Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu'nun (KSS) 2.'sini yayınlayanDoğuş Otomotiv, bir yılda 285 bin liralık tasarruf sağlamış. DoğuşOtomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, raporun sonuçlarını anlattı. Aclan Acar, sürdürülebilir bir çevre için yürüttükleri tüm çalışmalaraDoğuş Otomotiv bayilerini de kattıklarını anlatırken ilginç bir ayrıntıyı da paylaştı. Bilgi Üniversitesi ile birlikte başlattıkları 'Yetkili Satıcı Gelişim Akademesi' programına bayilerin yanı sıra ikinci kuşağı da çağırdıklarını söyledi.
İKİNCİ KUŞAĞI ÇAĞIRIYOR
'Bayilik daha çok babadan çocuğuna geçen bir meslek, biz de bu programa ikinci kuşağı da dahil ettik, zaten artık birçok bayimizin başında çocukları var' dedi. Çocuklar derken herkesin aklına erkek çocuk geliyor. Ancak Doğuş Otomotiv'de kız çocuklarının etkinliği gittikçe artırıyormuş. 'Bayilerimizle yüz yüze görüşmek için sık sık Anadolu'ya gidiyorum. Birkaç gün önce Erzurum'daydım. Bayimiz Nevzat Çakır'ın kızı Hülya işin başına geçmiş. Bayinin tüm görünümü değişmiş. Müşteri memnuniyetinde büyük artış var. Hem çalışanlar memnundu, hem müşteriler hem de baba. Trabzon, Afyon ve İstanbul'daki bayimiz Uzay Otomotiv'i de artık kız çocukları yönetiyor. Hepsinde önemli ve olumlu değişimler var' diyor.
İki yıldır Global Reporting Iniative standartları çerçevesinde çalışmalar yürüten Doğuş Oto, yeni raporunda 2010 boyunca sürdürülebilirlik, çevre ve yenilikler için atılan adımları anlatıyor
Çalışanlar önerdi, 285 bin lira tasarruf yaptı
ŞİRKET olarak daha çevreci hizmet vermek için çeşitli yatırımlar yaptıklarını ancak en büyük katkının çalışanlarından geldiğini söylüyor Acar. Yalın yönetimi sağlamak, iş süreçlerini kolaylaştırmak için çalışanlardan öneriler aldıklarına dikkat çeken Acar, '83 öneri geldi, 100 bin TL tasarruf sağlanacağını öngördük. Ancak sahada çalışan personelimiz bu konuda daha yaratıcı, tam 570 öneriyle geldiler ve yapılan iyileştirmelerle 285 bin TL tasarruf sağladık' diyor.
Bayiyle çocuk işçi gerilimi
ACLAN Acar, 'Şirket olarak insan haklarına önem verdiklerini tüm yasalara uyduklarını söylüyor ve bayilerimizden yetkili servislerimizden çocuk işçi çalıştırmamalarını istiyoruz' diyor. Çocuk işçi olayı bayilerle biraz sorun yaratmış bazı bayiler 'Burası Türkiye şartlar böyle' demesine karşın Doğuş'u ikna edememişler. Acar, 'Şimdiye kadar bu sorun yüzünden hiçbir bayimizle ilişkimizi kesmek zorunda kalmadık, bu isteğimize uydular' diyor.
Damla sulamayla 450 ton tasarruf
Doğuş Otomotiv, şirket merkezi ve bayilerde kullanılan su, kağıt ve enerji tüketimini de çeşitli iyileştirmelerle azaltmayı hedefliyor. Bu kapsamda bahçelerde damla sulama sistemine geçilmiş ve bir yılda 450 bin ton su tasarrufu sağlanmış. Basınçlı araç yıkama makineleriyle de araç başına su tüketimi 63 litreye düşmüş ki bu oran ABD'de 120 litre. Bir diğer çalışma da kağıt kullanımının azaltılması. 2010 yılında kullanılan kağıt miktarı 423 bin kilogram olmuş. Tüm kağıtlar geri dönüşümlü, printerlar baskıyı arkalı önlü yapıyor, kağıt çıkışı almak da yasak. Hedef gelecek yıl yüzde 25 daha fazla tasarruf etmek. Kolilerin toplanması, ömrünü tamamlanmış araçların değerlendirilmesi, yetkili servislerde açığa çıkan tehlikeli atıkların toplanması da şirketin diğer çalışmaları...