Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erzurum'da 700 yıldır devam eden gelenek
Erzurum'da 700 yıldır devam eden gelenek
Vanlı annelerin nöbeti 99’uncu haftasında
Vanlı annelerin nöbeti 99’uncu haftasında
İnşaatta şüpheli ölüm
İnşaatta şüpheli ölüm
Tunceli-Erzincan karayoluna dev kaya parçaları düştü
Tunceli-Erzincan karayoluna dev kaya parçaları düştü
Manisa FK’ya Erzurumspor maçı cezası
Manisa FK’ya Erzurumspor maçı cezası
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
25 Mart 2013 Pazartesi - 08:43

Baydemir Türk Dünyası'nı anlattı

Güneş Vakfı Genel Merkezi'nde düzenlenen ve yoğun ilgi gören konferansta konuşan Doç. Dr. Hüseyin Baydemir, Türk Dünyasında Nevruz Kutlamalarını anlattı.

Baydemir Türk Dünyası nı anlattı

Güneş vakfında düzenlenen geleneksel Cuma günü konferanslarının bu haftaki konuğu Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı, Güney-Doğu (Türkistan-Uygur) Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Baydemir oldu.
Güneş Vakfı Genel Merkezi'nde düzenlenen ve yoğun ilgi gören konferansta konuşan Doç. Dr. Hüseyin Baydemir, Türk Dünyasında Nevruz Kutlamalarını anlattı.
Baydemir konuşmasında şunları kaydetti; ”Çeşitli adlarla ve yaygın olarak Nevruz adıyla kutlanan bu bahar bayramıyla ilgili olarak Türk topluluklarında çeşitli gelenekler meydana gelmiştir. Orta Asya'dan, Balkan Türkleri'ne ve hatta Amerika'daki Kızılderililerin yaşatılan âdetlerinde bu gelenekleri ve törenleri tespit edebiliyoruz. Kırgız Türkleri'nde Nevruz gününün, Mart ayında olduğu ve yeni yılın ilk günü anlamına geldiği ifade edilir. Bu günde "Nouruz Köcö " denilen özel bir yemek yaparlar. "Köcö", darı yarması veya bulgur konulmak suretiyle yapılan bir nevi tirittir.
Kazak Türkleri de Kırgız Türklerinin yaptığı aşı pişirirler. Ayrıca Nevruz törenlerinde mevlit okuturlar. O günü evler baştanbaşa temizlenir, yeni elbiseler giyilir. Nevruz törenleri sırasında ev duvarlarına veya çeşitli eşyaların üzerine kil kaplar atılarak parçalanır. Ateş üzerinden atlanır. Çadırlar kurulup sofralar açılır.
Özbekistan'ın Semerkant, Buhara, Andican taraflarında, Nevruz günü başlayan törenler bir hafta kadar devam eder. Halk bu törenlerde çadır çadır gezerek birbirlerinin bayramını kutlar. Bu ziyaretlerde ikram edilen yemek "aş" adı verilen pilavdır. Köpkarı, güreş, at yarışları, horoz dövüşleri gibi gösteriler düzenlenir.
Tacikistan'da Nevruz Mart ayının başından, 21 Mart gününe kadar baharın gelişini ve tabiatın canlanmasını karşılamak amacıyla kutlanır. Nevruzda yenilen "Ş" harfi ile başlayan 7 yiyecekten süt; temizliği, tatlı; yaşama sevincini, şeker; serinlik ve dinlenmeyi, mum; ateşe tapınmayı, tarak; kadının güzelliğini temsil eder. İslâmiyet’ten sonra İslâmî geleneklere göre "Ş" ile başlayan 7 nesne bunların yerini almıştır.
Afganistan'da Nevruz, Türkler arasında doğum günü olarak kutlanır. Bugün herkes en yeni elbiselerini giyerler. Kabir ve akraba ziyaretleri yapılır, güreş tutulur ve oğlak oyunu oynanır. İnsanlar arasındaki dargınlıkların kaldırılmasına çalışılır. Yeni yıla nasıl başlanırsa, yılın öyle geçeceğine inanılır.
Türkmenistan'da Nevruz bayramında halk gününü ülkemizdeki dini bayramlara benzer bir şekilde geçinmekte, karşılıklı ev ziyaretleri yapılmakta, tebrik mesajları gönderilmektedir. Nevruz kutlamaları basın yayın organlarında geniş bir şekilde yer almaktadır.
Azerbaycan'da her yıl Mart'ın 21-23'ünde, Nevruz bayramı büyük törenlerle kutlanır. Mezarlık ziyareti yapılır. Bu ziyaretlerde hazırlanan helva pilav ve diğer yiyecekler fakirlere dağıtılır. "Gapı Pusma", "Suya Yüzük Atma", "Su Başı", "Baca Baca" adetlerinde uzun yılların gelenekleri çeşitli motif ve oyunlarla sürdürülür. Semeni göğertilir. Yani tohum çimlendirilir.”

 
Yine kaza, yine can pazarı
 
Tengri Dağlarından Erzurum'a
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkent'te 12 Mart Paneli
Ankara’da Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ile Erzurum İktisadi Sosyal ...
Aşık Veysel'in Vefatının 40. Yıl Dönümü
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Nesiller onun dizeleriyle büyürken, ...
'Nevruz Türk Dünyası Kültürü'
Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Türk dünyasında ...
 
O Erzurum'un ışığı...
Erzurum’un manevi dinamiklerinden emekli vaaz Veli Velioğlu Hocaefendi, ...
Felsefe'de Saltuklu damgası
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zübeyir Saltuklu’nun, felsefe üzerine üç kitabı yayınlandı
Başkent'te Dadaş coşkusu
Erzurum İktisadi Sosyal Araştırmalar ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV), Erzurum'un ...
 
Kadıköy'de 12 Mart coşkusu
İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Kadınlar Kolları tarafından ...
Çanakkale destanını sahneleyecekler
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema (RTS) ...
Halk Oyunları yarışması şölene dönüştü
Türkiye Halk Oyunları Federasyonunca düzenlenen kulüpler arası halk oyunları ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva