Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
38 projeye 397 milyon hibe desteği
38 projeye 397 milyon hibe desteği
Bayraktar elektriğe zam iddialarını yalanladı
Bayraktar elektriğe zam iddialarını yalanladı
Tekin’den mülakat açıklaması
Tekin’den mülakat açıklaması
Tunç adalet gündemini yorumladı
Tunç adalet gündemini yorumladı
‘Bu millet insanlığın umudu bir millettir’
‘Bu millet insanlığın umudu bir millettir’
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
5 Mayıs 2015 Salı - 19:18

‘Bizim romanımız, şarkılarımızdır’

“Gelenekten Geleceğe Türk Musikisinin Üretim, Aktarım ve Öğretim Sorunlarının tartışılacağı çalıştayın açılış programı, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde yapıldı.

‘Bizim romanımız, şarkılarımızdır’

Atatürk Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürlüğü’nün düzenlediği,2015 yılı bilimsel ve kültürel etkinlikleri kapsamında “Gelenekten Geleceğe Türk Musikisinin Üretim, Aktarım ve Öğretim Sorunlarının tartışılacağı çalıştayın açılış programı, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde yapıldı. Etkinliğe, onur konuğu olarak Devlet Sanatçısı Prof.Dr. Alâeddin Yavaşça ve eşi Ayten Yavaşça yanında Rektör Vekili Prof.Dr. M.Sait Keleş, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Doç.Dr. Nesrin Feyzioğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

TÜRK MUSİKİSİNİN TARİHİ VE ÖNEMİ

Programın açılış konuşmasını yapan Doç.Dr. Nesrin Feyzioğlu, Türk Musikisinin tarihi ve önemine vurgu yaptı. Toplumların kültürel kimlikleriyle yaşadığını, kültürümüzün en önemli parçalarından biri olan musikinin kültürel, medenî şahsiyetinin bütün zengin yüzlerini, âdeta yaşamlara dönüştürdüğünü belirten Feyzioğlu, konuşmasına şöyle devam etti; “17. yüzyılın ikinci yarısında millî hayatımızın asıl yaratıcılığı mimarîden musikiye geçmiş,  meselâ Sultan Abdülmecid devrinde bütün zevkimizi, musikimiz idare etmiştir. Kültür varlıklarının belgelenmesi korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında eğitim kurumları birinci derecede pay sahibidir.  Üniversitemiz, bugüne kadar yürüttüğü eğitim öğretim faaliyetlerinin yanında, kültürel mirasımızı ele alıp işleyen, değerlendiren çok sayıda çalışmayı gerçekleştirmiş, bu konuda pek çok başarılı projeye imza atmıştır.

Bugün yaşadığımız dünyada, küreselleşme ile başa çıkabilmek, bölgemizin, ülkemizin ve dünyamızın geleceğini iyi okumak için kültür kaynaklarımızdan doğru bir biçimde yararlanılması gereğinin farkında olan Üniversitemiz, bu amaçla, Atatürk Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nı açarak hizmete sokmuştur.”

“BİZİM ROMANIMIZ, ŞARKILARIMIZDIR”

 Türk dünyası ile coğrafî yakınlığı bir şans olarak kabul ettiklerini dile getiren Doç.Dr Nesrin Feyzioğlu konuşmasına şöyle sürdürdü; “Öncelikle Türk musikisini geleneksel dokusu ile yeni nesillere öğretip aktarmayı, ilimizde yaşayan, hâlâ önemli ölçüde bâkir olan ve musikimizin önemli bir bölümünü oluşturan halk ezgilerini, folklorik malzemeyi derleyerek değerlendirmek sureti ile musiki varlığımıza sunmayı, musikimizi gerçek varlığı, tarihî geçmişine uygun biçimde tanıtmayı, Türk dünyası müzikleri ile mukayeseli çalışmalar yapmayı temel hedefleri arasında saymaktadır. Konservatuvarımız 2011 senesinde kuruldu. Henüz fizikî eksikliklerimiz mevcut. Hizmet binamızın inşa çalışmaları sürmektedir.”

 “MUSİKİNİN SÖZLÜ DİLİ SÖZLÜKTEN UZAKLAŞMIŞ BAŞKA BİR DİLDİR.”

Çalıştay’ın önemine de dikkat çeken Feyzioğlu, “Amacımız, konservatuvarımızın ilk bilimsel çalışması olduğu için bize bir yol haritası çizecek fotoğrafı ortaya koymak.

Çalıştayımızla ilgili bir diğer amacımız ülkemizde Türk Musikisi eğitimi veren konservatuvarlarımızın değerli yöneticileri ve akademisyenleri ile tanışmak çok yönlü işbirlikleri tesis etmek, fikir, görüş alışverişlerinde bulunmak ve tabii ki konservatuvarımızın varlığından onları haberdar etmektir.”

Programa katılan Rektör Vekili Prof.Dr. M.Sait Keleş ise, Klasik Türk Musikisinin paha biçilemez bir değer olduğunu belirtti. Keleş, “Klasik Türk Musikisi veya Türk Sanat Müziği bir Türk müzik türüdür. Klasik Türk Musikisi, Klasik Batı Müziği ve Hint Müziği üzerinde sürekliliği olan ve gelenek oluşturan mevcut müzikten biri olarak kabul edilir.

 Cumhuriyet Döneminde bu müzik geleneği genellikle göz ardı edilmiştir.2 Kasım 1934, 6 Eylül 1936 tarihleri arasında devlet radyosunda, Klasik Türk Müziği yasaklanmıştır, diyen Prof.Dr. Sait Keleş konuşmasını şöyle sürdürdü. Ancak Mustafa Kemal Atatürk bu dönemde kendi özel programlarında, Klasik Türk Müziğini dinlemiştir. Klasik Türk Müziğini modern yöntemlerle üreten Konservatuarlar, 1970’lerde kurulmuştur. Klasik Türk Müziği adlandırılması konusunda görüş ayrılıkları mevcut. Musiki diyenler olduğu gibi Osmanlı Müziği, Geleneksel Türk Müziği adını verenlerde olmuştur.

Programın onur konuğu Alaeddin yavaşça da kısa bir konuşma ile Türk Musikisine büyük gönül verdiğini, yaşamının en güzel dönemlerinin, musikiyle geçirdiği dönemler olduğunu belirtti. “Bütün ömrümce, bu musikinin cennetten verilme bir musiki olduğuna inandım” diyen Yavaşça, sahip oldukları Türk musikisini Atatürk’e borçlu olduklarını ve ona büyük teşekkür ettiğini dile getirdi. Türk Milleti olarak büyük bir değere sahip olduklarını da söyleyen Yavaşça, ”Hep beraber bu değere sahip çıkalım, sevgi besleyelim. “dedi. Program sonunda, Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça ve eşi Ayten Yavaşça’ya çiçek takdim edildi.

 
Liseler futbolda yarışıyor
 
Atatürk Üniversitesi'nden teknolojik atılım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ’den Trafik Güvenliği Haftası’na destek
Erzurum Teknik Üniversitesinde bir dönem boyunca, Yrd. Doç. Dr. M. Yasin ...
DAP-ETÜ Bilim Şenliği’nde geri sayım
Bilime ve bilgi üretimine önem veren DAP Bölge Kalkınma İdaresi, Erzurum ...
Görmez Gençlere seslendi
Görmez, sözlerine ‘Sevgililer sevgilisi Efendimizin Hira’da ‘Oku’ emrini ...
 
Konukçu ermeni zulmünü anlattı
Atatürk Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Türklerle ...
Atatürk Üniversitesi’nin gururu oldular
26-30 Nisan tarihleri arasında Kars'ta yapılan Üniversiteler Boks Türkiye ...
Kur’an Bülbülleri icazet aldı
Erzurum’da 50 hafıza hafızlık diploması düzenlenen törenle takdim edildi.
 
Atatürk Üniversitesi’nden Kırgızistan açılımı
Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in Danışmanı, ...
ATAÜNİ’den Kültürel Diploması atılımı
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof.Dr. Fırat Purtaş,” Atatürk Üniversitesi ...
Armağan, Köprüköylü öğrencileri sevindirdi
Köprüköy’de öğrencileri için yardım talep eden Ünsal öğretmenin yardım ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva