Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Şube Müdürlüğü tarafından il genelindeki arıcılık faaliyetlerini geliştirmek amacıyla “Bal Gibi Proje” isimli yeni bir çalışma başlatıldı.
20 ilçede 1000 arıcı yetiştirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Halk Eğitim Merkezleri’nce vatandaşlara arıcılık eğitimi verilecek. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Büyükşehir’in Erzurum’da tarım ve hayvancılığın gelişimi için her zaman proje üretip hayata geçireceğini ifade etti. Başkan Sekmen, “İlimiz genelinde kırsalda yaşayan ve en az ilkokul mezunu vatandaşlarımızın arıcılıkla ilgili eğitim almalarını sağlamak, yerleşik arıcıların sayısını artırmak, il ekonomisine katkıda bulunmak, gelişen arıcılık teknolojisine ulaşmak ve yöresel balımızı markalaştırmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Tıpkı adı gibi Erzurum’a ‘Bal gibi proje’ sunduk” dedi. Sekmen, Erzurum ve çevresinde arıcılıkla ilgili yapılan tespit ve projenin önemini şöyle ifade etti: “Kırsaldaki mahalle nüfusunun yüzde 75’i geçimini çiftçilikle sağlamaktadır. Parçalanmış arazilerde tarımla uğraşmak verimli olmamakta dolayısıyla çiftçiyi tatmin etmemektedir. İlimiz toprakları çok çeşitli bitki florasına sahiptir. Arıcılık açısından bu kapasite tam olarak kullanılmamaktadır. Mevcut floranın tam olarak kullanılması ve değerlendirilmesinin sağlamak amacıyla bu projeye start verdik. Arıcılık yapmak isteyen, ancak maddi imkânsızlıklar nedeniyle buna teşebbüs edemeyen üreticiler teşvik ve üretim için kendisine sunulan bu projeye katılacak. Projemizle birlikte çiftçilerimizin ekonomik refaha ulaşabilmelerine yardımcı olup, yöredeki işgücü potansiyelinin üretim sahasına aktarılmasına katkıda bulunacağız.”
ERZURUM BALI DÜNYA PAZARINDA YER ALACAK
Başkan Mehmet Sekmen, söz konusu projeyle birlikte Erzurum Balı’nın dış pazarda yerini alacağını ifade etti. Sekmen, projedeki hedefleri şöyle tanımladı: “İlimizde var olan arıcılık faaliyetlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak, daha kaliteli ve bol ürün elde etmek, fayda sahiplerinin ekonomik düzeylerini artırmak için gerekli koşulları sağlamak, proje vasıtasıyla arıcılık alanındaki son gelişmelere uygun tekniklerin kullanımını öğretmek, yöredeki diğer arıcıların arıcılık teknikleri benimsemelerini sağlamak, bölgede yaşanan göçü önlemek için istihdam sahaları oluşturmak, kırsalda yaşayan çiftçilerden 1000 arıcı bularak gerekli eğitimi vermek ve üretilen Erzurum balını markalaştırarak dış pazara sunmak.”