Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
Tekin’den sistem eleştirisine tepki
'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Filistinli kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayacağız'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Rantsal dönüşüm yapanın Allah cezasını versin'
'Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya devam edecek’
'Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya devam edecek’
Erdoğan’dan eser siyaseti vurgusu
Erdoğan’dan eser siyaseti vurgusu
HABERLER>ARAŞTıRMA
9 Haziran 2020 Salı - 08:03

Abay Kunanbayoğlu’na vefa

Uluslararası Türk Akademisi, “Abay ve Yüzyıl: Çağların Öğretisi” isimli internet ortamında konferans gerçekleştirdi. Prof. Dr. Biray, hazırladıkları “Türk Dünyasının Bilgesi Abay Kunanbayoğlu” adlı eserin amacını, Türklük bilimi açısından önemini ve hazırlık sürecini paylaştı.

Abay Kunanbayoğlu’na vefa

Uluslararası Türk Akademisi, “Abay ve . Yüzyıl: Çağların Öğretisi” isimli internet ortamında konferans gerçekleştirdi. Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Nergis Biray, hazırladıkları “Türk Dünyasının Bilgesi Abay Kunanbayoğlu” adlı eserin amacını, Türklük bilimi açısından önemini ve hazırlık sürecini anlattı.
Denizli Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Müdürü ve aynı zamanda Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Nergis Biray, hazırladıkları “Türk Dünyasının Bilgesi Abay Kunanbayoğlu” adlı eserin amacını, Türklük bilimi açısından önemini ve hazırlık sürecini anlattı. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Daimi Konseyi tarafından alınan kararla 2020 yılı doğumunun 175. yılında Kazak Aydını Abay Kunanbay Yılı olarak ilan edildi. Bu kapsamda, Uluslararası Türk Akademisi, tarafından düzenlenen “Abay ve . Yüzyıl: Çağların Öğretisi” isimli konferansa, Türk Dünyası alanında araştırma yapan alanında uzman bilim insanları çevrimiçi olarak katıldı.
KATILIMCILAR
Konferansta, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, UNESCO Asya ve Pasifik Ülkeleri Bölümü Başkanı Andrey Şevelyov, Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı Ashat Aymağambetov, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Azamat Jamankulov, Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Sultan Rayev, TÜRKPA Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yıldız, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Bilal Çakıcı, Türkiye UNESCO Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Azerbaycan Millî Meclisi Üyesi, Azerbaycan Millî Bilimler Akademisi Başkan Yardımcısı İsa Habibbeyli, Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Özel Görevli Büyükelçi Batırhan Kurmanseyit, Türk Dil Kurumu Başkanı Gürer Gülsevin, Uluslararası Türk Kültürü ve Mirası Vakfı temsilcisi ile Azerbaycan, Başkurdistan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan, Moğolistan, Özbekistan ve Türkiye’nin tanınmış Türkolog bilim insanları katıldı.
“KÜLTÜREL BİRLİĞİMİZ VE MİLLİ KÖKLERİMİZİN GÜCÜ DE ORTAYA ÇIKMAKTADIR”
Konferansta, “Türk Dünyasının Bilgesi Abay Kunanbayoğlu” adlı eserin editörlerinden Prof. Dr. Nergis Biray, eserin amacını, Türklük bilimi açısından önemini ve hazırlık sürecini anlattı. Prof. Dr. Biray, “Abay Kunanbayoğlu, eserleriyle günümüze kadar ulaşan fikirleri, felsefesi, eleştirileri, şiirleri, tabiat tasvirleri, acıları ve sevinçleriyle tanınması ve eserleri üzerinde çalışılması gereken bilgelerimizdendir. Abay, geçmişten bugüne taşıdığımız kültürel kodlarımızı, Rus ve Batı kültürüyle zenginleştirdiği ama milli kimliğini kaybetmeden tam tersine geliştirerek, ana diliyle bugüne getiren bir edibimizdir. O, bu görevi Kazak akınlık geleneğini kullanarak ve Kutadgu Bilig, Kabusname gibi nasihatname ve siyasetname türündeki eserlerin yöntemini takip ederek gerçekleştirmiştir. Türk dünyasını birleştiren bu örneklerle kültürel birliğimiz ve milli köklerimizin gücü de ortaya çıkmaktadır” dedi.
“KAZAKİSTAN TARİHİ, EDEBİYATI, DİLİ VE SOSYAL HAYATI TANIMAK OKUYUCULARA TANITMAKTIR”
Prof. Dr. Biray, “Çalışmanın amacı, sadece Abay Kunanbayoğlu’nu değil Kazakistan tarihi, edebiyatı, dili ve sosyal hayatı tanımak, okuyuculara tanıtmaktır. Farklı kaynaklardan elde edilen makaleler, Üniversitemiz Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencileri tarafından özveriyle Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Öğrencilerimiz çeviri yaparak hem çeviri sanatının inceliklerini öğrendiler hem de makaledeki konularla birlikte Kazakistan’ı, edebiyatını, fikir dünyasını ve Abay’ı tanıdılar, tanıttılar. Türkiye’deki diğer üniversitelerden bilim adamları ve yine PAÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve lisansüstü öğrencileri de makaleleriyle çalışmaya katkı sağladılar” ifadeleriyle anlattı.
“ESERDE TOPLAM OLARAK 83 MAKALE VE 3 KİTAP TANITIM YAZISI YER ALMAKTADIR”
Konuşmalarının devamında Prof. Dr. Biray, “Kitap Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Kasım-Jomart Tokayev, Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Sayın Abzal Saparbekulı, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Darhan Kıdırali ve Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Sayın Yakup Ömeroğlu’nun sunuş yazılarıyla başlamaktadır. Eserde toplam olarak 83 makale ve 3 kitap tanıtım yazısı yer almaktadır. Makalelerden 30’u Türkiye Türkçesi ile Türkiye’deki öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından kaleme alınmıştır. 51 makale Kazak Türkçesinden, 1 makale Rusçadan, 1 makale de İngilizceden Türkçeye aktarılmıştır. Eser, Yusuf Has Hacip, Ahmet Yesevi, Mahtumkulu, Cengiz Aytmatov, Yunus Emre gibi birbirinden uzak coğrafyalarda aynı milli kültürel temel üzerinde şekillenen, aynı temel fikirleri ifade eden abidevi değerlerimizin, Türk kültür ve medeniyetinin yaşatılması, korunması, gelecek nesillere aktarılması, milli kültürel kimliğimizin sürekliliğinin temin edilmesi konusunda önemli bir işlev yerine getirdiklerini, ve bu misyonlarını bugün de devam ettiklerini göstermesi açısından da önem taşımaktadır” dedi.

 
"Türk Milleti tek ses, tek bilek, tek yürektir"
 
DHMİ Mayıs ayı verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Türkiye takip edilen bir ülke’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Salgın boyunca sanayide ve ...
Covit-19’la mücadele sürecine sosyolojik bakış
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ...
TÜBİTAK’tan 6 proje destek
Teknokent üzerinden yürütülen Girişimcilik Ekosistemi ve Teknokent Geliştirme ...
 
Erzurum’un payı yüzde 3.1’e yükseldi
DOSİAD - SOSYAL ARAŞTIRMALAR - ÖZEL - Cami sayısı yüksekliği bakımından ...
Erzurum cami sayısında bölgede lider il
DOSİAD - SOSYAL ARAŞTIRMALAR - ÖZEL - Doğu Anadolu Bölgesinde 2019 kaydında ...
Erzurum cami sayısında 16’ıncı sırada
DOSİAD - SOSYAL ARAŞTIRMALAR - ÖZEL - TÜİK 2019 Din İstatistiklerini paylaştı. ...
 
Erzurum köy sayısında 4’üncü sırada
TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2019 Sonuçlarına göre Türkiye’de ...
ATAUNİ’den gıda ve hayvancılığa bilimsel yaklaşım
Yenileme çalışmaları kapsamında merkez bünyesinde yer alan iki adet sığırcılık, ...
"Bunun meteor olduğu kesin"
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva