Avrupa'nın tamamında 12 bin bitki türü yer alırken bunun sadece 2 bin 500'ünün anayurdu Türkiye. Ülkemizin çiçek zenginliğini bilinir kılmak isteyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da buradan yola çıkarak Türkiye'nin çiçek haritasını çıkardı. Harita, başta okullar olmak üzere, araştırma merkezleri ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtılacak.
'Allı gelin' bir diğer ismiyle 'boyalı gelin', mührüsüleyman, ballı sarımsak, şakayık... Bunlar Türkiye'nin sahip olduğu sayısız çiçek çeşidinden sadece birkaçı. Bugüne kadar isimlerini bile duymadığımız bu çiçeklerin hangi illerde yetiştiğini de bilmiyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çiçek zenginliğini korumak ve kamuoyundaki farkındalığını artırmak amacıyla "Türkiye'nin çiçekleri'' isimli bir harita çıkardı. Harita üzerinde Türkiye'ye özgü çiçek türlerinden "acı çiğdem, lale, ters lale, süsen, zambak, şakayık, allı gelin (boyalı gelin), mührüsüleyman, ballı sarımsak''ın bulunduğu iller gösterildi. Haritada, çiçek türleri, resimleri ve "yöresel adı, bitki formu, bulunduğu iller, Türkiye yayılışı, çiçeklenme zamanı, doğal yoğunluğu ve habitatı'' başlıklarıyla tanıtıldı. Örneğin şakayıkın İç ve Doğu Anadolu'da, mührüsüleymanın Karadeniz Bölgesi ile Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Murat Dağı'nda, süsenin Erzurum'da, acı çiçeğin ise Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişmesi gibi.
Avrupa'nın tamamında 12 bin bitki türü yer alırken bunun sadece 2 bin 500'ünün anayurdu Türkiye. Bakanlıkça, söz konusu harita Türkiye'nin sahip olduğu bu zenginliği korumak ve bilinir kılmak amacıyla, başta okullar olmak üzere, araştırma merkezleri ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtılacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen çalışmalar, son bir yılda 100 yeni endemik türün kayıt altına alındığını ortaya koyuyor.
Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yayımlanan "Doğal Çiçek Soğanlarının 2012 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliği'' ile gelecek yıl ihracatı yasak olacak doğal çiçek soğan türlerini de belirledi. Buna göre, 2012'de "yabani soğan, çiğdem, zambak, kara çiğdem, lale, nilüfer, salep yılan yastığı, kum zambağı, şark sümbülü, censiyan, siklamen, kardelen, şakayık türleri ile diğer yumrulu ve soğanlı türleri'' doğadan toplanarak ihraç edilemeyecek.