Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ersoy Kültür ve Turizm vizyonunu paylaştı
Ersoy Kültür ve Turizm vizyonunu paylaştı
Khan tutuklama emrini uygulamaya çağırdı
Khan tutuklama emrini uygulamaya çağırdı
Azime Çiftçi şehit ailesinin acısını paylaştı
Azime Çiftçi şehit ailesinin acısını paylaştı
Erzurumspor Karagümrük maçına odaklandı
Erzurumspor Karagümrük maçına odaklandı
Yerlikaya İç İşleri gündemini paylaştı
Yerlikaya İç İşleri gündemini paylaştı
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
20 Mart 2013 Çarşamba - 07:16

'Nevruz Türk Dünyası Kültürü'

Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Türk dünyasında nevruz ile açıklamada bulundu.

 Nevruz Türk Dünyası Kültürü

Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan, Türk dünyasında nevruz ile açıklamada bulundu.
Ceylan, baharın gelişinin dünyanın bütün milletlerinde çeşitli şekillerde kutlandığını ifade ederek, “Karların erimesi, çiçeklerin açması, doğanın yeniden dirilmesi, yüzyıllar boyunca milletlerin kültürlerinde derin anlamlar uyandırmış ve coşkular yaratmıştır. Bu coşkular ve yeni yıl kutlamaları, milletlerin yaşama biçimlerine, geleneklerine, törelerine ve hayat tecrübelerine göre değişmiştir. Farsça da yeni (nev) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden ortaya çıkan ve yeni gün almanı taşıyan bu kelime, her ne kadar Farsça kökenli olsa bile Orta Asya Türk toplulukları Anadolu, İran, Balkanlar ve daha birçok yerde kendine özgü törenlerle kutlanmaktadır. Eski İran takvimine göre yılın ilk günüdür ve güneşin koç burcuna girdiği ilkbaharın başlangıcı sayılan bir gündür. Hayvancılıkla, tarımla uğraşan topluluklar için kışın bitip baharın gelmesi yapısal, işlevsel ve yeniden dirilişin sembolleşen başlangıcı olan, gece ve gündüzün eşitlendiği, doğanın uyandığı ve dolayısıyla üremenin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart tarihi pek çok takvimde ve kültürde yılbaşı olarak kabul edilip kutlanmıştır.” dedi.
TÜRK DÜNYASI’NDA NEVRUZ
Tarih boyunca Anadolu’da Nevruz’un çeşitli adlarla kutlandığını ifade eden Ceylan, “Nevruz; bahar ve bereketi, yeni yıl ve yılın başlangıcını çağrıştırır. Nevruz, Türk kültüründe baharı, yaşama sevincini, su ve kutsal arınmayı, yenilenmeyi, uyanan doğa ile birlikte bolluk-bereketi ve üremeyi simgeler. İslamiyet öncesi bahar kutlamalarını yapan Türkler, bu kutlamaları Nevruz adıyla daha sonra da sürdürmüşlerdir. Anadolu’da kutlanan Nevruz şenliklerinin biçimlenmesinde eski Türk bahar bayramları ve Anadolu’da kutlanan eski bahar şenliklerinin katkısı olmuştur. Nevruz Osmanlı devrinde, sayılı günlerden biri olarak kutlanmış, güneş koç burcuna girdiği anda Nevruziye adı verilen macun veya tatlı yemek adet olmuştu. Müneccimbaşı Nevruz günü padişaha yeni yıl takvimini sunar, aldığı bahşişe “Nevruziye Bahşişi” adı verilirdi. Nevruz dolayısıyla sadrazam padişaha donanmış atlar, silahlar ve pahalı kumaşlar gibi hediyeler verir, bunlara “Nevruziye Pişkeşi” denirdi. Kuzeydoğu Asya’dan merkezi Avrupa’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada yaşayan Şamanist, Budist, Hıristiyan, Musevi, Müslüman Türk halkları arasında yılbaşı/bahar bayramı bugün de varlığını korumakta ve her yıl coşkuyla kutlanmaktadır. Bu bayram değişik adlarla adlandırılsa da fonksiyonel, anlam ve pratik açılardan bir bütün olarak ortaya çıkmaktadır.Anadolu’da Türkmenler Nevruzu, Eski Martın Dokuzu ve Sultan Nevruz olarak adlandırmaktadırlar. Büyük ateşler yakılıp üzerinden atlanır. Aynı şenliği Karadeniz Bölgesinde de görüyoruz. Trakya’da Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’de Nevruz şenlikleri ve Mart Dokuzu adıyla şenlikler yapılır. Nevruz kutlamaları için mesire yerlerine gidilir. Eski hasırlar yakılarak üzerlerinden atlanır. İzmir ve Uşak’ta da Mart Dokuzu Şenlikleri ve Sultan Nevruz Bayramı adıyla kutlamalar yapılır. Uşak’ta “Yıl Yenilendi” tabiri yaygındır. Bu da bize hala törenin işlevsel yönünün olduğunu göstermektedir. İslamiyet sonrası Anadolu ve Türklük dünyasında nevruzla ilgili yapılan pratiklerden birkaç örnek verelim: Nevruz günü, nevruz sofrası kurulur, “s” harfiyle başlayan yedi çeşit yemek hazırlanır. Nevruz kurbanı kesilir, bereket simgesi kabul edilen Hızır ve İlyas’ın evleri ziyaret etmesi için kapı önüne un serpilir. Nevruz ateşi yakma, ateşin etrafında dönerek çeşitli oyunları oynama gibi uygulamalar da yapılmaktadır. Bölgemizde ise genelde kır gezileri şeklinde kutlanan baharın gelişi insanlarımızda farklı ve güzel duygular uyandırmaktadır.” diye konuştu.
Ceylan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Güneş Vakfı olarak Türk Dünyası’nın ortak kültürü olan Nevruz gününde ise biz, Vakfımızda bu günün anlam ve önemini belirten konferanslar vererek, yumurta dövüştürerek ve Türk Dünyasının dertlerine kulak vererek Nevruz’u kutluyoruz. Güneş Vakfı olarak Türk dünyasının ortak günü olarak kabul gören bu günün, ülkemizde de resmi bayram günü olarak ilan edilmesini umuyor, Bütün Erzurum’u Nevruz bayramını kutlamaya Vakfımıza davet ediyoruz.”

 
AK Parti’den iktidar rekoru
 
Asimder’den Erivan seferlerine tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O Erzurum'un ışığı...
Erzurum’un manevi dinamiklerinden emekli vaaz Veli Velioğlu Hocaefendi, ...
Felsefe'de Saltuklu damgası
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zübeyir Saltuklu’nun, felsefe üzerine üç kitabı yayınlandı
Başkent'te Dadaş coşkusu
Erzurum İktisadi Sosyal Araştırmalar ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV), Erzurum'un ...
 
Kadıköy'de 12 Mart coşkusu
İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Kadınlar Kolları tarafından ...
Çanakkale destanını sahneleyecekler
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema (RTS) ...
Halk Oyunları yarışması şölene dönüştü
Türkiye Halk Oyunları Federasyonunca düzenlenen kulüpler arası halk oyunları ...
 
Toplum gönüllüleri sergi açtı
Atatürk Üniversitesi Toplum Gönüllüleri Kulübünce 8 Mart Dünya Kadınlar ...
Akbulut ermeni vahşetini anlattı
19 Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Dursun ...
ESAV Gönül Sohbetleri gelenekselleşti
Erzurum İktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV), gelenekselleşen ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva