Son zamanlarda gündemde olan kene vakaları, hayvancılık sektöründe yetiştiriciler için ekonomik zarar oluşturmakta. Kenelerle mücadelede yanlış uygulama, keneleri güçlendiriyor.
Keneye karşı hayvan yetiştiricilerin yeterince bilgili olmaması, yapılan uygulamaların yetersiz kalması hastalığın daha tehlikeli hale gelmesine sebep olabiliyor. Konuyla ilgili konuşan Veteriner Hekim Turhan Beker, virüsle mücadelede ilk aşamanın eğitim olduğunu vurguladı.
Sarılık Hastalığı dâhil birçok hastalığın sebebinin keneler olduğunu belirten Beker, “Meralarda bulunan hayvanların kanını emen ve kan emerken de hastalık bulaştıran bir böcek türüdür. Taşıdıkları ölümcül virüs Kırım-Kongo Kanamalı Hastalığı, özellikle küçük ve büyükbaş hayvanlara aktarır ve tedavi edilmezse ölümle sonuçlanır. Aynı zamanda meralarda gezinen köpeklere de hastalık bulaştırabilir. Köpeklerde Layn Hastalığı oluşturur. Layn Hastalığı salya yoluyla da insanlara bulaşır ve KKK Hastalığından farklı bir hastalıktır ama ölümle sonuçlanır. Sığırlardan insanlara normalde bulaşmaz. Ancak Kırım-Kongo Hastalığına yakalanmış hayvanların etleri ve sütleri tüketilmesi insanlarda sarılık hastalığına neden olabilir.” dedi.
KENEYLE MÜCADELE
Keneyle yapılan savaşın sonucu daha güçlü virüslere sebebiyet verdiğini ifade eden Beker, “Önceden de olan bu kene vakası spesifik olmayan kene mücadelesi sonucu kenelerin taşıdığı virüs güçlenerek ölümcül hale geldi. Ayrıca şimdi yapılan mücadelede, hayvanları korumaya yönelik, keneleri yok etmeye yönelik değildir. Dışarılarda kenelere karşı kullanılan ilaçlar keneleri uzaklaştırma amaçlıdır. Bu tedbir yeterli olmadığı gibi zaman içinde keneleri güçlendirici, virüsün mutasyona uğrayarak daha güçlü hale gelmesine sebep olmaktadır. Önemli olan biyolojik mücadele yapılması daha sağlıklıdır. Özellikle kuşlar üzerinde biyolojik mücadele yapılmalıdır. Bu kenelerin hızlı hareketi için kuşlar birinci rol oynamaktadır.Yetiştiriciler açısında önemli olan yılda 2 defa meraya çıkmadan önce ve meradan dönerken kenelere karşı hayvanlarını, veteriner kontrolünde ve onaylanmış özel ilaçlarla ilaçlanmalıdır. Hayvanlarda ölüm dahi, yavru atma ve sütte verim kaybı nedenlere sebep olur. Kene olayından dolayı et ve süt yönünden verim kayıpları ciddi bir ekonomik kriz doğurmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğünün yaptığı uygulamalar genelde tarımla uğraşan yetiştiricilere kene ilaçları dağıtarak olur. Ancak yetiştiricilerin Kenelere karşı ilaçlamalar hakkında yeterince bilgili olmamasından dolayı bu uygulama yetersiz kalmaktadır. Yetiştiriciler ilaçları hastalık bulaştıktan sonra kullanmaktadır. Ama ilaçlar kenelere uzak tutmak için olduğundan sonrasında hiçbir işe yaramaz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğü, öncelikle yetiştiricilere karşı eğitim vermelidir. Dahasın da yetiştiricilere verilen ilaçlar dışında biyolojik mera temizliği yapılmalıdır.” diye konuştu.
BUNLARA DİKKAT!
KKKA Hastalığının bulaştığı hayvanlardaki belirtileri anlatan Beker, “Hayvan hastalığının belirtileri, kan işeme, iştahsızlık, durgunluk gözlerde ve etlerde sarılıktır. Hastalık yeniyse ilaçla tedavi edilebilir. Hayvan hastalıktan ölmüşse, kireçleyip gömmek gerekir. Kene ile mücadelenin en güzel uygulaması, mera alanlarında çok sayıda kanatlı hayvan, tavuk, gaz, ördek gibi hayvanlar yetiştirmektir.” dedi.