Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
HABERLER>TÜRKÄ°YE
10 Kasım 2023 Cuma - 00:37

Özbekistan’da tarihi zirve

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 16'ncı Zirvesi gerçekleştirildi.

Özbekistan’da tarihi zirve

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16'ncı Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Şu an Gazze'de dünyanın en büyük soykırımı gerçekleşiyor. İran olarak siyonistlerin Gazze'ye yönelik saldırılarının devam etmesinden Batı dünyası ve ABD yönetimini sorumlu tutuyoruz" dedi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ise "Savaşın bölgeye yayılma tehdidi giderek daha gerçek bir hal alıyor" ifadesini kullandı.
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 16'ncı Zirvesi gerçekleştirildi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Pakistan geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Alihan İsmailov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov katıldı. Zirvede EİT çerçevesinde ticari, ekonomik, yatırım, ulaştırma, haberleşme ve insani alanlarda iş birliğinin daha da güçlendirilmesi, bölgesel konular ve İsrail-Filistin çatışması ele alındı.
“Bu çatışmanın geniş çaplı bir çatışmaya dönüşmesine izin verilmemeli”
Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev yaptığı konuşmada, teşkilatın öncelikli alanlarını tanımlayacak “Ekonomik İşbirliğinin Stratejik Hedefleri-2035” belgesini geliştirme zamanının geldiğini belirtti. Mirziyoyev, belgede karşılıklı ticaretin teşvik edilmesi, ulaştırma ve haberleşme alanında iş birliğini güçlendirme, sanayi iş birliğinin aktifleştirilmesi, enerji güvenliğinin garanti edilmesi, iklim değişikliği ile mücadelede ve çevre korunmasında iş birliğinin güçlendirilmesi gibi ana yönlere özel önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Filistin-İsrail çatışmasına da değinen Mirziyoyev, “Barış ve küresel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdit oluşturan Orta Doğu’daki Filistin-İsrail krizi hepimiz için büyük bir endişe kaynağıdır. Kanlı çatışmanın kurbanlarının başta kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olmak üzere çok sayıda sivilin olması son derece üzücüdür. Savaşın bölgeye yayılma tehdidi giderek daha gerçek bir hal alıyor. Bu çatışmanın geniş çaplı bir çatışmaya dönüşmesine izin verilmemeli. Tarafları derhal çatışmaları durdurmaya, barış görüşmelerine başlamaya ve makul bir uzlaşmaya varmaya çağırıyoruz” dedi. Mirziyoyev, Birleşmiş Milletler kararlarıyla teyit edildiği üzere Filistin halkının bağımsız devlet kurma hakkına sahip olduğu yönündeki tutumunu da yineledi.
"ŞU AN GAZZE'DE DÜNYANIN EN BÜYÜK SOYKIRIMI GERÇEKLEŞİYOR"
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları karşısında Birleşmiş Milletleri ve uluslararası toplumu sessiz kalmakla suçladı. Reisi, "Bir aydan fazladır Gazze'de yaşayan Filistinliler işgalci İsrail rejimi tarafından ağır bombardımanların hedefi oluyor. Şu an Gazze'de dünyanın en büyük soykırımı gerçekleşiyor. İsrail rejiminin saldırıları nedeniyle aralarında 2 bin 800 kadın ve 4 bin 300 çocuk olmak üzere 10 binden fazla Filistinli şehit oldu. Bu zaman kadar siyonist İsrail rejiminin işlediği savaş suçları karşısında Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum yetersiz kaldı" ifadelerini kullandı.
"ABD'NİN ELİ FİLİSTİN HALKININ KANINA BULANMIŞTIR"
İsrail'in Gazze'de hastaneleri, okulları ve sivil alanları hedef almasının savaş suçu olduğunu kaydeden Reisi, İsrail'in ABD'den aldığı askeri ve ekonomik destek sayesinde Gazze'de savaş suçu işlemeye devam ettiğini söyledi. Reisi, "İran olarak siyonistlerin Gazze'ye yönelik saldırılarının devam etmesinden Batı dünyası ve ABD yönetimini sorumlu tutuyoruz. Tüm dünyanın da bildiği üzere siyonistlerin Gazze'de işledikleri savaş suçlarına ABD ortaktır ve ABD'nin eli Filistin halkının kanına bulanmıştır" dedi.
Reisi, İsrail'in Gazze saldırılarının bölgedeki gerilimi artıracağını belirterek, "Bugün mazlum Gazze halkını ve Filistin milletini savunmak ülkeler için bir gurur kaynağı olurken, İsrail rejiminin destekçisi ülkeler yeryüzündeki en zelil ve değersiz varlıklar olarak anılmaktadır. İsrail rejiminin devam eden saldırıları artık insanların sabrını tüketmiştir ve Gazze'ye yönelik bu saldırıların doğduracağı sonuçlar sadece Orta Doğu ile sınırlı kalmayacaktır" ifadelerini kullandı.
"SALDIRILARIN DEVAM ETMESİ BÖLGEDEKİ GERİLİMİ DAHA DA ARTIRACAK"
Reisi, "Şu anda hayati önceliklerimiz arasında Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması ve insani yardımların ulaştırılması yer alıyor. Beklentimiz dünyada adalet isteyen tüm özgür insanların bu saldırıların durdurulması için ellerindeki tüm imkanları seferber etmeleridir. Siyonist rejimin saldırılarının devam etmesi durumunda bölgedeki gerilimin daha da artacağına ve durumun kötüleşeceğine inanıyoruz. Bu nedenle İran olarak saldırıların bir an önce durdurulmasını, Gazze kuşatmasının kaldırılarak insani yardımların ulaştırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
“YENİLENEBİLİR ENERJİ SEKTÖRÜNÜN GELİŞMESİNE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ”
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise konuşmasında, “Azerbaycan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın bir üyesi olarak örgütün çalışmalarına aktif olarak katılmaktadır. Geçtiğimiz ay EİT Bakanlar Kurulu Toplantısı Şuşa'da yapıldı. Dün Azerbaycan halkı Şuşa'nın yaklaşık 30 yıldır Ermenistan'ın işgalinden kurtarılmasının üçüncü yıl dönümünü kutladı. Azerbaycan'ın ulaştırma ve lojistik altyapısı EİT üyesi ülkelere açıktır. Azerbaycan, son yıllarda ulaştırma altyapısına milyarlarca dolar yatırım yaparak, Avrasya'nın doğu-batı ve kuzey-güney ulaştırma koridorlarında yer alan ulaştırma ve lojistik merkezlerinden biri haline geldi. Her iki koridorun da Azerbaycan'dan geçen kısımları tamamen hazır. Şu anda bu koridorlardaki demiryolu hatlarının taşıma kapasitesinin arttırılması konusunda çalışıyoruz. Son 20 yılda Azerbaycan ekonomisine 310 milyar dolar yatırım yapılmış olup, bunun 200 milyar doları petrol dışı sektöre ayrılmıştır. Bu ülkemizdeki verimli yatırım ortamının bir sonucudur” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan'ın EİT’nin Temiz Enerji Merkezi'ne ev sahipliği yapmasının resmi olarak onaylandığını belirtmekten memnuniyet duyduğunu kaydeden Aliyev, “Azerbaycan'ın petrol ve gaz kaynakları açısından zengin olmasına rağmen yenilenebilir enerji sektörünün gelişmesine özel önem veriyoruz. Azerbaycan yakın gelecekte yeşil enerji ve hidrojen enerjisi ihracatçısı haline gelecektir. Dünyanın önde gelen yeşil enerji şirketlerinden yabancı yatırımcılarla imzaladığımız anlaşmalar ve mutabakat zaptı uyarınca, önümüzdeki yıllarda Azerbaycan'da üretilecek yenilenebilir enerji 10 gigawatt'a ulaşacak” dedi.
Aliyev, “İşgalden kurtarılan Karabağ ve Doğu Zengezur'da 2021-2023'te 170 megavatlık hidroelektrik santrali devreye alındı. 2024 yılı sonunda bu sayı 270 megawatt'a ulaşacak. Birkaç yıl içinde Ermeni işgalinden kurtarılan bölgelerdeki hidroelektrik santrallerin toplam kapasitesi 500 megavat olacak” ifadelerini kullandı.
“TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜ VE EGEMENLİĞİMİZİ GÜÇ KULLANARAK YENİDEN TESİS ETTİK VE BUNDAN GURUR DUYUYORUZ”
Ermenistan’ın 30 yıl boyunca Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal ettiğini hatırlatan Aliyev, “Ermenistan'ın yürüttüğü etnik temizlik politikası sonucunda 1 milyondan fazla Azerbaycanlı ata topraklarından kovuldu, mülteci oldu ve ülke içinde yerinden edildi. Azerbaycan, 2020 yılındaki Vatanseverlik Savaşı'nda BM Şartı'ndan doğan meşru müdafaa hakkını kullanarak Ermenistan'ı savaş alanında yenmiş ve 1993 yılında BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı, 27 yıl kağıt üzerinde kalan 4 kararın uygulanmasını sağladı. İşgal sırasında Ermenistan, Azerbaycan'ın 9 şehrini ve yüzlerce köyünü yok etti, İslam dinine ait kültürel ve tarihi mirasımızı yok edip hakaret etti. 67 caminin 65'i yıkıldı, geri kalanlar ise ahır olarak kullanıldı. Bu yıl 19-20 Eylül’de gerçekleştirilen bir günlük terörle mücadele operasyonu sonucunda Azerbaycan, Karabağ'daki yasa dışı ayrılıkçı rejimin varlığına son vermiş, uluslararası alanda tanınan toprakları üzerindeki egemenliğini tamamen yeniden tesis etmiştir. Uluslararası hukuka ve BM Şartı'na uygun olarak toprak bütünlüğümüzü ve egemenliğimizi güç kullanarak yeniden tesis ettik ve bundan gurur duyuyoruz. Azerbaycan'ı bu tarihi zaferden dolayı tebrik eden EİT üyesi ülkelere şükranlarımı sunuyorum. Azerbaycan'ın EİT üyesi ülkelerle ikili ve çok taraflı iş birliğini daha da genişletmeye kararlı olduğunu ve örgütün bir sonraki zirvesine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu vurgulamak isterim” şeklinde konuştu.
“ÇİN-KIRGIZİSTAN-ÖZBEKİSTAN DEMİRYOLU PROJESİNİN HAYATA GEÇİRİLMESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ise ortak ekonomik çıkarlar temelinde bölgesel ve bölgelerarası entegrasyonun gelecek vizyonunun kilit unsurlarından olduğunu belirterek, EİT’in modern koşullarda gerçekten etkili entegrasyon aracı olabilmek için büyük potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. EİT çerçevesinde iş birliğini geliştirmenin ana hatlarını sıralayan Caparov, “Bunlardan ilki ticari alanıdır. Son yıllarda ülkelerimiz arasında ticari-ekonomik ilişkiler genişlediği ve yatırım iş birliğinin geliştiği gözlemleniyor. Teşkilata üye devletlerin ihracat ve ithalat göstergelerinde hem karşılıklı ticarette hem de üçüncü ülkelerle iş birliğinde olumlu eğilim gözlemleniyor. Aynı zamanda EİT’in bölgesel ekonomik ve iktisadi ilişkiler sistemindeki rolünün şu anda ülkelerin gerçek potansiyelini karşılamadığı kabul edilmelidir. Bu koşullarda teşkilatın ancak söz bu sorunların çözümüne yönelik yeni yaklaşımlar arayarak iş birliğinin yeni niteliksel düzeyine çıkabileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Caparov bölgesel transit, ulaştırma ve lojistik potansiyeli geliştirmenin ekonomik büyümenin itici gücü olduğuna dikkati çekerek, “Bölgemiz kuzey ile güney, batı ile doğu arasında kilit bir köprü olabilecek. Deniz limanlarına erişim imkanlarının sağlanması amacıyla bölgemizdeki transit ve lojistik koridorlarının ve çok yönlü taşımacılığın geliştirilmesi için ortak çaba sarf edilmesi önemlidir. Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu inşasına yönelik stratejik projenin hayata geçirilmesine büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.
“EİT ülkeleri arasında ekonomik iş birliği potansiyelinin önemli bir kısmı kullanılmıyor”
Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman da konuşmasında küresel ekonomideki kriz eğilimlerine rağmen EİT’in şu anda 2 trilyon doları aşan toplam gayri safi yurtiçi hasılasının artış eğilimini sürdürdüğünü söyledi. EİT üye ülkelerinin çoğunda bu yılın sonunda ekonomik büyümenin yüzde 5’ten fazla olacağının tahmin edildiğini aktaran Rahman, ekonomideki olumlu eğilime rağmen örgüte üye ülkeler arasında ekonomik iş birliği potansiyelinin önemli bir kısmının kullanılmadığını söyledi.
EİT
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, 1985 yılında üye ülkelerin kalkınmalarına katkıda bulunmak, teşkilat bölgesinde ticari engelleri kaldırarak bölge için ticareti geliştirmek ve bölgenin küresel pazarlarla bütünleşmesini teşvik etmek amacıyla Türkiye, İran ve Pakistan tarafından kuruldu. Teşkilata Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Afganistan’ın katılmasıyla üye sayısı daha sonra 10’a ulaştı.

 
Aile ve Gençlik Fonu teklifi kabul edildi
 
Erbaş: 'Mazlumların yanında olmaya gayret ediyoruz'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan’dan EİT’e Erzurum daveti
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16. Liderler Zirvesi’nde Erzurum'un "Ekonomik ...
'Türkiye, Türkiye'den ibaret değil'
“Burada da inisiyatif alacak, ortaya çıkıp söz söyleyecek komşu ülkelerimiz ...
90 bin camide Filistinliler için dualar edildi
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen “Gazze İçin Duaya ...
 
'Gazze’deki kardeşlerimizi sahipsiz bırakmayacağız'
Erdoğan, "Filistin topraklarının dört bir yanında masumları öldüren katillerin ...
Erdoğan’dan Türk Devri vurgusu
Erdoğan, ‘Türkiye Cumhuriyeti olarak tüm Türk dünyasının barışı, refahı ...
'Türkiye bizim garantörümüzdür'
Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle, Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci ...
 
‘Türkiye’nin uzaydaki gücünü artıracak’
Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın güneş ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Millete seslendi
Erdoğan, ‘Kimseyi dışlamadan, farklılıkları tehdit olarak görmeden herkesi ...
Erdoğan: 'İnsanlık görevimizi yerine getirdik'
Erdoğan, ‘Muhalefetin tüm baskılarına rağmen ekonomide yıkıcı sonuçları ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva