Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
HABERLER>ARAŞTıRMA
13 Mayıs 2012 Pazar - 23:13

‘O’nu en güzel Kur’an anlatıyor’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, Eskişehir’de Birlik Vakfı tarafından düzenlenen “Hz. Peygamberi Doğru Anlamak” konulu konferansta konuştu

‘O’nu en güzel Kur’an anlatıyor’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Eskişehir’de Birlik Vakfı tarafından düzenlenen “Hz. Peygamberi Doğru Anlamak” konulu konferansta konuştu.
Yaptığı konuşmada Hz. Peygamberi en iyi anlatan kitabın Kur’an-ı Kerim olduğunu söyleyen Başkan Görmez, Hz. Peygamberi doğru anlamak için Kur’an-ı Kerim’de onun nasıl anlatıldığını öğrenmek gerektiğine değinerek şunları söyledi:“Kur’an-ı Kerim’de Hz. Peygamber nasıl anlatılıyor, onu doğru anlamalıyız. Fatiha suresinden Nâs suresine kadar Kur’an-ı Kerimin meali ve tefsirini okurken doğrudan Hz. Peygambere hitap eden, hayatına dokunan, onu bize anlatan, onunla ilişkili ayetleri altını çizerek okuyun. Bunu yaptığınızda Resul-i Ekrem’i en iyi anlatan kitabın Kur’an-ı Kerim olduğunu göreceksiniz. Yeryüzündeki bütün siyer kitaplarını toplayın. Hiçbiri, Hz. Muhammed’i Kur’an-ı Kerim kadar güzel anlatamaz. Onun için Kur’an-ı Kerim’i baştan sona okurken, Kur’an’ın, Hz. Peygamberi nasıl anlattığını anlamamız gerekiyor.”
Kur’an-ı Kerim’de Hz. Peygamber ile Müslümanlar arasındaki ilişkiyi tanzim eden ayetlerin de bulunduğunu ifade eden Başkan Görmez, şöyle konuştu:“Örneğin, Kur’an-ı Kerim bize 80’i aşkın yerde Resul-i Ekrem’e itaati emrediyor. Allah tarafından sevilmenin yolunun, Peygambere tabi olmaktan geçtiğini bildiren ayetler var. “Rehber edinmek”, “örnek almak” gibi kavramlar var. İşte bu kavramsal çerçeve, bizim Resul-i Ekrem’le olan ilişkilerimizi tanzim ediyor. Bunlar nedeniyle öncelikle Hz. Peygamberi doğru anlamak için ilk olarak, Kur’an-ı Kerim’de Hz. Peygamberin nasıl anlatıldığını doğru anlamamız gerekiyor.”
“HZ. PEYGAMBERİN HAYATINI BİR BİYOGRAFİ KİTABI GİBİ OKUMAK BEDBAHTLIKTIR”
Hz. Peygamberi doğru anlamak için, onun hayatını doğru okumak gerektiğini kaydeden Başkan Görmez, Hz. Peygamberin hayatını bir biyografi kitabı gibi okumanın bedbahtlık olduğunu söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez şöyle konuştu:“Hz. Peygamberin doğumundan vefatına kadar hayatının her anını, farklı farklı kaynaklardan okuyarak anlamaya çalışalım. Ancak okurken sadece tarihe gitmeyelim. Buranın altını özellikle çiziyorum. Sadece tarihe gidip de Hazreti Peygamberin hayatını, şöyle başlamış ve şöyle bitmiş bir hayat hikayesi olarak okumak doğru değil. Resul-i Ekrem’in (s.a.s ) hayatını okurken aynı zamanda hayatında yaşadığı her hadiseyi bu çağa getirerek okumamız gerekiyor. Bu çağla irtibat kurarak, bugünün insanıyla ilişkiler kurarak Resul-i Ekrem’i okumalı ve anlamaya çalışmalıyız. Resul-i Ekrem’in hayatının her safhasını okurken nasıl bir gelecek inşa ettiğini ve mesajlarında verdiği geleceğin ruhunu okumaya, öğrenmeye çalışmalıyız.”
“O’NUN HAYATI SAVAŞLARDAN İBARET DEĞİLDİ”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bazı siyer kitaplarında Hz. Peygamberin hayatının “savaş” kavramı öne çıkarılarak aktarıldığını da söyledi. “Onun hayatı, savaşlardan ibaret değildi.” diyen Başkan Görmez, şöyle devam etti:“Hamidullah Hocanın verdiği rakamlara göre, Hz. Peygamberin hayatının tamamında Bedir, Uhud, Hendek gibi savaşlar da dahil, savaşla geçirdiği günlerin toplam sayısı 53 gündür. Ama savaşların kitaplarda kapladığı alan yüzde 80’i buluyor. Bu doğru değil. Yesrib’ten nasıl bir Medine doğdu, nasıl bir medeniyet, nasıl bir açık üniversite kuruldu, bedevi bir toplumdan medeni bir toplum nasıl doğdu, her biri yıldız mesabesinde olan sahabeler nasıl yetişti? Biz Siyer kitaplarını okurken, daha çok bu konular üzerinde yoğunlaşmalıyız.”
“SÜNNET, ASR-I SAADETİ GÜNÜMÜZE TAŞIYAN BİR KAYNAKTIR”
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Hz. Peygamberin söz, fiil ve davranışlarının tamamını kapsayan “sünnet” kavramına da vurgu yaptı. Sünnet’in, asr-ı saadeti günümüze taşıyan önemli bir kavram olduğunu vurgulayan Başkan Görmez, şunları söyledi:“Sünnetin ruhu, sürekli asr-ı saadeti günümüze taşıyan bir kaynak ve büyük bir deneyimdir. Sünnetin ruhu, anlamsız davranışlarımızı, sıradan davranışlarımızı sıradan olmaktan çıkarıp anlamlı hale getiren, hatta ibadete dönüştüren bir kavramdır. Herhangi bir günlük işi yapmak, sıradan sayılabilir. Ancak Resul-i Ekrem’in bunu nasıl yaptığını, hangi amaç ve hikmetle yaptığını belirlemiş olarak yaptığımız zaman, ona bir ruh, mana, anlam, bir ibadet rengi katmış, onu ibadetleştirerek rabbimizle aramızda bir kurbetin, bir yakınlaşmanın oluşmasına vesile kılmış oluruz.”DİYANET.ORG
 

 
ERİHDER'den anlamlı etkinlik
 
2 Belediye sporda yarıştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
100 yıllık insanlık trajedisi
“100. Yılında Balkan Göçleri ve Balkan Vakıfları” konferansı büyük ilgi topladı
Aydemir'le GSF bir ilki gerçekleştirdi
Metinden Sahneye Temrinler” adlı proje kapsamında 4 büyük tiyatro oyunu seyirciyle buluştu.
Ağırman Vakıf Medeniyetini anlattı
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa ...
 
Ermeniler iftira peşinde
ASİMED Başkanı Yrd.Doç.Dr.Savaş Eğilmez, Ermeni diasporasının tarihinin ...
Camiler, vatanın tapuları
Hayırsever Melek İpek’in Ankara Eryaman’da yaptırdığı Ali İpek Camii’nin ...
İslâm Dünyasında Değişim Çabaları
DİB Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İslâm Dünyasında ...
 
Kaynak var, değerlendirme yok
Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, termal turizmin devlet politikası ...
Az Acele!!!
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü ...
A.Ü. Tarihe ışık tutuyor
Atatürk Üniversitesi'nce düzenlenen Türk-Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu başladı.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva