En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 71.1 olarak kaydedildi. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 82,10 olarak açıklandı. Doğu Anadolu Bölgesinde 2’inci doz aşı olma oranının en düşük olduğu iller Muş, Bingöl, Bitlis ve Ağrı olarak aktarıldı.
ERZURUM SARI KATEGORİDE KALDI
Doğu Anadolu Bölgesinde 3 il mavi kategoriye yükselebildi, Turuncu kategoride 3, sarı kategoride ise 8 il yer aldı. Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Muş, Bingöl ve Bitlis illeri turuncu; Ağrı, Kars, Erzurum, Erzincan, Van, Iğdır, Malatya, Elazığ illeri sarı; Ardahan, Hakkari ve Tunceli ise mavi kategoride değerlendirildi.
BÖLGE İLLERİ 2’İNCİ DOZ AŞI ORANLARI
Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 66,6, Ardahan’da yüzde 80,2, Bingöl’de 62,1, Bitlis’te yüzde 64,9, Elazığ’da yüzde 67,7, Erzincan’da yüzde 73,5, Erzurum’da yüzde 71.1, Hakkari’de yüzde 75,8, Kars’ta yüzde 74,2, Muş’ta yüzde 62.0, Malatya’da yüzde 73,7, Tunceli’de yüzde 77,6, Van’da yüzde 71,5 oldu. Erzurum 2’inci doz aşı oranı yüksekliği bakımından bölge illeri sıralamasında 8’inci sırada yer aldı.
2 DOZ AŞILAMADA İLK SIRADA ORDU VAR
Verilerde, aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 85,4 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Ordu’yu Osmaniye, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Bartın takip etti.
EN DÜŞÜK AŞILAMA ŞANLIURFA’DA
Bakanlığın tablosuna göre yüzde 58,1 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’yı sırasıyla Batman, Siirt, Diyarbakır, Muş, Bingöl, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Bayburt takip etti.
Sağlık Bakanı Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Fark Nedir? Covid-19 salgını ortaya çıktığı aylarda ve bu yılın başlarındaki kadar korkutucu değil. Neden? Sosyal hayatı eski ölçüde tahrip etmiyor. Neden? Çoğu insan hastalığı oldukça hafif geçiriyor. Neden? Bu soruların ilk sıradaki cevabı aşıdır. Eksik aşılarınızı tamamlayın” dedi.
BÖLGESEL VERİLER
MARMARA BÖLGESİ
En az iki doz aşı olmuş 18 yaş ve nüfusa oranla ülke genelinde 5'inci sırada yer alan Kırklareli’de aşıya yoğun ilgi gösteriliyor.
Korona virüsüyle mücadele kapsamından en az iki doz aşı olmuş 18 yaş ve nüfusa oranla ülke genelinde 84,2 ile 5'inci sırada yer alan Kırklareli’de aşılamaya yoğun ilgi gösteriliyor. Vatandaşlar randevularını alarak hastane ve aile sağlığı merkezlerinde aşılarını yaptırıyor.
Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 3'üncü doz aşısını olan Ali Güçlü, kendini daha güvende hissettiğini belirterek herkesi aşıya davet etti. Aşısını zamanında olduğunu belirten Birsen Güçlü, “3'üncü doz aşımı oldum. Bütün dünyayı aşı olmaya davet ediyorum. Bu hastalık nasıl insanlar içinse aşı da insanlar için. Aşıyla kendimi daha güvende hissediyorum” dedi.
En az iki doz aşı olmuş 18 yaş ve nüfusa oranla Edirne yüzde 82,2 ve Tekirdağ 81,8 ile Türkiye ortalaması üzerinde yer alıyor.
Sağlık Bakanlığını verilerine göre, ülke genelinde birinci doz aşı olanların sayısı yüzde 91,10, ikinci doz ise yüzde 82,10.
EGE BÖLGESİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Güney Afrika’dan dünyaya yayılan yeni varyant Omicron’un Türkiye’de 6 kişide görüldüğü yönündeki açıklamalarını değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, yeni varyantın bir ay sonra Türkiye’de hakim güç olacağını ifade ederek, “Omicron diğer varyantlara göre çok daha bulaşıcı; ancak daha hafif klinik bulgularla seyrediyor. İki gün sonra virüsün nükleer yapısında bir mutasyon meydana gelirse çok çok daha bulaşıcı ve öldürücü bir hal almayacağının garantisi yok” dedi.
İngiliz ve Delta varyantının ardından, dünya gündemine Güney Afrika’dan giren Omicron varyantı hızla yayılmaya devam ediyor. Diğer iki varyantlarla mukayese edildiğinde çok hızlı bulaşıcılığı olduğunu dile getiren Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, diğer varyantlara göre hafif klinik bir tablo ile seyretmesinin bir teselli olduğunu; ancak bu varyantın çok çok daha tehlikeli bir varyantın habercisi olabileceğini söyledi.
Virüs mutasyonlarının her zaman Omicron gibi devam etmeyeceğini dile getiren Prof. Dr. Sakarya, “Virüs, daha fazla bulaşırsa daha çok insan enfekte olacak ve daha fazla mutasyon yaşayacağız demektir. Bizim esas istediğimiz, virüsün insanlarda ciddi hastalık yapabilecek dolaşımını engellemek. Bunun için de yapılacak şey basit, aşılanmak. Omicron, fazla bulaşması dışında çok tehlikeli değil; ama çok çok tehlikeli. Fazla bulaşmak virüsün mutasyonuna neden olan bir şey. Zannetmeyin ki her zaman böyle mutasyonlar olacak. İki gün sonra virüsün nükleer yapısında oluşabilecek bir mutasyon daha öldürücü, çok daha hızlı bulaşan bir hastalık olarak karşımıza gelebilir” dedi.
Türkiye nüfusunun yüzde 56’sının çift doz aşılı olduğunu belirten Prof. Dr. Sakarya, aşılanmış bir kişinin yoğun bakımda tedavi görme riskinin büyük oranda azaldığının altını çizerek, “Bir de işin mali boyutu var. Covid yönünden yoğun bakım tedavisi gören bir hastanın devlete maliyeti ortalama 15 bin lira civarında. Bazı hastalarınki 100 binler seviyesine çıkarken bazı hastalarınki 3-4 bin lira civarında. Çift doz aşının maliyetinin ise yaklaşık 15 dolar civarında olduğunu ve pandemi başından bu yana binlerce kişinin yoğun bakım tedavisi gördüğünü düşünecek olursak, yüzbinlerce kişinin aşılanabileceğini söylemek mümkün. Biz bilim insanları, ‘aşı olun’ çağrısı yaptığımızda bazı aşı karşıtları, ‘hangi firmanın adamısın, ne çıkarın var’ diye cevap veriyorlar. Aşı karşıtı olanlara sormak istiyorum acaba onlar hangi amaca hizmet etmekteler, bunu sorgulamak gerek” şeklinde konuştu.
"1 AY SONRA VAKA SAYISI PİK YAPACAK"
İzmir’de 5 vaka görülmüş olmasının tamamen rastlantı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sakarya, “Önümüzdeki iki ay çok kötü geçecek. Dünya zaten önlemlerini alıyor; ama Türkiye’de alınan bir önlem yok. Ve ne yazık ki insanlar artık Covid'i ciddiye almıyor ve her gün 200’e yakın insan ölüyor. Ocak ayı gibi yeni varyantın pik yapacağı bir döneme gireceğiz. İngiliz varyantı çıktığında Türkiye’de pik yaptı, Delta varyantı çıktığında da aynı şeyleri yaşadık; çünkü bulaşıcıydı. Yeni varyant bu iki varyanttan da daha bulaşıcı. Sayın Bakan rakamı 6 olarak açıkladı; ancak yakında 600, kısa süre sonra 6 bin vaka olacak ve sonrasında hakim güç haline gelecektir. Varyantların gidişatları hep böyle olur" dedi.
VAKA SAYILARI PATLADI, KAYMAKAMDAN UYARI GELDİ
Koronavirüs vaka sayıları arttı, Çameli Kaymakamı Kerem Yenigün’den uyarı geldi. Kaymakam Yenigün, " İl genelinde aşılama oranındaki başarımıza rağmen sayıların normalden fazla olması nedeniyle tedbirler konusunda daha dikkatli olmalı, 3. dozlarımızı zamanında yaptırmalı" paylaşımı yaptı.
Denizli’nin Çameli İlçesinde Korona virüs vakaların artması üzerine Çameli Kaymakamı Kerem Yenigün vatandaşlara önlemlere uymaları 3.doz aşılarını yaptırmaları, ilçeye özgü ‘Arabaşı’ etkinliklerine ara verilmesi çağrısında bulundu.
Yaptığı paylaşımda şu sözlerle uyardı:
“Maalesef yaklaşık son 1 aydır başta ilçe merkezimiz olmak üzere genel olarak covid-19 vaka artışlarının normal sayılardan daha fazla gerçekleştiğini gözlemlemekteyiz. İl genelinde aşılama oranındaki başarımıza rağmen sayıların normalden fazla olması nedeniyle tedbirler konusunda daha dikkatli olmalı, 3. dozlarımızı zamanında yaptırmalı, Arabası daveti gibi geleneklerimizin maalesef vaka sayılarını arttırdığını tespit etmemiz nedeniyle bir süre daha ertelemeliyiz. Sürecin başından bu yana sağlık ve diğer kamu görevlilerimizle beraber mücadelemize destek olan tüm hemşerilerimizden anlayış bekliyor, sağlıklı günler diliyorum”
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Omicron varyantının Türkiye’de ortaya çıkmasıyla birlikte varyantın delta varyantına göre 6 kat daha hızlı bulaşıcı olduğu ortaya çıktı. İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzman Dr. Halis Yerlikaya, Covid 19 varyantlarının önüne geçmek için geri kalmış ülkelere aşı çalışmaları yapılması gerektiğini savundu.
Dünyada Güney Afrika’da ortaya çıkan Covid 19 virüsünün Omicron varyantı, her geçen gün yayılması artarken Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye’de de 6 kişide tespit edildiği açıklamasını yapmıştı. Delta varyantına göre 6 kat daha fazla hızlı bulaşan Omicron varyantına karşı Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi, Memorial Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doktor Halis Yerlikaya, hatırlatma aşılarının yapılması, aşı yapmayanların mutlaka aşı yapması ve başka varyantların önüne geçilmesi için geri kalmış ülkelere yönelik aşı çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi.
Omicron ile ilgili her geçen gün bilgiler artığını söyleyen Dr. Yerlikaya, Omicron’un dünyada Güney Afrika’da başladığını hatırlattı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde de ortaya çıktığını belirten Dr. Yerlikaya, “En son da Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığı kadarıyla omicron varyantının tespit edildiği söylendi. Omicron’un özelliği delta varyantına göre 6 kat daha fazla bulaşıcı. Çok daha fazla bulaşıcı bir varyantla karşı karşıyayız. Eğer bu pandemiyi bütün dünyada kontrol altına alamazsak dünyanın farklı bölgelerinde ortaya çıkacak toplum içerisindeki yayılımdan kaynaklı yeni varyantlarla tekrar toplumun hastalanma ihtimali var. Aşı patentinin ortadan kaldırılması gibi bir takım önlemlerin alınması ve bütün dünyanın birlikte kurtuluşu hedeflenmesi önemli hale geliyor. Elimizdeki verilere göre, delta varyantı daha hızlı bulaşıyor, ama daha hafif seyrediyor” dedi.
“GELİŞMİŞ ÜLKELER, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE, GERİ BIRAKILMIŞ ÜLKELERE YÖNELİK AŞI ÇALIŞMALARI YAPMASI LAZIM”
Avrupa Hastalık Önleme Merkezinin bir öngörüsü olduğunu ifade eden Dr. Yerlikaya, “Önümüzdeki dönemde bu kadar hızlı yayılan bir varyantın bütün Covid 19 vakalarını yüzde 50’sinden fazlasını oluşturacağından bir takım şeyler var. Çok net olarak şunu söyleyebilirim. Mutlaka aşı olmamız gerekiyor. Bu hastalıktan kurtulmanın en önemli aracı aşı. Toplum içerisindeki bulaşın önüne geçemediğiniz oranda, virüs toplum içerisinde hızla yayıldığında aslında virüste yarı canlı bir varlık olarak yaşamını sürdürmek istiyor. Dolayısıyla vücutta bir takım adaptasyonlara uğruyor. Daha fazla yaşayabilmek için bir takım değişimlere uğruyor. Siz, toplumsal bulaşı engelleyemediğiniz zaman toplum içinde bireylerde çok hızlı bir biçimde yayıldığı zaman ve önüne geçilmediği zaman yeni varyantlarla karşı karşıya kalmak durumunda kalıyoruz. Dünya olarak kalıyoruz. Gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere ya da geri bırakılmış ülkelere yönelik aşıyla ilgili çalışmalar yapması lazım. Kendileri için bunu yapmaları lazım. Bu aşının herkese bir biçimde ulaştırılması gerekiyor ki, bu yeni varyantlar ortaya çıkmasın” diye konuştu.
“OMİCRON VARYANTINA KARŞI ÜÇÜNCÜ DOZ MUTLAKA YAPILMALI”
Omicron varyantı bulaşan kişilerde aşıların yanıtının yetersiz olduğu dolayısıyla bu yanıtı artırmak adına iki doz aşının yetmediği, üçüncü doz aşıyı mutlaka yapmak gerektiğini aktaran Dr. Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu an elimizdeki veriler bunu gösteriyor. Bizim bölgemizde, ilimizde gerçekten aşılanma oranları Türkiye’nin geri kalınıyla karşılaştırıldığında çok düşük oranda. Biz, bu Covid 19 pandemisine karşı en büyük bedeli veren bölgelerden biriyiz. Neredeyse her aileden bir yurttaşımızı kaybettiğimiz bir süreci geride bıraktık. Şu anda da kronik hastalığı olanlar, kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayan tedavileri almakta olan kişiler gibi bir takım risk gruplarına tanımlanmış ek doz aşıların ya da hatırlatma dozu aşılarının mutlaka tamamlanması gerekiyor. Aşı olmamış bireylerinde mutlaka aşı olmaları gerekiyor. Bu hastalığın kimde nasıl bir şey yapacağını bilemiyoruz. Şu an Türkiye’de her gün 200’ye yakın yurttaşımızı kaybediyoruz. Aslında Covid 19 pandemisi bitmedi. Bu resmi rakamlar. Resmi rakamların çok daha üzerinde bizzat Sağlık Bakanlığı tarafından söylenen bir şey var. Bu verilerin ötesinde iki kat, üç kat ölümü biz sadece Covid 19 nedeniyle kaybettiğimiz yurttaşımız oldu. Covid 19 hastalarına da yeterli zaman, yeterli bakım, yeterli donanım açısında hastanelerde ayrılmadığı için sağlık sistemimizin bir takım sıkıntıları mevcut. Bu nedenle de kaybettiğimiz çok yurttaşımız oldu”.
KARADENİZ BÖLGESİ
Ordu’da her hafta pazartesi günleri yapılan Kovid-19 Pandemisi Değerlendirme Toplantısı, bugün de Vali Tuncay Sonel’in başkanlığında gerçekleştirildi.
Kovid-19 Pandemisi Değerlendirme Toplantısı'nın başlangıcında, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Fatih Aydın tarafından bir sunum yapıldı. Dr. Fatih Aydın, Covid-19 Pandemisi Değerlendirme sunumunda, haftalık yeni vaka sayıları, aktif vaka sayıları, ilçelerimizin günlük yeni vaka sayıları, hastane kapasitesi doluluk verileri, yoğun bakım doluluk oranı, ilçelere göre vaka başı temaslı sayıları, haftalık denetim verileri, çağrı merkezi verileri, aşı bilgileri, aşı sayıları, açıklanan hedef nüfusa göre aşılama oranı ile ilgili Ordu’nun korona virüs tablosuna ilişkin detaylı bilgilendirmede bulundu ve alınması gereken tedbirlere ilişkin görüş ve önerileri dile getirdi.
1 MİLYON 290 BİN KİŞİ AŞI YAPTIRDI
Kovid-19 pandemisi ile mücadelede 91. haftanın geride kaldığını belirten Dr. Fatih Aydın, “Pandemi ile mücadelenin bilinen en etkili yolu aşıdır. Biz de ilimizde aşılama çalışmalarına özel bir önem veriyoruz. Hedef nüfusumuz içerisinde en az bir doz aşı yaptıran vatandaşlarımızın oranı yüzde 91,05’e ulaştı. En az iki doz aşı olmuş 18 yaş ve üzeri nüfusta yüzde 85.4’lük aşılama oranı ile Türkiye genelindeki birinciliğimizi sürdürüyoruz. En az iki doz aşı olmuş 12 yaş ve üzeri nüfusta ise yüzde 82.42’lik oranla yine ilk sıralarda yer almaktayız. Bugüne kadar 567 bin 991 birinci doz, 549 bin 606 ikinci doz, 173 bin 732 üçüncü doz olmak üzere toplamda 1 milyon 291 bin 732 doz aşı yaptık” dedi.
“VEFAT EDENLERİN YÜZDE 90’INDAN FAZLASI AŞI YAPTIRMAYAN VEYA EKSİK AŞI YAPTIRANLAR”
Kovid-19 pandemisinden dolayı vefat edenlerin yüzde 90’ından fazlasının, aşı yaptırmayan veya eksik aşı yaptıranlar olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Aşı sırası gelen vatandaşlarımızın mutlak suretle aşılarını yaptırmalarını istiyoruz. Zira, Kovid-19 pandemisinden vefat edenlerin yüzde 90’ından fazlası aşı yaptırmayan veya eksik aşı yaptıran vatandaşlarımızdır. Özellikle 60 yaş ve üzeri riskli grupta yer alan vatandaşlarımız, aşılarını tamamlamaları gerekir. İl Sağlık Müdürlüğü olarak, aşı sırası gelen vatandaşlarımıza aşılarını yaptırmaları için her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde görevli hekimlerimiz kendilerini arıyorlar, SMS mesajı gönderiyoruz. Fakat, vatandaşlarımızda bir rehavet oluştur. Rahat davranıyorlar. Bizler görüyoruz ki, pandemiden vefat edenlerin büyük bir çoğunluğu hiç aşı olmayanlar veya aşılarını tam yaptırmayanlar. Onun için herkesi aşılarını eksiksiz bir şekilde yaptırmaya davet ediyoruz. Koruyuculuk açısından 3. doz hatırlatma aşısı son derece önemli. Sırası gelen herkesin 3. doz hatırlatma aşısını mutlaka yaptırmalarını istiyoruz” diye konuştu.
VALİ SONEL; “SALGINDAN KORUNMAK İÇİN MİLLETİMİZLE BİRLİKTE ÖZVERİLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ”
Kovid-19 Pandemisi ile mücadele ve aşı çalışmalarında gösterdikleri gayretli ve özverili çalışmalarından dolayı İlçe Kaymakamlarına ve Sağlık Teşkilatı mensuplarına teşekkür eden Vali Tuncay Sonel, “Tüm Dünyada insan sağlığını, toplum sağlığını tehdit eden Kovid-19 Pandemisi ile 91 haftadır yoğun bir mücadele içindeyiz. İnsanlarımızı bu salgından korumak için özverili bir çalışma yürütüyoruz. Bu illet yüzünden bugüne kadar binlerce insanımızı kaybettik. Sevdiklerimizden ayrı kaldık. Tek bir insanımızı daha kaybetmek istemiyoruz. Bunun için de gayret, çaba gösteriyoruz. Vatandaşlarımız da kendi sağlıklarını korumak için bu çabaya destek vermeliler, duyarlı davranmalılar. Belirlenen kurallara, alınan tedbirlere riayet etmeliler. Bu illetten korunmanın tek çaresi olan aşılarını eksiksiz bir şekilde yaptırmalılar. Bizler, üzerimize düşen kontrol ve denetim görevlerimizi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yerine getireceğiz. Özellikle işyeri ve işletmelerde çalışanların, pandemi kurallarına uymalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan İlçe Kaymakamları ve kurum müdürleri Kovid-19 pandemisi ile ilgili yürütülen çalışmalar ve yapılması gerekenler konusunda görüş, düşünce ve önerilerini dile getirdiler.
AKDENİZ BÖLGESİ
Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesinde Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında başlatılan kampanyada, aşı olan herkese 5 parça kıyafet alması için hediye çeki dağıtılıyor.
Nurhak Kaymakamı Özgür İşçimen'in girişimleri ile ülke ve ilin atlında kalan ilçedeki aşılama oranını arttırmak ve toplum sağlığını korumak için ‘Aşı ol, kıyafetini al’ kampanyası başlatıldı. Bir süredir devam eden kampanya kapsamında aşılama oranlarında artışlar başladığı aktarıldı. Kullar ve Tatlar mahallelerindeki aşılama çalışmalarına katılan Kaymakam İşçimen, hiç aşı olmayan ya da aşısını tamamlamayan tüm Nurhaklıları aşı olmaya davet etti.
İlçedeki aşılama oranının, il ortalamasının altında seyrettiğini anımsatan Kaymakam Özgür İşçimen,"Bilindiği üzere, temmuz ayı ile birlikte sosyal hayatta normalleşmeye geçilmesinden dolayı vaka sayıları ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de hızlı bir şekilde artış göstermektedir. İlçemiz, aşılanma oranlarında diğer ilçelerden düşük seyretmekte olup il ortalamasının altında yer almaktadır. Kovid-19 salgınında en etkili ve tek çarenin aşı olduğu ve şu ana kadar tüm dünyada 5 milyar dozdan fazla aşı yapılmış olması, aşının güvenirliği ve önemini ortaya koymaktadır” dedi.
Kampanya kapsamında yaş sınırı olmaksızın aşı olan herkese 5 parça kıyafet alabildikleri hediye çeki dağıtıldığını belirten Kaymakam Özgür İşçimen, “Hemşerilerimizin salgınla mücadelede gerekli hassasiyeti ve duyarlığı göstermesi adına, yaş sınırı olmamak kaydıyla birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı olan herkese istisnasız, vakfımız vasıtasıyla 5 parça yeni kıyafet alması için hediye çeki dağıtılmış olup yıl sonuna kadar aşı olacak her hemşerimize de dağıtılmaya devam edecektir. Fedakarca çalışan başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere, mesai arkadaşlarıma salgınla mücadele kapsamındaki olağanüstü gayret ve çabalarını takdir ediyor, emeklerinin ziyan olmaması adına tüm hemşerilerimizi aşı olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.