Vatandaşlar tarihi hamamın müzeye dönüştürülme işleminin geciktirilmesine anlam veremediklerini belirterek, “tek kelimeyle sorumsuzluk. Erzurum’da her iş mi böyle yavaş, uyuşuk işliyor? Neden böyle? Yetkililer ne iş yapıyor?” Diye serzenişte bulundular.
Erzurum’da 12 yılda restore edildikten sonra uzunca bir süre kaderine terk edilen, son olarak Edebiyat Müze Kütüphanesi olacağı açıklanan tarihi Askeriye Hamamı’nın ne zaman faaliyete geçeceği belirsizliğini koruyor.
2 YILDIR YİNE KİLİTLİ
Birinci Dünya Savaşı döneminde Yoncalık Mahallesi'ndeki askeri kışla içerisinde yer alan 1800’lü yıllardan kalma tarihi Askeriye Hamamı, 500 bin lira harcanarak 12 yılda restore edildi. Eksikleri giderilip doğalgaz bağlandıktan sonra Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı Resim, Heykel ve Sanat Galerisi olarak kullanılması kararlaştırılmış olmasına karşın tarihi binanın kapısı yaklaşık 2 yıldır kilitli.
ÇEVRESİ HARABE
Kış turizminde marka olabilmek için ciddi yatırımların yapıldığı kentte, bir takım tarihi eserlerin etrafı açılırken, bazı eserlerin görmezden gelindiğini söyleyen vatandaşlar, Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak kullanılacağı açıklanan Askeriye Hamamı’nın çevresinin bakımsızlıktan otla kaplı olduğunu, bu konuda zaman geçirilmeden adım atılmasını istediler.
EDEBİYAT MÜZESİ
Öte yandan Askeriye Hamamı, Edebiyat Müzesi olmayı bekleyedursun, Erzurum’un 800 - 900 yıllık geçmişinde üretilen her türlü edebi eserin tıpkı basımlarıyla kütüphanede yer alacağını belirten yetkililer şu açıklamalarda bulundular: "Güncel edebiyatta Erzurum’un yetiştirdiği yazarların, şairlerin bütün eserleri burada sergilenecek. Estetik bakımından da insanların zevkle gidip gelebilecekleri, randevulaştıkları bir yer olacak. İçerisinde şık bir kafeterya olacak. İnsanlar, edebiyat eserlerini karıştırabilecek, edebi söyleşiler yapabilecek. Şairler, yazarlar getirilebilecek” diye konuştular.