19 Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut, 1918’de Ermeni katliamına maruz kalan Erzurum’da yaşanan hadiselerin büyük tarihi olaylar arasında yer aldığını söyledi. Edebiyat Fakültesi Tarih Kulübü’nün davetlisi olarak Erzurum’a gelen Akbulut, Kültür Merkezinde, "I. Dünya Savaşında Doğu Harekatı ve Erzurum" konulu bir konferans verdi.
Albay Kazım Karabekir komutasındaki 1. Kafkas Kolordusu’nun Erzincan’dan başlayan ileri hareketi sonucu Türk ordusunun silahlı Ermeni çetelerinin bölgeden çıkardığını ve Türk askeri hareketinin Azerbaycan’ı ve Bakü’yü içine alacak derinlikte gerçekleştirildiğini anlatan Akbulut, Türk ordusu önünde kaçan Ermenilerin özellikle yol güzergâhındaki yerleşim yerlerinde ve köylerde akla hayale gelmeyecek gaddarlıklar ve kıyımlar yaptıklarını, binlerce masum ve savunmasız Müslüman Türk’ü öldürdüklerini söyledi.
HAYVANLARI BİLE ÖLDÜRDÜLER
Ermenilerin, sadece insanları değil, hayvanları da öldürdüklerini ve kullanılmaması için ev eşyalarına varıncaya kadar tahrip ettiklerini ifade eden Akbulut, “Ermenilerin bu vahşeti yapmalarını anlamak zordur. Ermeniler Osmanlı Devleti içerisinde her türlü haklara sahip imtiyazlı bir kesimdi. Ermenilerle Türkler özdeş hale gelmişti. Asla bir köle yığını değillerdi. Fakat ortaya koydukları psikoloji, adeta efendisine karşı derinden derine öfke biriktirmiş, eline fırsat geçince de her türlü vahşiliği yapmaktan geri durmamış, bir köle psikolojisidir” değerlendirmesini yaptı.
İLK KUTLAMA 13 MART’TA YAPILDI
Akbulut, eldeki kayıtlarda, Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşuyla ilgili ilk törenin 1920 yılında ve 13 Mart’ta yapıldığını bildirdi. İdarecilerin, kamu yöneticileriyle henüz yaraları sıcak halkın ve yetim çocukların katıldığı törenin, Ali Ravi Kışlası’nda başladığını, burada, Albayrak Gazetesi yazarı Mithat Bey ile Kazım Karabekir Paşa’nın birer konuşma yaptıklarını, aileleri Ermeni vahşetine kurban gitmiş yetim çocukların ise şiirler okuduklarını anlattı.
Akbulut, 1920 yılındaki törenin ikinci kısmının Dervişağa Mahallesinde Türklerin doldurularak yakıldığı Ezirmikli Osman Ağa’nın konağına gidildiğini ve burada, 1916 yılından 12 Mart 1918 tarihine kadar Türk bayrağının ve Hilalinin gölgesinden uzakta kalmış Erzurum’un başına gelen felaketlerin dile getirildiğini, anlattı.
“ERMENİLER SOYKIRIM YAPTI”
“Evet, kurtuluşlar sevinç günleridir, ancak yapılanları unutmamak gerekir” uyarısında bulunan Akbulut, şöyle devam etti: “Millet olarak yaşadıklarımızı unutmak eğilimindeyiz. Yaşadığımız bazı büyük acıları ve hadiseleri, büyük bir millete mensup ve bir büyük devletin sahibi olmanın milli gururu ile dolu olduğumuzdan, izah ve belki kabul edemiyoruz. Bu nedenle de yaşadıklarımızın üstünü örtmek eğilimindeyiz. Oysa Ermeniler, biri bin ederek dünyaya yayıyor ve insanları aldatıyorlar.”
HIRİSTİYAN AMENTÜSÜNDE ERMENİ SOYKIRIMI DA VAR
Prof. Dr. Akbulut, Batı dünyasının Ermeni iddia ve tezlerini sorgusuz sualsiz kabul ettiklerini, Türk tarihçilerin ve politikacıların ortaya koydukları tarihi belgeleri ise görmezlikten geldiklerini hatırlatarak, “Hıristiyan amentüsünün bir rüknü de, ‘Türkler Ermenilere soykırım yaptı’ inancıdır. Bu inanç adeta Hıristiyan teolojisinin vazgeçilmez ve sorgulanamaz bir esası gibidir” değerlendirmesini yaptı.
2015 HAZIRLIKLARI
“Ermeniler, 2015 yılında, Tehcir’in yüzüncü yılı münasebetiyle büyük bir hazırlık içindeler. Bu konuda Türk tarihçilerinin ve politikacılarının yapabilecekleri nelerdir?” şeklindeki bir soruya verdiği cevapta ise, Akbulut, şunları kaydetti:
“Bu konuda Türk tarihçileri araştırılması gereken, söylenmesi gereken her şeyi yaptılar. Tüm yaşananlar apaçık ortadadır. O derece ki, bu konuyla uğraşırken bir de ‘Ermeni Tarihi’ çıkardık. Hangi köyde kaç Ermeni yaşıyor, adları nedir? ayrıntısına varan detaylar. Dünyada Ermeni iddiaları doğrultusunda oluşmuş bir kamuoyu var. Bu kamuoyunun bakışını değiştirmek nerdeyse imkansızdır. Bizim millet ve devlet olarak çok güçlü olmamız gerekiyor. Uluslararası ilişkileri belirleyen kuvvettir. Türkiye gücü nispetinde işler görecektir.”
19 Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut’a Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Çöğenli verdiği konferans nedeniyle teşekkür etti ve bir plaket sundu.