Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>ARAŞTıRMA
4 Nisan 2023 Salı - 00:59

Şehircilikte KÖK süreci başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında yürütülen Kalkınma Öncelikli Kentleşme (KÖK) Çalışmaları toplantısının ilki Gaziantep Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Şehircilikte KÖK süreci başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un başkanlığında yürütülen Kalkınma Öncelikli Kentleşme (KÖK) Çalışmaları toplantısının ilki Gaziantep Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen Kalkınma Öncelikli Kentleşme (KÖK) Çalışmaları’nın ilk toplantısında yaptığı konuşmasında “Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş’ın depremde zarar gören kent merkezleri Kalkınma Öncelikli Kentleşme (KÖK) Çalışmaları ile ayağa kaldırılıyor. Çalışmalar istihdam, lojistik, eğitim, sağlık, tarihsel mimari birikim gibi konularda yapılacak. Projelerin her biri bir mimar tarafından sahiplenilecek ve her ilin kent merkezi bir mimarın imzasını taşıyacak. Ekibimiz ülkemizin yetiştirdiği çok kıymetli Türk mimarlar ve şehir planlamacılarından oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Toplantıya TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli, GYODER Başkanı ve Mimar Mehmet Kalyoncu, Mimar Sabri Paşayiğit, Mimar Hilmi Güner, Mimar Cem Yılmaz, Mimar Bünyamin Derman, Mimar Uğur Özgüven katıldı.
KÖK Çalışmaları ile Hatay, Adıyaman, Malatya ve Kahramanmaraş’ın depremde zarar gören kent merkezleri yeniden inşa edilecek. Bu çerçevede yıl boyunca istihdam, lojistik, eğitim, sağlık, tarihsel mimari birikim gibi konularda çalışmalar yapılacak.
“Projelerin her biri bir mimar tarafından sahiplenilecek ve her ilin kent merkezi bir mimarın imzasını taşıyacak”
Toplantıya başkanlık eden Kurum, “Tarihi ve kültürel birikimimizin devamlılığını, ekonominin, ticaretin ve sosyal yaşamın sürdürülebilirliğini sağlayarak kent merkezlerimizi yeniden inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı. KÖK Çalışmaları çerçevesinde yapılan ilk toplantıda Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya da yapılacak yeniden inşa, restorasyon ve mekansal planlama çalışmalarının master planları üzerinde çalışıldı. Bir yıllık süreçte hayata geçirilmesi planlanan projelerin her biri bir mimar tarafından sahiplenilecek ve her ilin kent merkezi bir mimarın imzasını taşıyacak.
“Köklerimize sahip çıkarken, kalkınma yolculuğumuz da kesintisiz devam edecek”
Bakan Kurum, fay hatlarının yakınında bulunan alanları geniş parklara, açık hava spor ve eğlence merkezlerine dönüştüreceklerini belirterek, “Kent merkezlerimiz, 11 ilimizin de hayatiyeti için çok önemli ve son 21 yılda başarıyla bu noktaya getirdiğimiz kalkınma yolculuğumuzun kesintiye uğramaması için öncelikli olarak ayağa kaldırılması gerekiyor. Mimari açıdan geçmişin izlerini taşıyan ve pek çok tarihi binaya ev sahipliği yapan kent meydanlarını, caddelerini, sokaklarını birer birer uzmanlarımızla mercek altına alıyor, mimari tarzlar konusunda bize ilham verecek tarihi binaları tespit ediyor ve her bir şehrimizin genelinde uygulayacağımız şehir planlama yaklaşımını kararlaştırıyoruz“ ifadelerini kullandı.
“Ekibimiz ülkemizin yetiştirdiği çok kıymetli Türk mimarlar ve şehir planlamacılarından oluşuyor”
Yapılacak çalışmanın, ülkemizin çok değerli mimarlarının yetkinliklerini ortaya koyma imkanı bulacağı bir proje olarak dünya literatürüne girecek nitelikte tasarlandığına dikkati çeken Bakan Kurum, “Bundan 20 yıl önce böyle bir proje için Alman, Fransız, Amerikalı mimarların adı geçerdi ama bugün ülkemizin yetiştirdiği çok kıymetli mimar ve şehir planlamacılarla çalışarak dünyaya başarı öyküsü olarak gösterebileceğimiz işler yapabilecek durumdayız” dedi.
Bakan Kurum, hem kadim Anadolu medeniyetlerinin beşiği hem de, çarşıları, camileri, diğer inanç gruplarının ibadethaneleri, konakları, meydanlarıyla dünya turizminin de cazibe merkezi olan kent merkezlerinde de eş zamanlı olarak eylem planına geçtiklerini ifade etti.
Yıl boyunca KÖK Çalışmaları’na aralıksız olarak devam edeceklerini belirten Bakan Kurum, özel sektör ve kamu kurumlarının temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek ikinci KÖK çalışmasının önümüzdeki hafta İstanbul’da gerçekleştirileceğini söyledi.
“Risk Kalkanı Modeli de çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir diğer projesi olan Risk Kalkanı Modeli Çalışmaları’na da hız kesmeden devam ediyor. 3 Mart’ta başlayan proje de Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri ve uzmanlarıyla, başta deprem bölgesi olmak üzere tüm Türkiye geneli için deprem ve iklim değişikliğine bağlı afetlere hazırlık konusunda afet öncesi, afet anı ve afet sonrası için eylem planları hazırlanıyor. 31 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında Risk Kalkanı Bilim Kurulu üyelerinin de deprem bölgesinde incelemeler yaptığını belirten Bakan Kurum, 7 Nisan Cuma günü Dolmabahçe Sarayı’nda yapılacak bir toplantıyla çalışmaların detaylandırılacağını bildirdi.
“KÖK Çalışmaları çok büyük bir takım çalışması“
Bu arada çalışmalarda görev alan Mimar ve Şehir Planlama Uzmanı Cem Yılmaz, kök kelimesinin kelime anlamıyla geçmişi ifade ettiğini belirterek, “Kentlerdeki mekanların da köklerini aramak bizim tarihimize bakmak, bunu bireyde toplumun hafızasıyla özleştirip köklere dönüp hafızayı yenilemek ve yeniden oluşturmak çok önemli o nedenle çok anlamlı buluyorum“ dedi.
“Türkiye için çok önemli bir çalışma“
Mimar ve Şehir Planlama Uzmanı Sabri Paşayiğit ise KÖK Çalışmaları’nın çok büyük bir takım çalışması olduğunu ifade ederek, “Şimdiden biz 25 kişi üniversitelerle çalışmalarımıza başladık. Bütün yaptığımız çalışmaları, şehirle, şehir paydaşlarıyla paylaşacağız. En doğruyu bulacağımıza inanıyorum. Türkiye için çok önemli bir çalışma. Şehirlerin 50 yıllık geleceğini bu şekilde toplumsal birliktelikte vereceğimize inanıyorum” diye konuştu.

 
Bayburt yolunda trafik kazası: 2 yaralı
 
Açıkkapı: 'Liderimiz Erdoğan’a minnetarız'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mart ayı haber en’leri açıklandı
Mart ayında en çok konuşulan haber başlıkları araştırıldı.
Altun, Yayıncılık Zirvesi'ne seslendi
Altun, ‘TRT-Afrika Yayın Birliği 1. Yayıncılık Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, ...
Oktay deprem gerçeğini değerlendirdi
Oktay, Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı'nda, “Bilim temelli bir yaklaşımla ...
 
Tarımda kuraklığa dayanıklı tohum gündemi
Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklığa dayanıklı çeşitleri tüm Türkiye'ye ...
ETÜ Teknoloji Takımı Türkiye finalinde
ETÜ Teknoloji Takımı TEKNOFEST 2023’te katılım sağladığı TÜRKSAT Model ...
Eğilmez’den 'şer üçgeni' iddiası
ASİMED Başkanı Savaş Eğilmez, İran’ın Karabağ'a gönderdiği yaklaşık 4 ...
 
Reel kesim güven endeksi Mart ayında arttı
Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), Mart ayında bir önceki aya göre 1,7 ...
Kuzey Anadolu Fay Zonu’na bilimsel bakış
Van YYÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, ...
ATAUNİ’de Ulusal Yazılım Mühendisliği gündemi
Türkiye’de 2003 yılından bu yana yazılım sektöründe çalışmalar yapan, ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva