Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleri, tarihe damga vurmuş Erzurumlu ilim ve bilim insanları ile Erzurum kültür değerlerini eserleştirerek, ili kültür ve sanat noktasında ülke gündemine taşıdılar.
Prof. Dr. Selami Bakırcı ve Prof. Dr. Sadi Çögenli’nin, ‘Erzurum'da Hat İcazeti Geleneği’, Prof. Dr. Ömer Kara ‘Erzurumlu Şeyhülislam Mûsâ Kâzım Efendi Sempozyumu Bildirileri’, Doç. Dr. Ali Utku, ‘Kitaplar Kitabına Adanmış Bir Ömür: M. Seyfettin Özege’, Yrd. Doç. Dr. Alperen Kayserili, ‘Erzurum Şehri'nin Kültürel Coğrafyası ‘ eserlerini bilim dünyasına sundu.
ERZURUM'DA HAT İCAZETİ GELENEĞİ
Prof. Dr. Selami Bakırcı, yayınladıkları eseri Erzurum Oltulu Hattat Hacı Hâfız Hasan Çelebi'ye armağan ettiklerini belirterek, “Osmanlılar döneminde hadis ve tefsir alanında icazet verilirdi. Her mezun olanın diplomasına kimden eğitim almışsa, o hocasından yola çıkılarak silsile yazılırdı. Erzurum’daki hat sanatıyla ilgili icazetler, genelde ilmi icazet şeklinde verilmiştir. Kitapta, bunların örnekleri mevcut olup birinci baskıda 8 tane, 2’nci baskıda ise 13 tane örneği var. Genel olarak, hat sanatının doğuşu ve gelişimi ile ünlü hattatların hakkında kısa bilgiler ve hat örnekleri mevcut.” ifadelerini kullandı.
İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Ömer Kara da, Atatürk Üniversitesi tarafından yapılan Erzurumlu Şeyhülislam Mûsâ Kâzım Efendi Sempozyumu bildirilerini kitaplaştırdı. Osmanlı Devleti'nde önemli görevleri yürütmüş isimlerden biri olan Mûsâ Kâzım Efendi'yi bilim dünyasına aktarmak için bu eseri ele aldıklarını söyledi. Ömer Kara, “Erzurum, Osmanlı Devleti’nde birçok şeyhülislam, kazasker vb. görevlerde yer almış, Erzurumlu ilim insanlarını ve değerlerini yetiştirmiştir. Şeyhülislam Musa Kâzım Efendi’de bunlardan biridir. Yaşadığı dönemin diyanetinde (meşihat) etkin olduğu gibi siyasetinde de ciddi düzeyde etkin olmuştur. Atatürk Üniversitesi ve İlahiyat Fakültesi olarak Erzurum’un değerlerini ve kıymetlerini gerek Erzurumlulara, gerek tüm dünyaya, gerekse bilim dünyasına aktarmak için böyle bir sempozyum ve kitabı hazırladık.” dedi.
OSMANLI MATBUATI
Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Utku, Osmanlı matbuatı alanında topladığı eserlerle birçok eserin günümüze ulaşmasını sağlayan M. Seyfettin Özege hakkında bir kitap hazırladı. Utku, Kitaplar Kitabına Adanmış Bir Ömür: M. Seyfettin Özege kitabı hakkında şunları söyledi: “Seyfettin Özege’yle ilgili olarak daha önce bir makale yayınlamıştık. Hakkında daha detaylı bir çalışma yaparak, ölümünün 33. yılında şahsı bir vefa örneği olarak çalışmamızı; ‘Kitaplar Kitabı’na Adanmış Bir Ömür: M. Seyfettin Özege’ adıyla kitaplaştırdık."
ERZURUM ŞEHRİNİN KÜLTÜREL COĞRAFYASI
Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Alperen Kayserili, kültür coğrafyası alanıyla Türkiye'deki çalışılmış ilk eser olan Erzurum Şehri'nin Kültürel Coğrafyası kitabıyla ilgili olarak Erzurum'da insan ve mekân arasındaki etkileşimi ortaya çıkartan eseri kaleme aldı. Alanında ilk olma özelliği taşıyan bir eser yayınladıklarını belirten Kayserili, “Erzurum, zengin bir kültür coğrafyasına sahip. Bu bölgede kalan medeniyeti, günümüz koşullarıyla karşılaştırmaya çalıştık. Bu çalışmamız, kültürel coğrafya alanında ülkemizde yapılan ilk çalışmadır. İnsan ve mekân etkileşimini ortaya çıkarmaya çalıştığımız eserimizde, yazım öncesi oldukça uzun okuma süresi geçirdik. Erzurum’da yayınlanmış tüm çalışmaları taradık ve yararlandık. Kitabın basım sürecinde yardımlarını gördüğüm Sadi Çögenli ve Hulusi Baltakesmez’e, ekonomik olarak destek veren sayın rektörümüz Hikmet Koçak’a ve doktora tezi hocam Yaşar Gök’e teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.