Erzurum, tarihi ve doğal güzellikleriyle sadece kış değil yaz mevsiminde de turizmcilerin ilgi odağı oluyor. 25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda adını tüm dünyaya duyuran Erzurum, yalnızca kış turizmiyle değil birçok tarihi ve doğal güzellikleriyle dört mevsim, turizmde ön plana çıkan kentler arasında yer alıyor. Bayburt’ta doğan ve İspir sınırlarından geçip Artvin’in Yusufeli ilçesine uzanan oradan da Batum’a vararak Karadeniz’e dökülen 466 kilometre uzunluğundaki Çoruh Nehri, rafting sporu yapmak isteyenlerin uğrak yeri oluyor. El değmemiş bakir güzellikleri ve doğal yapısıyla raftingcilerin gözde merkezlerinden biri olan Çoruh, özellikle yaz aylarında yabancı sporcuların akınına uğruyor. Çoruh Nehri’ne Erzurum’un güneybatısına düşen İspir ilçesine her gün şehir merkezinden kalkan otobüsler ile ortalama 3 - 4 saatte ulaşmak, sarp vadiler arasında kamp kurarak, rafting yapmak mümkün. Suyu en hızlı akan nehirlerimizin başında gelen Çoruh’ta, 1993 Dünya Rafting Şampiyonası da yapılmıştı.
DUMLU DAĞLARI VE TRACKİNG
Erzurum'un kuzeyinde yer alan Dumlu Dağları üzerinde günübirlik doğa yürüyüşleri yapmak mümkün. Bu yürüyüş rotasında üç saatlik bir yürüyüşle Fırat Nehri'nin önemli kollarından biri olan Karasu'nun kaynağı durumundaki soğuk su gözesine ulaşabiliniyor, ayrıca Palandöken Dağları da yürüyüş için son derece uygun güzergâhlara sahip.
TORTUM ŞELALESİ
Tortum Gölü’nün son kısmında, Tortum Çayı’nın 48 metre yüksekten düşmesiyle oluşan çağlayan, dünyanın en büyük çağlayanlarından biri olarak kabul ediliyor. Erzurum’a 120 kilometre uzaklıkta bulunan ve vadideki bir dağın heyelan sonucu çayın önünü kapatmasıyla meydana gelen Tortum Şelalesi, yaz mevsiminde turizmcilerin tercih ettiği mekânlar arasında yer alıyor.
Tortum Gölü ise 1700’lerin ortalarında bugünkü Uzundere ilçesi Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum çayının önünü kapatmasıyla oluşmuş bir göl. Erzurum, Artvin karayolu üzerindeki göl, Erzurum’a 120 kilometre uzaklıkta. Çevresi yeşil alanla çevrili gölün son kısmında Tortum Çayı’nın 48 metre yüksekten düşmesiyle oluşan Tortum Çağlayanı görülmeye değer güzellikte.