Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi, Doç. Dr. Nadiye Öner, “Engeller aslında bizim zihnimizde. Engelleri yaşamın her alanına sokmak için zihinlerimizdekiler olumlu yönde değiştirmemiz gerekiyor.” dedi
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde Sağlık bilimleri Fakültesi desteğiyle “Engelsiz Üniversite, Engelsiz Öğrenci” kapsamında Engelli Farkındalığı paneli düzenlendi. Panelde Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlilerinden, Doç. Dr. Nadiye Öner ve Doç. Dr. Fatma Güdücü Tüfekçi Engelli yaşam hakkında öğrencileri bilgilendirdi.
AZ DİNLEYİCİ TEPKİSİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlilerinden, Doç. Dr. Nadiye Öner ve Doç. Dr. Fatma Güdücü Tüfekçi’nin öğrencileri bilgilendirdiği Engelli Farkındalığı paneline katılım beklenen düzeyde olmadı. Katılım sayısının az olmasına Doç. Dr. Nadiye Öner, “ Bu kadar az dinleyicinin gelmesi bizi üzdü. ama biz bir kişi dahi gelse panelimizi gerçekleştiririz. Bir kişiyi dair bilgilendirebilirsek ne mutlu bize. Panelimize gelen arkadaşlara teşekkür ederim.” diyerek konuşmasına başladı.
‘ENGELLİ DEĞİL ÖZEL DURUMU OLAN İNSANLAR’
Engelliler hakkında yapılan panelin amacını anlatan Öner, “Engeller aslında bizim zihnimizde. Engelleri yaşamın her alanına sokmak için zihinlerimizdekiler olumlu yönde değiştirmemiz gerekiyor. Bu yolda hedefimiz, üniversitelileri engeller hakkında bilinçlendirmektir. Engelli diyoruz ama aslında engelli değil özel durumu olan insanlar dememiz daha doğru olacaktır. Bu panel gibi bilinçlendirmelerle ve sizin bu yolda desteğinizle bir kartopu gibi büyüyeceğiz.” Şeklinde konuştu.
Çocuk yaşta engelli olanlara nasıl davranılması gerektiği konusunda da önemli bilgiler veren Öner, bu anlamda yaşanılan sorunlara parmak basarak, verdiği örneklerle içler acısı hali gözler önüne serdi. Öner, “ Her yıl 770 engelli öğrenci, arkadaşlarının kendilerine karşı hoş olmayan davranışları yüzünden, okulu bırakıyor.” dedi.
Doç. Dr. Fatma Güdücü Tüfekçi ise konuşmasında, konuyla ilgili bilinçsizliğe dikkat çekti. Tüfekçi, “bende bir özürlüyüm, çok şeyden de şikâyetçiyim, özürlü yollarının yanlış tasarlanması, çok katlı binalara asansör yapılmaması, engelleri yollarının bilinçsiz insanlarca işgal edilmesi gibi sorunlar almış başını gidiyor.” diyerek “Bilinçlenmemiz için özürlü olmamız ya da çevremizden birinin özürlü olması mı gerekiyor?” sorusunu yöneltti. Tüfekçi, bu anlamda herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesini istedi.
Panelin sonunda konuşmacı Öner, basından ve yetkilerden isteklerini sıraladı. Öner, “Medyada yapılan haberlerde daha çok engellilere yönelik insanlara bilinçlendirici haberler yapılmalıdır. Yetkililer, engelliler sizlerden, samimiyet, ciddiyet, sorumluluk ve adalet ister.”
Panelde doğuştan kolları ve bacakları olmayan Nick Vujicic hayatını anlatan kısa video gösterimi yapıldı. Vujicic’in hayatının kısa özetini izleyen katılımcılar, duygu dolu anlar yaşadı.