Erzurum’da Ramazan’da iftar sofralarının maliyeti 2013 ramazan ayına göre yüzde 25 oranında zamlanacak. Geçtiğimiz yıl 2 TL’den satılan susamlı ve yumurtalı pide bu yıl 2.5’den, EBK’da kilosu 18 TL’den satılan kıyma ise 20 TL’den alınabilecek. Sofrasına meyve ve sebze koymak isteyen vatandaşlar ise önceki yıla göre yüzde 30’lara varan oranda daha fazla harcama yapacak.
FİYAT İSTİSMARI
Yetkililerin ‘Ramazan’da fiyat istismarına izin verilmeyecek’ şeklindeki açıklamaları bu yıl da havada kaldı. Hurma’dan pideye, etten yumurtaya kadar Ramazan iftar sofralarına konulacak ürünlere yapılan zamlar, özellikle dar gelirli ve yoksul kesimin beleni bükecek. Özellikle et, yumurta, pide fiyatlarının yüksekliği, iftarları buruk hale getirecek.
VATANDAŞ ŞAŞKIN
Yaz aylarında fiyatlarının düşmesi beklenen sebze ve meyve fiyatlarında da artış, vatandaşı zora sokuyor. Domates, hıyar gibi salata sebzelerinde fiyatlar geçen yıla göre yüzde 50’lik oranda artış kaydetti. Kilosu 2.5 TL’ye çıkan patates ise, dar gelirlinin iftar ve sahur sofralarına giremeyecek. Kilosu 10 TL’ye fırlayan hurma ise sadece zengin sofralarını süsleyecek.
BU NE İŞTİR…!
Kolisi Ramazan öncesinde 8.5 TL’ye yükselen Yumurta, Tanesi 2.5 TL’ye çıkarılan pide, kilosu 20 ile 23 TL arasında satılacak et, kilosu 2.5 TL sınırına ulaşan patates ve domates fiyatlarındaki artışı düşündürücü bulan vatandaşlar, vatandaşın ekmeğinden, etinden keserek yapacağı iftar sofralarından ramazan istismarcılarına asla dua yükselmeyeceğini kaydettiler.
ZAM ZAM ZAM..
Ramazan ayı gelmesiyle iftar sofralarının çeşitli olmasını umut edenler biraz sıkıntı çekecekler. Yeni gelen zamlar vatandaşın sıkıntı çekeceğini gösteriyor. Ramazan ayı öncesinde bazı ürünlere getirilen zamlar piyasayı zor durumda bıraktı.
Listesiz satılan et fiyatları ramazanda vatandaşın kırmızı et tüketimini zorlaştırdı. 20 TL’ye satılan Kıyma 25 TL’ye, 23 TL’ye satılan Kuşbaşı 28 TL’ye çıktı. İnsanların sakatata yöneleceğini belirten Kasap Çağlayan Yavuz Gümüşenek, “ ete gelen zamlar hem vatandaşın kursağına hem de bizim cebimize zarar verecek. Dışarıdan getirilen hayvanlardan dolayı geldi bu zamlar. Buna bir an önce bir çözüm getirilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Yaz mevsimi gelmesine rağmen sebze fiyatlarının düşmemesi ve özellikle domatese gelen zaman vatandaşı sebze tüketimini de kısıtlamaya götürecek. Bir hafta önce 0,90 TL’ye manavların aldığı Domatesin ramazan haftasında 1,10 TL’ye çıkması da vatandaş ve manavları zor durumda bıraktı. Dar gelirlinin en çok tükettiği Patatesin fiyatı da 2,50 TL’den satılıyor.
İftar sofraların vazgeçilmezi hurmanın da altınla yarışması sofralar da bir eksiklik olacağını gösteriyor. Satıcıların özel uyguladığı kampanyalarla vatandaşa ulaştırmaya çalıştığı hurmalar için alternatifler oluşturarak daha ucuz kayısı veya zeytine yer alacak.
Ramazana özel olarak zam gelmeyen baklagiller bu yıl en gözde yemek malzemelerimiz olacak. Özellikle kuru fasulye, mercimek, nohut, pirinç ramazan ayının gözdesi olacak.