SÜLEYMAN GÜRAKSIN
Ankara’da Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ile Erzurum İktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşama Vakfı (ESAV) işbirliğinde " Kurtuluşunun 95. Yıl dönümünde Erzurum" konulu panel düzenlendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Muhyettin Aksak, Fazilet Dağcı Çığlık, Adnan Yılmaz, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, TBMM Başkalık Özel Kalem Müdürü Mücahid Durmuşoğlu gönderdikleri telgarflarla paneli kutladı.
ERZURUM CUMHURİYETİMİZİN TEMEL TAŞI
Panelin açılış konuşmasını yapan ESAV Başkanı Veysel Karani Aksungur, İpek yolu üzerinde bulunan Erzurum'un tarihsel konum ve zenginliğine değinerek, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda Erzurum'un ciddi katkılarının bulunduğunu, özveri ve fedakarlık ta dadaşların bir emsalinin daha bulunmadığını vurguladı. Erzurum esnafının kendi aralarında topladıkları paraları Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e vererek ülkenin ilk bütçesinin oluşumuna ön ayak olduklarının altını çizen Aksungur, panele destek veren Atatürk Araştırma Merkezi ne teşekkür etti. Aksungur, bu tür panellerin Erzurum'un sosyal-siyasal-ekonomik gelişmesine katkı sağlayacağını, etkinliklerin bir vefa borcu olduğunu ifade ederek katılımcılar ve panelistlere teşekkür etti.
BEYHAN’IN SUNUMU
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Mehmet Ali Beyhan da; Erzurum'un tarihine değinerek, Serhat şehirlerinin tarihlerinin zaferler ile dolu olduğunu bunların başında da Erzurum'un geldiğini kaydetti. Beyhan, zaferleri sağlayan şehitler, onların yakınlarına minnet ve şükran duyduklarını, tarih sayfalarında adı geçenlerin yanında, isimleri olmayan kahramanları da unutmamak gerektiğini ve onları da şükranla yad ettiklerini belirtti.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr. Derya Örs konuşmasında, Anadolu'nun kendisinin başlı başına bir destan ve inanç hikayesi olduğunu, anlık hatırlama ve anlık programların hafızalarda ve özellikle gençlerde kalıcı olmadığını, gençlere tarihi ve kültürel olayları aktarmanın önemini vurguladı.
PANEL BAŞKANLIĞINI BEYHAN YÜRÜTTÜ
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Mehmet Ali Beyhan'ın başkanlığında gerçekleşen panelde, Ercan Demirci; Kuruluşundan 20.yy. başlarına kadar Erzurum tarihi konulu sunumunda, tarihin bir ayna olduğunu, tarih ile ilişkinin ayna mesafesinde olması gerektiği, Erzurum'un 7 bin yıllık tarihi hikayesinin olduğunu belirterek, Erzurum'un hem doğu dan, hem de batı dan serhat şehri olduğunu anlattı. Erzurum'un kurulduğundan bu yana ticari hayat yolunda bulunduğunu, kanuni Sultan Süleyman döneminde Erzurum'un 2 nci kez kurulduğunu bildiren Demirci, 1828-1829 yıllarının Erzurum için 3 ncü milat sayıldığını aktardı. Erzurum'un Cumhuriyetin kuruluşunda mihenk taşı olduğunu dile getiren Demirci, tarihin, yarını inşa etme sebebi olduğunu, Erzurum'un mutlaka ticareti geliştirmesi gerektiğini, bunun gerçekleşmesi halinde göçün de önüne geçileceği gerçeğinin altını çizdi.
Sunumuna, “Ecdat, Evliya, Şüheda şehri Erzurum” tanımlaması ile başlayan Tarihçi Mukaddes Arslan da Erzurum Kongresi ve tarihi önemi anlattı. Erzurum Kongresinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihinde kilometre taşlarından biri olduğunu, Kongre de milli ve manevi hava oluştuğunu belirten Arslan, kongrenin milli birlik ve beraberliği ifade ettiğinin altını çizdi.
BİLDİRİLER
Prof.Dr. İbrahim Ethem Atnur, İşgalden Kurtuluş'a Erzurum, Dr. Atila Bedir, Erzurum'un Yatırım ve Gelişme Potansiyeli konusunda bildiri sundu.Panel sonunda Şair Şerif Çöpürgensli tarafından katılımcılara şiir dinletisi sunuldu..