Yazıcı, "Ekonomik Koordinasyon Kurulu var, ben de üyesiyim. Bu alandaki sıkıntıyı gidermek üzere çalışmalar yürütüyoruz. İhraç odaklı dış ticaret için lüks otomobil ithalatıyla alakalı ÖTV oranlarını yükselttik." dedi.
Bakan Yazıcı, İzmir'de yaptığı açıklamada, cari açığın en tetikleyici unsurunun enerji bağımlılığı olduğuna işaret etti. Enerji alanında özel sektör yatırımlarının da bulunduğunu vurgulayan Yazıcı, bunların da devreye girmesiyle bağımlılığın azalacağını kaydetti. Akaryakıt kaçakçılığının boyutlarına işaret eden Yazıcı şöyle konuştu: "Bununla mücadelenin koordinasyonu benim uhdemde. Bu konuyla alakalı olarak 2010 yılı başında bir eylem planı yaptık. Bu alanla ilgili çalışmaları sürdürdüğümüz pek çok paydaşımız var; o zamanki ismiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın şimdi bir kısmı bizde. EPDK, Maliye, Denizcilik Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, tüm bunlarla koordinasyonlu çalışma yürütülüyor. Üç ayda bir bize rapor veriyorlar. Yine akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele öngördüğümüz eylemlerden biri, 10 numaralı yağa avantaj sağlayan vergi kolaylığını ortadan kaldırmak. ÖTV farkı vardı, artırıldı. 10 numaralı yağın yerine başka katkı maddelerinin ithal edilmesiyle ilgili boşluğun giderilmesi için de çalışılıyor. Özetle akaryakıt kaçağı ile mücadelemiz, aynı zamanda akaryakıt dolayısıyla dışarı ödediğimiz para azalacağından, cari açığın biraz da olsa kapanmasına vesile olacaktır."
İzmir'in ülke ekonomisindeki yeri ve konumuna da değinen Bakan Hayati Yazıcı, 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip, çok önemli bir tarih ve kültür şehri olduğunu söyledi. Şehirdeki ticaret odası, sanayi odası, ticaret borsası gibi kuruluşları heyecanlı bulduğunu, hükümetlerin görevinin de vatandaşların önünü açmak olduğunu belirten Yazıcı, "'Hiçbir önyargıya sahip olmaksızın, üzerimize düşeni yaptığımız kanısındayım. İzmir'in büyük bir atılım yapacağını düşünüyorum. Bir de önemli ölçüde kentsel dönüşüme ihtiyacı var." dedi.
Bakan Yazıcı, ithal okul malzemelerine ilişkin pilot il olarak belirlenen İstanbul, İzmir, Ankara ve Gaziantep'te kontroller yapıldığını, tekstil ürünlerinde sıkıntı olmadığını, ancak Uzakdoğu'dan gelen malzemelerde sağlığa zararlı bulgular tespit edildiğini aktararak, kontrollerin sıklaştırılacağını belirtti. Yazıcı, gümrüklerde rüşvet ve hayali ihracat gibi konularda en küçük bir hatanın dahi affedilmediğini ifade etti. Yazıcı, gümrüklerde bekleme sürelerini uzatmak suretiyle girişimcilere mali külfet getirmekten kaçındıklarını, bir taraftan da kanunsuz faaliyetlerin önlenmesinin önem taşıdığını vurguladı.