Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
‘Oyunları birer birer bozduk’
‘Oyunları birer birer bozduk’
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
HABERLER>ARAŞTıRMA
22 Haziran 2020 Pazartesi - 07:59

Kızılay Akademi raporu yayımlandı

Kızılay Akademi tarafından yapılan araştırma, korona virüs salgınının toplumu nasıl etkilediğine yönelik çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Kızılay Akademi raporu yayımlandı

Kızılay Akademi tarafından yapılan araştırma, korona virüs salgınının toplumu nasıl etkilediğine yönelik çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. 37 bin kişi ile Türkiye’nin en geniş kapsamlı araştırmalarından biri olan çalışmaya göre; toplumun yüzde 90’ı “salgın ile ilgili bilgi sahibiyim ve önlem alıyorum” diyor. Ancak aynı kişiler kendileri dışındakilerin yüzde 48’inin ise kurallara uymadığını düşünüyor.
Türk Kızılay bünyesinde faaliyetlerine başlayan Kızılay Akademi Başkanlığı, pandeminin tüm boyutlarıyla yaşandığı Mayıs ayında Covid-19’un toplumda nasıl bir etki oluşturduğuna ilişkin online anket uygulaması gerçekleştirdi. 81 ilde 37 bin kişi ile internet ortamında gerçekleştirilen ve bu yanıyla Türkiye’nin en geniş kapsamlı çalışması olan “Covid-19 Algı ve Tutum Araştırması”nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya katılan kişiler, “Ben biliyor ve önlem alıyorum ama toplumun yüzde 50’ye yakını hastalığı bilmiyor ve önlem almıyor” görüşünde.
37 bin kişi ile en geniş araştırma
Yüzde 31’lik katılım oranı ile İstanbul’un ilk sırayı aldığı anket çalışması, 81 ilin tamamında uygulandı. 37 bin kişinin online ortamda yanıtladığı 10 soruluk anket uygulaması, bugüne kadar en fazla kişinin katıldığı araştırma olmasıyla da dikkat çekiyor. Yüzde 99 güven aralığı ve yüzde 0,7 hata payıyla tamamlanan çalışmaya göre vatandaşların yüzde 81’i salgın ile ilgili haberleri televizyon, internet ve sosyal medyadan öğreniyor. Yaş ilerledikçe televizyonun ağırlığı artarken, gençlerin sosyal medya ve internet haber ağlarından daha fazla bilgi aldığı görülüyor.
“Çevremdekiler önlem almıyor” korkusu
Katılımcıların yüzde 90’ı korona virüsün bulaşma yolları, belirtileri ve risk grupları hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtti. Buna karşın katılımcıların yüzde 48’i çevresindeki kişilerin yeteri kadar önlem almadığını ve yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünüyor. Gençlerde ve eğitim düzeyi yüksek katılımcılarda korona virüs hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünenlerin daha yüksek olduğu görülürken, 65 yaş üstü katılımcılar, gençlerin ve eğitimlilerin aksine çevredekilerin de kendileri gibi önlem aldığını düşünüyor.
İnanmasalar da takıyorlar
Kızılay Akademi, araştırmaya katılan kişilere salgına karşı nasıl korunduklarını sordu. Çalışmaya katılanların yüzde 97,9’u ellerini sık sık yıkayarak, yüzde 97.6’sı sosyal mesafeye dikkat ederek, yüzde 97’si de yüze, göze, ağıza dokunmayarak kendilerini koruduklarını söylediler. Aynı kişiler maske kullanıma ilişkin ise daha farklı sonuçları ortaya çıkartan cevaplar verdiler. Çalışmaya katılanların yüzde 79’u maskenin koruyucu olduğunu düşünüyor ama yüzde 86’sı yine de maske takıyor. Yani toplumda önemli bir kesim, koruyucu olduğuna inanmasa da maske takmaktan geri durmuyor. Çalışmaya katılanların yüzde 12’si sarımsak tüketimini artırdığını belirtirken yüzde 27’si de vitamin desteği alıyor.
Film izlemek ve dua etmek rahatlattı
“Evde kaldığınız sürede ne yapmak size iyi geliyor ve sizi rahatlatıyor?” sorusuna katılımcıların yüzde 12,5’i “Film izlemek” yanıtını verdi. İnternet ve sosyal medyada zaman geçirenlerin oranı yüzde 11,5, kitap okuyanların oranı yüzde 10,6 şeklinde kaydedildi. Dua edenlerin oranının yüzde 10 olarak sonuçlandığı anket çalışmasında uyuyanların oranı ise yüzde 7,8, ev temizliği ve bakım işlerini yapanların oranı ise 7,6 olarak belirlendi. Çalışmaya katılanların yüzde 12.5’i çevresindeki kişilerle yardımlaşma duygularının geliştiğini belirtirken, yüzde 17.3’ü de ailesiyle daha fazla yakınlaştığını açıkladı.
“6 AY İÇİNDE NORMALLEŞİR”
Anket sonuçlarına göre Türkiye’de günlük hayatın 6 ay içinde normale döneceğine inananların oranı yüzde 69,8 olarak belirlendi. “Salgın süresince kendinizde daha fazla geliştiğini düşündüğünüz yönler neler?” sorusuna katılımcıların yüzde 22’si “Tedbir”, yüzde 19’u “Endişe”, yüzde 14’ü “İrade”, yüzde 12’si “Umut”, yüzde 9’u “Azim”, yüzde 8’i “Merak”, yüzde 5’i “Umutsuzluk”, yüzde 5’i “Öfke”, yüzde 3’ü “Mizah” ve yüzde 2’si de “Tembellik” cevabını verdi.
Kızılay’dan beklentiler
Anket sonuçlarına göre Türk Kızılay’ın salgın döneminde gerçekleştirdiği çalışmalar ise en çok gençler tarafından önemsendi. 15-24 yaş arasındaki kişiler “Toplumu bilgilendirme çalışmaları, gıda malzemesi yardımı, nakdi yardım çalışmaları, immun plazma, sağlık kurumlarına maske ve koruyucu ekipman yardımı, karantina beslenme hizmetleri, vefa sosyal destek grubu, hijyen malzemesi yardımı” gibi çalışmaları yüzde 4,59 oranında, 21-34 yaş arasındaki vatandaşlar yüzde 4,48, 35-44 yaş aralığındaki kişiler de yüzde 4,45 oranında önemsedi.
COVİD-19 HABERLERİ TV’DEN ALINDI
Koronavirüs salgını ile ilgili yapılan güncel duyurulardan haberdarlık oranı ortalama yüzde 91 düzeyinde ve oldukça yüksek olduğu görüldü. Haberdarlık oranı eğitim düzeyi düştükçe yüzde 78’lere kadar düştü. Korona virüs salgını hakkındaki gelişmeler en çok televizyon (yüzde 32,5), internet sitesi (yüzde 25,6) ve sosyal medya (yüzde 22,5) mecralarında takip edildi.

 
1927’ye kadar Erzurum’a bağlıydı
 
Bakan Koca yine uyardı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Darbeler, demokrasi tarihimizin kara lekesidir’
Tarihçi-Yazar İsmail Yağcı, Türk demokrasi tarihine kara leke olarak geçen ...
Salgın Döneminde Mahalle Ve Şehri Yeniden Düşünmek
Salgın Döneminde Mahalle Ve Şehri Yeniden Düşünmek
‘Deprem ülkemizin bir gerçeği’
Son günlerde meydana gelen depremleri inceleyen Atatürk Üniversitesi Deprem ...
 
ASİMED’den Libya değerlendirmesi
ASİMED Başkanı Savaş Eğilmez, Osmanlı Devleti’nin zamanında Libya’ya gitme ...
Mayıs ayında 'Normalleşme Süreci' konuşuldu
MTM tarafından hazırlanan raporda, Mayıs ayının toplumsal yaşamda öne çıkan konuları belirlendi.
Dünya’da bir ilk olacak
Varank, 'Geliştirdiğimiz yüksek antikorlu plazmayı hasta tedavilerinde ...
 
Abay Kunanbayoğlu’na vefa
Uluslararası Türk Akademisi, “Abay ve Yüzyıl: Çağların Öğretisi” isimli ...
‘Türkiye takip edilen bir ülke’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Salgın boyunca sanayide ve ...
Covit-19’la mücadele sürecine sosyolojik bakış
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva