Eğitimde kalite anlayışını ön planda tutarak ülke yükseköğretimine 61 yıldır durmaksızın katlı veren, seçkin bir dünya üniversitesi olma hedefiyle yaptığı çalışmalar, içinde bulunulan zamana uygun yeni bir yapılanma, iktisadi ve idari açıdan da yeni bir güçle dünya üniversiteleri ile yarışır bir düzeye gelen Atatürk Üniversitesi aynı zamanda içinde bulunduğu topluma değer sağlamaya da devam ediyor.
“Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi”
Bu kapsamda; Atatürk Üniversitesinin geleceğini ortak akılla tasarlamak, dönüşüm vizyonunu oluşturmak, stratejileri ve bunun için gerekli eylem planlarını belirlemek üzere on dört ay sürmesi planlanan “Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi” ilk aşaması olan “Arama Konferansı” 2018 yılının şubat ayı içerisinde Atatürk Üniversitesinde gerçekleştirildi. Son olarak Aralık ayında ‘Yabancı Dil Eğitiminin Yeniden Yapılandırılması’ konferansı düzenlenerek bu süreçte 8 Arama Konferansı düzenlendi.
Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Fakülte ziyaretleri yaparak, bizzat yürütmekte olduğu proje faaliyetlerini üniversite mensupları ile paylaşmaya başladı. Rektör Çomaklı: “Üniversitemizin içerinde bulunduğu gerçeğin bilincinde olarak yönetime geldiğimiz günden itibaren üniversitemizin akademik değerlerini, eğitim metodolojilerini ve toplumsal rolünü nasıl yapılandıracağını ciddi olarak gözden geçirmekteyiz. Bu durum evrensel gerçekler, Yeni YÖK sistemi yaklaşımı ve açıklanmaya çalışılan Atatürk Üniversitesi gerçeği dikkate alındığında gereklilik arz etmektedir” dedi.
“Yeni Nesil Üniversite” Anlayışı Atatürk Üniversitesi ile Anılmaya Başladı
“Neden yeni nesil üniversite” sorusuna cevap vererek konuşmasını sürdüren Rektör Çomaklı: “Yeni Nesil kavramı, teknoloji alanında mevcut teknolojilerin yerini alacak olan yeni yaklaşımı, tasarımı ve performansı ifade etmektedir. Dünyada yükseköğretim alanında uzun süredir başlamış olan bir büyük dönüşüm ihtiyacı bu kavramla tanımlanmaya başlanmıştır. Üniversitelerin eğitim ve araştırma görevlerinin yanı sıra ister üniversite-sanayi işbirliği merkezli inovasyonu ele alan üçüncü nesil üniversite tanımı isterse bölgesel kalkınmayı önceleyen dördüncü nesil üniversite tanımı olsun, yeni nesil üniversitelerin topluma katkı misyonları çerçevesinde şekilleneceği ön görülmektedir. Yeni nesil üniversiteleri farklılaştıran onların topluma katkıyı nasıl ele alacakları olurken, benzeşen yönleri ise yepyeni araştırma ve öğrenme yöntemlerini bu doğrultuda ne kadar geliştirebilecekleri olacaktır. Bu doğrultuda üniversitelerde başlamış olan yeni nesil üniversite çalışmalarının, Atatürk Üniversitesi’nin gücü ve konumuyla yeni bir aşamaya ulaşacağını değerlendirmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Bu Proje ile Ortak Akıl Aranıyor
Projeye ilişkin bilgi paylaşımında bulunmaya devam eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, büyük bir değişim ve dönüşüm sürecini planlandığı şekilde ilerlediğini belirtti. Bu kapsamda projenin süresinin ondört ay olduğunu ancak her ay yeni bir uygulama devreye alınarak dinamik bir süreç yönetildiğini açıkladı. Çomaklı, proje kapsamında şimdiye kadar ortak akıl yakalamak amacıyla 7 arama konferansı ve bir de karar konferansı gerçekleştirildiğini belirterek, proje kapsamında yürütülen faaliyetlerin aşağıdaki şekilde gerçekleştirildiği, vurgulandı.
Şubat ayında 60 kişilik bir grupla gerçekleştirilen “Vizyon Arama Konferansı”na üniversitemiz içinden ve dışından alanında vizyoner siyasetci, bürokrat, bilim adamı, sivil toplum örgütü liderleri, ilgili kamu yöneticileri, sanayici ve başarılı iş adamları davet edilerek, üniversitemizin konumlanma haritası çıkarıldı, vizyonu tartışıldı ve bu kapsamda projeler üretildi. Yapılan çalışmalar ve değerlendirmeler ışığında Atatürk Üniversitesinin yeni vizyonu “Hayatın hizmetinde, hep ileriye” olarak ortak akılla belirlendi.
Son olarak projenin son çeyreğine girilirken geride kalan sürecin önemli kazanımlarla geçtiğini ve sürecin başarıyla devam ettiğini ifade eden Rektör Çomaklı; bundan sonraki aşamalarda eğitim, araştırma ve toplumsal etki alanlarında sistemlerin tasarlanma aşamasına geçileceği özellikle vurguladı. Rektör Çomaklı, “Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi”nin başarısının üniversitemiz için büyük önem arz ettiği kadar, aynı zamanda diğer devlet üniversitelerine örnek bir modelin geliştirilmesiyle Türk Yükseköğretimi açısından da öncü bir adım olacağını belirtti.