Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Kenan Karaçam, kalite adı altında sağlık çalışanlarına ceza verilmesinin doğru olmadığını söyledi.
Basın toplantısı düzenleyen Karaçam, Sağlık Bakanlığı tarafından Mart 2011’de hastanelerde kaliteyi arttırmak için Kalite Yönetim Sisteminin uygulamaya konulduğunu ifade ederek, “Hizmet Kalite Standartlarını uygulamaları için hastanelere yaklaşık 6 ay bir süre tanımış ve Ekim 2011 ile Ocak 2012 tarihleri arasında tüm hastaneler hizmet kalite standartlarına göre denetime tabi tutulmuştur. Denetimler sonucunda hastanelere puanlar verilmiş ve hastanelerin önemli bir kısmı düşük puan almıştır. Düşük puan alan hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının döner sermayeleri düşürülmüştür. Hastanedeki fiziki ve teknik alt yapı yetersizliğinden, binaların eski olmasına kadar birçok husus kalite standartlarını belirlemektedir.” dedi.
FATURA ÇALIŞANLARA KESİLMEMELİ
Yaşanan aksaklık ve eksikliklerin faturasının sağlık çalışanlarına kesildiğini öne süren Karaçam, “Adil bir yaklaşım değildir. Yapılan denetimlerle hastanelerin kalitesi ile ilgili bir problem varsa Bakanlık yetkililerinden Hastane başhekimlerine tüm idareciler bunu çözmekle mükelleftir. Böyle bir denetimin amacı da sorunları çözmek olmalıdır. Fakat Sağlık Bakanlığının bu denetimleri adeta sağlık çalışanlarını cezalandırma aracına dönüştürmesi yanlıştır. Puanlama sisteminin birim bazında da uygulanarak negatif puanlamanın artırılması suretiyle çalışanlara ikinci bir mağduriyet yaşatılması da bakanlığın kalite yerine cezayı esas aldığını göstermektedir. Bu kalite anlayışının varacağı son durak çalışanların huzursuzluğudur. Bu yöntemle kurumlara kalite yerine ancak huzursuzluk gelir. Çalışanların moral ve motivasyonları düşer. Performansa dayalı döner sermaye sistemi hayata geçtiğinde adı adaletsizlikti. Çalışanlar arasında yapılan ayrımcılıkla haksızlık da oldu. Döner sermaye yönetmeliği değişti hak kaybına neden oldu. Bugünde kalite yönetimi ile cezalandırma yöntemine dönüştü. Döner sermayeler çalışanların alın terinin karşılığıdır. Bir cezalandırma veya ödüllendirme aracı olarak görülemezler. Sağlık Bakanlığı döner sermayeleri elinde oyuncak yapmaktan, maşa olarak kullanmaktan vazgeçmelidir. Bakanlık döner sermaye sistemi ile ilgili çalışmalarını adil bir sistem kurulması ve döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması üzerinde yoğunlaştırmalıdır. Türk Sağlık-Sen olarak birçok hastanede çalışanların döner sermaye gelirlerini düşüren bu haksız uygulamaya son verilmesini istiyoruz.” diye konuştu.
Bu konuda Türk Sağlık-Sen Genel Merkezinin ilk adımı attığını kaydeden Karaçam, “Kalite yönetimi denetimlerde düşük puan alan Sağlık Kuruluşlarında çalışanların döner sermayelerinin düşürülmesi üzerine Sağlık Bakanlığı’na başvuru yapmıştır. Başvuruda Sağlık Bakanlığına bağlı olarak yapılan hizmet kalite standartları çerçevesindeki puanlama sisteminin sağlık çalışanlarının döner sermaye ek ödemelerinin hesaplanmasında kıstas alınmaması istenmiştir Denetimler sonucu ortaya çıkan adaletsiz ve hakkaniyete aykırı durumun ivedilikle çözüme kavuşturulması talep edilmiştir.” dedi.