Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tekin’den Öğretmenlere teşekkür mektubu
Tekin’den Öğretmenlere teşekkür mektubu
Erdoğan: ‘Müsaade edemeyiz’
Erdoğan: ‘Müsaade edemeyiz’
Karları elleriyle kazarak vatandaşları kurtardılar
Karları elleriyle kazarak vatandaşları kurtardılar
Elazığ - Malatya karayolu trafiğe açıldı
Elazığ - Malatya karayolu trafiğe açıldı
Erzurum karla buluştu
Erzurum karla buluştu
HABERLER>ARAŞTıRMA
6 Temmuz 2021 Salı - 15:53

Medya centilmen, sosyal medya ise maço çıktı

Yapılan araştırmaya göre medya, iş insanı; sosyal medya ise iş adamı demeyi tercih ediyor.

Medya centilmen, sosyal medya ise maço çıktı

Yapılan araştırmaya göre medya, iş insanı; sosyal medya ise iş adamı demeyi tercih ediyor.

İş hayatında sıklıkla kullanılan İş insanı, iş adamı, iş kadını sıfatlarının medya yansımalarını inceleyen MTM araştırma sonucuna göre: Medya, iş insanı; sosyal medya ise iş adamı demeyi tercih ediyor.

TÜİK verilerine göre; Türkiye’de 83 milyonluk toplam nüfusun yüzde 49,9'unu kadınlar (41.698,377), yüzde 50,1'ini ise erkekler (41.915,985) oluşturuyor. Genel nüfusun işgücüne katılım oranının, ülke ekonomileri açısından da önemli bir gösterge olması sebebiyle kadın istihdamı konusu Türkiye’de hala çok konuşulan konular arasında yer alıyor.

POZİTİF AYIRIMCILIK

Devlet kurumlarının pozitif ayırımcılık politikaları çerçevesinde; Türkiye’de toplam nüfusun yarısını oluşturan kadınların, iş gücüne katılım oranın artması için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Buna rağmen yine TÜİK verilerine göre, Türkiye’de erkeklerin yüzde 63’ü çalışma hayatının içindeyken kadınlarda bu oran yüzde 29’u geçmiyor. Türkiye’de kadınların iş hayatına katılımı ve cinsiyetçi yaklaşımın kırılması yönünde yürütülen politikalar sayesinde iş hayatında kadının rolü ve statüsü de yavaş yavaş olumlu anlamda değişmeye başlamış görünüyor. Bu değişimin en önemli belirtisi de medyanın haber dilinde yaşanan pozitif yaklaşımla karşımıza çıkıyor.

MEDYA, “İŞ ADAMI” DEĞİL, “İŞ İNSANI” DEMEYİ TERCİH EDİYOR

MTM tarafından 10 bini aşkın basın, TV ve internet mecralarında yapılan taramalara göre; ‘iş insanı’ ifadesi medyada, konuya dair toplumsal duyarlılığın arttığı 2021 yılında, 54 bin 989 olan 2020 yılına göre yüzde 64 artış göstererek 89 bin 876 kez kullanıldı.

Kullanım konusundaki alışkanlık sebebiyle 01.01.2020 - 30.06.2020 tarihleri arasında 78 bin 246 haberde yer alan ‘iş adamı’ sıfatı ise yüzde 34 düşüş yaşasa da bu yılın aynı döneminde 58 bin 380 haberde yer alarak en çok kullanılan ikinci iş sıfatı oldu. Kadınların gerek girişimcilik, gerekse diğer kurumsal başarılara imza atmasıyla ‘iş kadını’ ifadesi 2021’nin ilk 6 ayında, 8 bin 175 haberde kendisine yer bularak, geçtiğimiz yıl 5 bin 669 olan haber sayısına göre yüzde 31 artış gösterdi.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Araştırma sonucuna göre; internet medyasının konuya dair kullandığı dilde de büyük değişim yaşandığı gözlerden kaçmadı. Geçtiğimiz yıl yapılan internet haberlerinde 4 bin 519 kez kullanılan ‘İş kadını’ terimi 2021’in aynı döneminde 6 bin 743 haberde kendini göstererek yüzde 33 artış gösterdi. İlgili mecrada, konu ile ilgili en büyük değişim ise ‘iş insanı’ kullanımında yaşandı. Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında 46 bin 471 haberde yer bulan ‘iş insanı’ terimi, bu yılın aynı döneminde 76 bin 852 haberde yer alarak yüzde 65 artış gösterdi. İnternet mecrası ‘iş kadını’ ifadesini ise, 2020 yılında 4 bin 519 haberde kullanırken, 2021 yılında bu rakamı yüzde 49 oranında arttırarak 6 bin 743 haberde kullandı.

YAZILI BASIN VE TV’DE ‘İŞ İNSANI’ KULLANIMI ORTALAMA YÜZDE 54 ARTTI

Televizyon ve yazılı basın mecralarında da konu ile ilgili kullanılan dilde değişiklik yaşandığı gözlendi. Televizyondaki ‘iş insanı’ vurgusu 2 bin 445 olan geçtiğimiz yıl rakamlarına göre, yüzde 57 artış göstererek 2021 yılında 3 bin 848 oldu. Televizyon kanallarının ‘iş kadını’ ibaresi konusunda hala direnç gösterdiği ortaya çıktı. Televizyon kanallarında yer alan ‘iş kadını’ ifadesi geçtiğimiz yıl, 349 haberde yer bulurken, bu yıl sadece yüzde 13 artış göstererek 394 haberde kendini gösterdi. Geçtiğimiz yıl 2 bin 366 TV haberinde yer alan ‘iş adamı’ ifadesi ise yüzde 44 düşüş ile bu yıl 2 bin 366 haberde kullanıldı.

MTM’nin yaptığı detaylı incelemede, ‘iş adamı’ sıfatının kullanım oranının, tüm mecralarda düştüğü dikkatlerden kaçmadı. ‘İş adamı’ ifadesi geçtiğimiz yıl 8 bin 697 adet yazılı basın haberinde görülürken, bu yıl 5 bin 143 haberde kendini göstererek yüzde 41 oranında düşüş yaşadı. Yazılı basın mecrasında geçtiğimiz yılın ilk yarısında 6 bin 73 haberde yer bulan ‘iş insanı’ ifadesi, 2021 yılının aynı döneminde yüzde 51 oranında artış göstererek, 9 bin 176 haberde yer buldu. Yazılı Basın ‘iş kadını’ ifadesi konusunda da hassasiyet göstererek, 2020 il yarısında 801 olan haber sayısını, 2021 yılında yüzde 30 arttırarak, bin 38 haberde kullandı.

SOSYAL MEDYA MAÇO ÇIKTI: ÇOĞUNLUK ‘İŞ ADAMI’ SIFATI KULLANIYOR

MTM’nin profesyonel sosyal medya takip servisi Digilup verilerine göre ise; sosyal medyada belirtilen iş sıfatları ile ilgili 133 bin 800 yorum ve paylaşım yapıldı. Geleneksel medyanın ‘iş insanı’ sıfatına dair gösterdiği hassasiyetin sosyal medya kullanıcılarında görülmediği gözlerden kaçmadı. Son 1 aylık verilere göre, sosyal medyada ortalama 95 bin paylaşım ve yoruma konu olan ve 1’inci sıraya yerleşen ‘iş adamı’ sıfatını, 36 bin 500 paylaşıma konu olan ‘iş insanı’ ifadesi 2’nci sıradan takip etti. Aynı dönemde sosyal medyada 2 bin 300 kez yer bulan ve listede 3’üncü sıraya yerleşen ‘iş kadını’ ifadesi ise ‘iş adamı’ teriminin oldukça altında bir konuşulma oranına sahip oldu.

 
Erzurum ticaret sektörü büyümeyi sürdürdü
 
Erzurum İl Emniyet Müdürlüğüne Tuncer atandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Salgının yol açtığı sorunlara bilimsel yaklaşım
Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Anabilim ...
Dünya Nüfus Günü Erzurum verileri açıklandı
DOSİAD SOSYAL ARAŞTIRMALAR - TÜİK Erzurum 2015 -2020 Nüfus verilerini ...
Erzurum’da robotlar yarıştı
Erzurum'da 6’ncısı düzenlenen Robot Günleri Yarışması büyük ilgi gördü.
 
Palabıyık’tan muhalefetin tutumuna sosyolojik analiz
Palabıyık, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının siyaset ...
ETÜ’den yeni proje
Cazibe Merkezleri Destekleme Programı proje çağrısına başvuran ETÜ Kristal ...
ATAUNİ Hukuk Fakültesinden bilimsel başarı
Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde yapılan Türkiye Emlak ...
 
Atatürk Üniversitesi’nde yapay zeka gündemi
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından “Yapay Zekâ, Transhümanizm ...
10 yılda sürücü sayısı yüzde 36.9 arttı
Türkiye’de son 10 yılda ölümlü kaza yüzde 40,8, toplam can kaybı yüzde ...
ATAUNİ’den ‘Obstetrik Anesteziye Güncel Bakış’
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva