Ev, işyeri, site gibi alanlarda kendi elektriğini üretmek isteyenlerin önündeki engeller kalktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), lisanssız üretim için gerekli mevzuat çalışmasını tamamladı. Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren mevzuatla, isteyen herkes lisans almadan kendi elektriğini üretebilecek. Fazla elektriği ise alım garantisi kapsamında devlete satabilecek. Yönetmelikle, lisanssız elektrik üretiminde 500 kilovat olan sınır, 1 megavata (MW) çıkarıldı.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, vatandaşların kendi elektriğini üreteceğini ve ihtiyaç fazlasını alım garantisi kapsamında satabileceğini söyledi. Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik yayımlandı. Buna göre, elektrik dağıtım şirketleri lisanssız üretim başvurularını kabul etmeye başladı. EPDK Başkanı Köktaş, sektörde yeni bir dönem başladığına vurgu yaptı. Köktaş, şu bilgileri verdi: “Toplu konutlar, üniversiteler ve alışveriş merkezleri sıraya girdi. Şimdi bu potansiyeli iki kat artırıyoruz. Ayrıca kanun gereği ileride potansiyele göre Bakanlar Kurulu kararı ile 5 megavata kadar çıkartılabilecek. Lisanssız elektrik üretimi konusunda bugün yürürlüğe giren mevzuatımızda teknik düzenlemeleri olabildiğince çıkararak ilgilenen herkesin bu uygulamayı anlamasını ve bu alandaki büyük potansiyeli daha da artırmayı hedefliyoruz.”
SİTE VE ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ DE VAR
EPDK Başkanı Köktaş, düzenlemeden site ve alışveriş merkezlerinin de faydalanacağı bilgisini verdi. Köktaş, konuya açıklık getirdi: “Yeni yönetmelik ile üretim ve tüketim tesisinin eşzamanlı olarak projelendirilip inşa edilebilmesine izin verdik. Böylece, site veya alışveriş merkezi tarzı yapıların projelendirilmesi ve yapımında, enerji tesislerinin de eşzamanlı olarak yapımına imkân sağlandı. Bu sayede sonradan ek maliyetlerin ortaya çıkmasını engelleyip, projelerin daha verimli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyoruz.”
Öte yandan Lisanssız Elektrik Üretimi Derneği Başkanı Yalçın Kıroğlu ise halkın tüketici konumdan üretici konuma geçtiğini söyledi. Kıroğlu, lisanssız elektrik tüketimi için 980 başvurudan 659’unun olumlu sonuçlandığını ve başvuruların hızla artacağı bilgisini verdi.
LİSANSIZ ÜRETİM KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Yeni yayınlanan lisanssız elektrik üretimiyle ilgili yönetmelik, uygulamaya girdi. Düzenlemeyle lisanssız elektrik üretimi kapsamı genişletildi: Belediyelerin katı atık tesisleri ile arıtma tesisi çamurlarının bertarafında kullanılmak üzere kurulan elektrik üretim tesisi.
Ürettiği enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine vermeden kullanan, üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında olan, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri.
Sermayesinin yarısından fazlası belediyeye ait olan tüzel kişilerce, belediyeler tarafından işletilen su isale hatları ile atık su isale hatları üzerinde kurulan tesisler.
Ayrıca düzenlemeyle lisanslı üretimden lisanssız üretime, lisanssız üretimden lisanslı üretime geçiş imkânı sağlandı. Kojenerasyon tesisleri hariç, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olmayan lisanssız üretim tesislerinde de Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında, 7,3 cent (ABD Dolar) alım garantisi verilecek.
6 SORUDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ
Kimler lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir?
Elektrik abonesi olan herkes (her gerçek veya tüzel kişi) lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir. Bu kişilerin kendi uhdelerinde en az bir tüketim tesisi, yani aboneliği bulunması gerekir. Aboneliği olmayan kişiler, lisanssız elektrik üretim tesisi kuramaz.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak kurulacak lisanssız elektrik üretim tesisleri için kurulu güç sınırı var mıdır?
Evet, vardır. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri azami 1 MW gücünde kurulabilir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak lisanssız elektrik üretim tesisi kurulması halinde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik kime satılabilir? Satışa ilişkin sınır var mıdır?
Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak kurulacak elektrik üretim tesislerinden üretilen elektriğin ihtiyaç fazlası kısmı tesisin kurulduğu bölgede görevli perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketi aracılığıyla YEK Destekleme Mekanizması kapsamında değerlendirilmektedir. Bir satış kısıtı yoktur.
Üretim tesisi kurmak için nereye başvuru yapmak gerekir?
Lisanssız elektrik üretim tesisi hidrolik kaynaklara dayalı olarak kurulmak isteniyorsa tesisin kurulacağı yer il özel idaresine, diğer kaynaklar kullanılacaksa tesisin kurulacağı yer dağıtım şirketine yapılacaktır.
Bir kişi birden fazla dağıtım bölgesinde ayrı ayrı üretim tesisleri kurabilir mi?
Bir gerçek ya da tüzel kişinin birden fazla dağıtım bölgesinde aboneliği olabilir. Bu çerçevede ilgili kişi her dağıtım bölgesinde her bir aboneliği için lisans almadan elektrik üretim tesisi kurabilir.
Lisanssız üretim tesisi kuran kişi tüketim tesisinde üç zamanlı abone ise mahsuplaşma hangi zaman dilimi için yapılacak?
Bu durumda günlük yerine üç zamanın her biri için ayrı hesap yapılacaktır. Yani bir gün için, bir hesap değil üç hesap yapılacaktır.