Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Şimşek’ten OVP açıklaması
Şimşek’ten OVP açıklaması
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
HABERLER>EKONOMÄ°
14 Şubat 2020 Cuma - 09:34

Yerli Tohum Seferberliği başladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ‘Atadan Toruna, Tohum Seferberliği’ ile Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğini başlattıklarını duyurdu.

Yerli Tohum Seferberliği başladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ‘Atadan Toruna, Tohum Seferberliği’ ile Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğini başlattıklarını duyurdu. Pakdemirli, bu seferberlik ile sertifikalı tohum kullanımının artrılması, gıda arz güvenliğinin korunması, ihtiyaçların milli kaynakla karşılanması ve yerli üretimle en büyük tohum ihracatçısı ülke olmanın hedeflendiğini kaydetti.

BASIN TOPLANTISI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İstanbul’da yaptığı basın toplantısı ile, gelecek nesillerin sağlıklı gıdaya erişimi için başlatılan 'Atadan Toruna Tohum Seferberliği'ni duyurdu. 4 ayaklı uygulanacak seferberlik çerçevesinde 2 yılda 15 bin tohum üreticisi eğitilecek. Ayrıca Morfolojik ve Moleküler Test Laboratuvarı, Tohum Teşhis ve Analiz Görüntüleme Sistemi ve Fidan İhtisas Merkezi ile ‘Ata Meyveleri Gen Bahçesi’ kurulacak.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğinin başlatıldığını söyleyen Bakan Pakdemirli, “’Atadan Toruna, Tohum Seferberliği’ ile Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yerli tohum seferberliğini başlatıyoruz. Ağırlığımızı koyuyor, üreticiyi koruyor, tüketiciyi kolluyoruz diyorum. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili yol haritamız içindeki adımları atacağız. Sizlerle bu konudaki neticelerimizi paylaşacağız. Yerli tohum seferberliği, 4 ayaklı bir milli seferberliktir Bu ayaklar eğitim, test ve sertfikasyon, analiz ve fidan ihtisas eğitiminden oluşuyor” diye konuştu.

“İHTİYACIMIZI MİLLİ KAYNAKLA KARŞILIYOR OLACAĞIZ”

Bakan Pakdemirli açıklanan seferberlik ile ulaşılması hedeflenen faydaları şu şekilde sıraladı: “Bu seferberlik ile sertifikalı tohum kullanımı artıyor olacak. Gıda arz güvenliğimizi koruyacağız. İhtiyacımızı milli kaynakla karşılıyor olacağız. Yerli üretimle en büyük ihracattı ülke olmayı da hedefliyoruz.”

YERLİ TOHUM ÜRETİM HEDEFİ; 1 MİLYON 250 BİN TON

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Yerli tohum üretiminde 2019 itibarıyla 1 milyon 130 bin tona geldik. Geçen yıl 1 milyon 59 bin tondu. Bu yıl için 1 milyon 250 bin ton tohum üretim hedefimiz var. Türkiye jeostratejik konumuyla dünyanın en önemli tohum ihracatçısı olabilecek ülkelerden biridir. 4 saatlik uçuş mesafesinde 50 ülkeye gidiyoruz, bunun yanında topraklarında aynı anda 7 ayrı bölgede 4 iklimin yaşanabildiği ve biyo çeşitlilik açısında da nadir ülkelerden bir tanesidir” diye konuştu.

“TÜRKİYE TOHUM İTHALATÇISI DEĞİL”

Kamuoyunda yanlış bilinen bir çok bilginin bulunduğunu söyleyen Pakdemirli, “Kamuoyunda yanlış bilinen sokak efsaneleri var. Biz tohumda ithalatçı değil, ihracatçıyız. Kendi tohumunu kendi kendine üreten bir ülke olarak dünya tohum ticaretinde ilk 10’dayız. 86 ülkeye ihracat yapıyoruz. Son 17 yılda 2 milyar liranın üzerinde destek ile üretim 8 kat, ihracat da 10 kat arttı. Bugün 86 ülkeye yaklaşık 255 milyon dolarlık tohumluk ihracat yapıyoruz. Türkiye tohumluk üreten ve ihraç eden bir ülkedir. 2023 hedefimiz ise 2 milyon ton üretim ve 500 milyon dolarlık ihracattır” diye konuştu.

''TIBBİ AROMATİK BİTKİLERİN 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACATI VAR''

Tıbbi aromatik bitkilerin çiftçiye önemli gelir sağladığını bildiren Bakan Pakdemirli, ''Tıbbi aromatik bitkiler; anason, kekik, şeker otu, fesleğen, hardal, biberiye, keten, kenevir, kimyon, lavanta, tütün gibi ürünleri kapsıyor. Bunlar birim alan başında çok daha fazla gelir elde edilecek ürünlerdir. Bu ürünlerin 1 milyar dolarlık bir ihracatı var. Yani tıbbi aromatik bitkiler cari açığımıza 1 milyar dolar katkı sağlıyor. 2023 hedefimiz ise bu rakamı 2 milyar dolara çıkarmak. Ankara ve İzmir’de Gen Bankalarımız var. Bu Gen Bankaları, ileri teknoloji ile Türkiye’nin sahip olduğu genleri saklayarak gelecek nesillere aktarıyor. 3 bin 400 türe ait 105 binin üzerinde tohum örneğini buralarda koruma ve kontrol altına aldık'' açıklamasında bulundu.

 
FETÖ elebaşının yeğeni hakim karşısında
 
Medya yeniden tanımlanacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’un bölgesel yatırım payı arttı
ÖZEL - DOSİAD tarafından kaydedilen analizlere göre, Erzurum’un Doğu Anadolu ...
Kuzeydoğu teşvik verileri yayımlandı
ÖZEL - . Erzurum’un Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi payı yüzde 33,90 olarak hesaplandı.
KUDAKA Bölgesinde 727 yatırım yükseldi
ÖZEL - Erzurum’un KUDAKA Bölgesi teşvikli yatırım payı yüzde 57.35 olarak ...
 
Erdoğan ekonomiyi değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Aldığımız kararla, İş dünyamızın dirayetli duruşu, ...
Markalaşmada rekor
Türkiye'de fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında önemli hamleler yapıldığını ...
İspir’de sanayi için iş birliği
İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun, sanayi esnafı ile gerçekleştirdiği ...
 
KUDAKA’dan 8.2 milyonluk proje
Erzurum İş Geliştirme Merkezi Projesinin sözleşmesi imzalandı. Toplam ...
FİNTÜRK 2019 Erzurum verileri yayımlandı
ÖZEL - BDDK, Finansal Türkiye Haritası (FİN-TÜRK) 2019 yılı Erzurum verilerini ...
Erzurum’da ortanca yaş 28.0’e yükseldi
ÖZEL - Erzurum’da ortanca yaş erkeklerde 27.7, kadınlarda ise 28.3, toplamda ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva