Erzurumlu bir işletme sahibi olan Mecit Özdemir, babasından ve akrabalarından kalan araç gereçler ile etnografya müzesi oluşturdu. Babasının uzun yıllar mal satıp karşılığında eski eşyalar aldığını ifade eden Özdemir, 2 yıldır ücretsiz olarak vatandaşlara bu hizmeti sunduklarını söyledi.
Özdemir, 4. Murat’ın abdest aldığı leğeninde bulunduğu müzeye Özdemir Etnografya Müzesi adını verdi. Müzenin içerisinde 10 bin civarı çeşit bulunduğu dile getiren Özdemir şunları kaydetti: “Babam 60 yıllık bakkalcıydı. Daha sonra böyle köylere mal satıp karşılığında eski şeyler alıyorduk. Babam eski şeyleri seviyordu. Bir depoda bunları topladık. İlerleyen zamanlarda buraya geldik ve burayı inşa ettik. Bir gün Mersin’e gittim ve orada bir müze gördüm. Ben bunun aynısını yaparım dedim. Depomdaki malları getirdim eş, dosta haber verdim. Onlarda getirdiler. 2 yıldır bu müzeyi açtık işte. Amcaoğlum tüm doğuyu gezdi bu eserleri satın aldık vatandaşlardan. Haliyle müzeyi açıp milletin hizmetine sunduk. Pikniğini yapan, alışverişini yapan müzeyi de geziyor, ücretsiz bir şekilde. Amerika’dan, Fransa’dan biri geldiğinde buraya mutlaka uğruyor. Doğuyu normalde yıkık bir şehir biliyorlar ama görünce görüşleri değişiyor. Hafta sonları en az 4 bin civarında ziyaretçi oluyor.” dedi.
Erzurum Pasinler karayolu 15. kilometre üzerinde bulunan müzede 1950-1960 yıllarına ait gazeteler ile çok eski paralarda bulunuyor. Tarihin bilinmesi gerektiğine de vurgu yapan Özdemir, “Biz servetimizi halkın ayaklarına müze olarak sürdük. Hayrımızı müze olarak değerlendirdik. Vatandaşlar, gençlerimiz gelsinler. Dedelerimizin neler çektiğini görsünler. Bu çalışma ülkemizde nadir zaten. Yaklaşık 10 bin kale mal var içeride. Savaş yılları silahları, Nene Hatun’un düşmana attığı taş ve keseri de bulunuyor.” diye konuştu.
Müzeyi ziyaret eden öğrencilerden Mithat Yılmaz, “Atatürk Üniversitesi öğrencisiyim. Geldik buraya pikniğe gelmişken müze görmekte şaşırtıcı üstelik içerisinde bayağı bir tarihi eser niteliğinde eser bulunuyor. Ayrıca farklı illerden gelip de bu tesiste dinlenen vatandaşlarda geziyor. Erzurum’dan geçerken Erzurum’da kalmamalarına rağmen tarihe böyle tanıklık ediyorlar.” şeklinde konuştu.
Çok geniş bir tesis alanına sahip olduklarını hatırlatan Özdemir, yaklaşık 40-50 civarında kamelyalı oturma yeri ve piknik alanı olduğunu kaydetti. Özdemir şöyle dedi: “Görüldüğü gibi alnımız çok büyük her türlü ihtiyaca cevap verebiliyoruz. Piknik alanlarında ücret söz konusu değil. Yeni bir fikrimiz var; kamelya yanları ve önlerinde bulunan küçük alanlarda aileler gelip kendi adlarını ve soyadlarını verdikleri tabela oluşturacak ve buraya çiçekler ekecek, aile çiçek bahçesi olacak.”