Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Emniyet sürücüleri uyardı
Emniyet sürücüleri uyardı
Gabar Dağı’nda 'Çok Özel' Bir Kutlama
Gabar Dağı’nda 'Çok Özel' Bir Kutlama
Ulaştırmaya 482 milyarlık yatırım
Ulaştırmaya 482 milyarlık yatırım
Tunç: Kararlılığımızı daima koruyacağız
Tunç: Kararlılığımızı daima koruyacağız
'Nice meseleyi el birliği içinde hâl yoluna koyduk'
'Nice meseleyi el birliği içinde hâl yoluna koyduk'
HABERLER>ARAŞTıRMA
28 Kasım 2019 Perşembe - 11:32

TÜİK KUDAKA Ar-Ge 2018 verilerini paylaştı

bütününde Erzurum, Erzincan ve Bayburt’un yer aldığı KUDAKA İstatistik Bölgesinde 38 milyon 790 bin TL tutarında Ar-Ge harcaması yapıldı. Bölgede Ar-Ge personeli sayısı ise 4 bin 728 kişi olarak açıklandı.

TÜİK KUDAKA Ar-Ge 2018 verilerini paylaştı

TÜİK Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, 2018 sonuçlarını paylaştı. Geçtiğimiz yıl bütününde Erzurum, Erzincan ve Bayburt’un yer aldığı KUDAKA İstatistik Bölgesinde 38 milyon 790 bin TL tutarında Ar-Ge harcaması yapıldı. Bölgede Ar-Ge personeli sayısı ise 4 bin 728 kişi olarak açıklandı.

KUZEYDOĞU ANADOLU

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 2.Düzeyinde, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerinin bulunduğu Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde 2018 yılı bütününde 459 milyon 725 bin TL tutarında Ar-Ge harcaması gerçekleştirildi. Bölgede Ar-Ge personeli sayısı ise 6 bin 238 kişi olarak bildirildi.

DOĞU ANADOLU

14 ilin yer aldığı, İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 2.Düzey'inde 2 istatistik bölgeyi barındıran Doğu Anadolu Bölgesinde 2018 yılı Ar-Ge harcaması tutarı 977 milyon 747 milyona ulaştı. Bölgede Ar-Ge personeli sayısı 13 bin 668 kişi olarak açıklandı. Arge harcamaları kaydında, KUDAKA istatistik Bölgesinin Doğu Anadolu Bölgesi payı yüzde 38.7, Doğu Anadolu Bölgesinin ülke payı ise yüzde 2.53 oldu.

TÜRKİYE

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 2.Düzey'e göre 2018 yılında Ar-Ge harcamalarının en yüksek olduğu bölge toplam Ar-Ge harcamasının yüzde 32,3'ü ile TR51 (Ankara) iken, bunu yüzde 25,3 ile TR10 (İstanbul)  bölgesi ve yüzde 10,9 ile TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesi takip etti. Ar-Ge personel sayısına göre ise toplam Ar-Ge personel sayısının yüzde 27,3'ü ile TR10 (İstanbul) bölgesi ilk sırada yer alırken, bu bölgeyi yüzde 19,5 ile TR51 (Ankara) ve yüzde 7,4 ile TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesi takip etti.

AR-GE HARCAMASI 2018'DE 8 MİLYAR 678 MİLYON LİRA ARTTI

Ar-Ge harcaması 2018 yılında bir önceki yıla göre 8 milyar 678 milyon lira artarak 38 milyar 534 milyon TL'ye yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı araştırma-geliştirme faaliyetleri araştırması verilerini açıkladı. Buna göre; gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcaması 2018 yılında bir önceki yıla göre 8 milyar 678 milyon TL artarak 38 milyar 534 milyon TL'ye yükseldi.

TÜİK VERİLERİ

Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 1,03 oldu

Gayrisafi yurt içi Ar-Ge harcamasının gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki oranı 2017 yılında yüzde 0,96 iken, 2018 yılında yüzde 1,03'e yükseldi.

MALİ ŞİRKETLER

En fazla Ar-Ge harcaması mali ve mali olmayan şirketler tarafından yapıldı

Ar-Ge harcamalarında mali ve mali olmayan şirketler yüzde 60,4 ile en büyük paya sahipken, bunu yüzde 30,3 ile yükseköğretim takip etti. Kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapılan Ar-Ge harcamalarının da dahil olduğu genel devlet Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamaları içindeki payı ise yüzde 9,2 oldu.

MALİ VE MALİ OLMAYAN ŞİRKETLER

Mali ve mali olmayan şirketler Ar-Ge finansmanında yüzde 53,6 ile ilk sırada yer aldı

Ar-Ge harcamalarının 2018 yılında yüzde 53,6'sı mali ve mali olmayan şirketler tarafından finanse edilirken bunu yüzde 32,3 ile genel devlet, yüzde 12,1 ile yükseköğretim, yüzde 2 ile yurt dışı kaynaklar ve yüzde 0,03 ile yurt içi diğer kaynaklar takip etti.

PERSONEL

Tam zaman eşdeğeri cinsinden 172 bin 119 Ar-Ge personeli çalıştı

Tam zaman eşdeğeri (TZE) cinsinden 2018 yılında toplam 172 bin 119 kişi Ar-Ge personeli olarak çalıştı. Bir önceki yıla göre TZE cinsinden Ar-Ge personeli sayısındaki artış yüzde 12,1 oldu. Ar-Ge personelinin sektörler itibarı ile dağılımına bakıldığında ise TZE cinsinden toplam Ar-Ge personelinin 2018 yılında yüzde 60,6'sı mali ve mali olmayan şirketlerde, yüzde 32,7'si yükseköğretimde ve yüzde 6,6'sı kar amacı olmayan kuruluşların da dahil edildiği genel devlet sektöründe yer aldı.

KADIN AR-GE PERSONELİ

TZE cinsinden kadın Ar-Ge personelinin oranı yüzde 31,6 oldu. TZE cinsinden kadın Ar-Ge personel sayısı, 2018 yılında 54 bin 308 kişi ile toplam Ar-Ge personel sayısının yüzde 31,6'sını oluşturdu. Sektörler itibari ile TZE cinsinden kadın Ar-Ge personel oranı mali ve mali olmayan şirketlerde yüzde 25,6, kar amacı olmayan kuruluşların da dahil edildiği genel devlette yüzde 28,2, yükseköğretimde ise yüzde 43,3 oldu.

BÖLGESEL VERİLER

En fazla Ar-Ge harcaması TR51 (Ankara) bölgesinde gerçekleşti

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 2.Düzey'e göre 2018 yılında Ar-Ge harcamalarının en yüksek olduğu bölge toplam Ar-Ge harcamasının yüzde 32,3'ü ile TR51 (Ankara) iken, bunu yüzde 25,3 ile TR10 (İstanbul) bölgesi ve yüzde 10,9 ile TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesi takip etti.

Ar-Ge personel sayısına göre ise toplam Ar-Ge personel sayısının yüzde 27,3'ü ile TR10 (İstanbul) bölgesi ilk sırada yer alırken, bu bölgeyi yüzde 19,5 ile TR51 (Ankara) ve yüzde 7,4 ile TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova) bölgesi takip etti.

 
Teknoyatırım’da yeni süreç
 
Erzurum sayıda 2, tutarda 3’üncü sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eğilmez, “YPG, Hristiyanlara da zulmediyor”
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Savaş ...
Varank Sanayi vizyonunu paylaştı
Varank, 'İlk metre altı çözünürlüklü milli görüntüleme uydumuz İMECE’nin ...
Erzurum’da zamana direnen zenaat: ‘Sobacılık’
Erzurum'da yaşayan Bahri Hanılçi, çırak olarak başladığı soba imalatı ...
 
Yapı izin istatistiklerini açıklandı
Yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü Ocak-Eylül döneminde yüzde 58 azaldı.
Dadaş kaşiften ilgi toplayan buluş
Ebubekir Taşbaşı, peteklere döşemiş olduğu devir daim su sistemi ile özel ...
Büyükşehir toplu ulaşımda Türkiye 3’üncüsü
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ulaşım hizmetlerinde de zirveye oynuyor. ...
 
Ekim ayında gündem ‘Barış Pınarı Harekâtı’ydı
MTM, Ekim ayında yaşanan siyasi gelişmelerin nabzını tuttu. Yapılan incelemeye ...
Gözlemevinde geri sayım
Projede üçüncü kısma ulaşan mühendisler bu aşamada 4 m’ye kadar olan bütün ...
“ABD geçmişte yüzbinlerin ölümünden sorumludur”
Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği Erzurum Başkanı ( ASİMED) ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva