ediyor.’ dedi.

Koyunculuk yükselen ekonomik değer

Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Osman Akar, ‘Erzurum’da koyun-keçi varlığı 768 Bin 198’e ulaştı. Bu yönde, destekleme ve çalışmalarımız devam ediyor.’ dedi.

Koyun hem gıda hem de ekonomik bakımdan büyük önem sahip. Yani insanoğlu, koyun-keçi ile tanıştığı günden bu tarafa, bereketin diğer bir adı oldu. Özellikle başta Erzurum olmak üzere Doğu illerinde küçükbaş ayrı bir yere sahip oldu. Ancak ülke genelinde olduğu gibi Erzurum’da da 2009 yılına kadar azalan koyun-keçi varlığı, 2010 yılından itibaren alınan bir kısım tedbirlerle birlikte yeniden yükselişe geçti.

800 BİNE YAKIN KÜÇÜKBAŞIMIZ VAR

Erzurum’da ki küçükbaş varlığı sayısal verilerini paylaşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Osman Akar, Son 10 yıllık koyun varlığı hakkında bilgiler verdi. 2010 yılı itibariyle küçükbaş varlığının 496 Bin 350’ya düştüğünü ifade eden Akar, İl Müdürlüğünün çalışmaları ile koyun varlığının yükselişe geçtiğini belirtti. Akar, “Küçükbaş varlığı 2012’de 562 Bin 242, 2013’de 574 Bin 213’e, 2014’te 629 Bin 065’e, 2015 yılında ise 768 Bin 198’e yükseldi. Son yıllarda koyun varlığındaki azalmanın nedenleri arasında kırsaldan kente göç, sürü yöneticisi -çoban- bulunamaması, fiyat dalgalanmaları, göçer hayvancılıkta mera sorunları, tüketim alışkanlıkları, süt, yün ve deri gibi koyunculuk ürünlerinin ederinde değer bulamaması, erken kuzu kesimi vb. gibi birçok sebep sayılabilir. Ancak, büyükbaş etinde oluşan arz açığı ve maliyetinin yüksek oluşu, Bakanlığımızın küçükbaş hayvancılığına yönelik birçok başlıkta desteklemeleri, koyun eti tüketimine yönelik kamuoyunda olumlu algı dönüşümü, kamuda menülerde koyun eti bulundurulmaya başlanılması, artan nüfus, Erzurum iline ait coğrafi tescilli cağ kebabının yaygınlaşması gibi birçok gelişme, İlimizde de koyunculuk faaliyetine olan ilgiyi artırmıştır. Bunun neticesinde 2010 yılından itibaren küçükbaş hayvan varlığımız tekrar düzenli yükselişe geçmiştir.” şeklinde konuştu.

KÜÇÜKBAŞ YÜKSELİŞTE

Erzurum’un Doğu Anadolu’da en büyük hayvancılık potansiyeline sahip şehir olduğunu belirten Akar, Erzurum’da büyükbaş haricinde küçükbaş hayvancılığında geliştiğini ifade etti. Üreticilere verilen destek ve çalışmaların devam ettiğini belirten Akar, Erzurum’un koyunculuk alanında büyük gelişmelere sahne olduğunu da dile getirdi. Koyunculuğun Erzurum mevsimine ve meralara göre elverişli olduğunu aktaran Akar, “Anadolu’da ‘Buğday ile koyun, gerisi oyun’ sözü ile tarihsel süreçte, coğrafyamızın bize sunduğu yaşam realitesi, bugün bir kez daha kendini hatırlatmış bulunuyor. Bu coğrafyada süregelen yaşamda belki zorunlu, belki nimet, belki de bir bereket olan koyunculuk; sosyo-kültürel yaşamdaki hızlı ve acımasız değişim trendinden en olumsuz etkilenen sektörlerden biri olmuştur. 2009 yıllarına kadar sürekli bir düşüş yaşayan koyunculuk, bıraktığı boşlukla bedel ödetmeye başladı. Koyunculuk: yeri geldiğinde cep harçlığı, misafir ağırlamanın en latif ikramı, yatak-yorgan-çorap-keçe-süt-et oldu, kom-ağıl altlıkları yakacak oldu; ama daha da ötesi, insanoğluyla tanıştığı günden bu tarafa, bereketin diğer bir adı oldu. Ancak başlangıçta da arz edildiği üzere, ülke genelinde olduğu gibi Erzurum ilinde de 2009 yılına kadar azalan koyun-keçi varlığı, 2010 yılından itibaren alınan bir kısım tedbirlerle birlikte yeniden yükselişe geçti.” dedi.

‘ERZURUM KOYUN-KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE ELVERİŞLİ’

Erzurum’un sahip olduğu iklim, toprak yapısı ve meraları ile koyun-keçi yetiştirilmesi hususunda büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Akar, “Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlar, büyükbaş hayvandan farklı olarak karla kaplı zaman dilimi hariç, yılın önemli bir döneminde hatta en kötü meralarda dahi beslenerek ek bir yemlemeye ihtiyaç duymazlar. Ülke mera varlığı içerisinde yaklaşık 1,6 milyon hektar alanla Erzurum ili önemli bir paya sahip ise de bölgede zayıf ve orta vasıflı mera yapısının fazla oluşu, koyunculuk faaliyetini bir zorunluluk haline dönüştürüyor. Ayrıca, büyükbaş hayvan üretiminin süre ve maliyet açısından olumsuzluğu nedeniyle, çok daha kısa sürede ve düşük maliyetle yapılan koyun yetiştiriciliği; kırmızı et üretiminde arz açığını karşılaması adına büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

 
Güllüce bir ilkin mimarı oldu
 
Bir kültür daha tarih oluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum'da enerji yatırımı
Oltu ilçesinde 2011 yılında yapımına başlanılan ve kısa süre önce tamamlanan ...
KUDAKA’dan 5 projeye destek
KUDAKA Teknik Destek Programı Temmuz-Ağustos Dönemi içinde yedek liste ...
DOSİAD, şirket sermayelerini analiz etti
Erzurum’da bu yılın eylül ayında kurulan 14 şirket sermayesinin 3,6 milyon ...
 
TOBB 9 aylık verileri açıkladı
Erzurum’da 2015’in 9 ayında kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ...
Erzurum Kamu’da 16’ıncı sırada
İlde kişi başına düşen kamu harcaması tutarı 9 ayda 3 bin 230 TL olarak ...
Erzurum bölge ortalamalarına fark attı
Erzurum Eylül 2015 ölçeğinde il gelirinin gideri karşılama oranı bakımından ...
 
Erzurumlu işadamlarından ‘istikrar’ vurgusu
Alim, “Ülkemizin kısır döngüler arasında vakit kaybetmek gibi bir lüksü ...
Bölge çiftçisine 67 Milyon TL Kredi desteği
Tarım Kredi Kooperatifi Doğu Anadolu’da çiftçilere 67 Milyon TL kredi desteği verdi.
Şirketleşmede yüzde 40’lık artış
Erzurum’da Eylül ayında kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı dönemine ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva