16. Üniversiteler Arası İşbirliği Programı, Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde başladı. Programa yaklaşık 50 üniversiteden rektörler, rektör yardımcıları ve temsilciler katılıyor.
KOÇAK’IN SUNUMU
Atatürk üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, ÜNİP’e üye sayısının 42’ye yükseldiğini belirterek, “Kısa adı ÜNİP olan bu kuruluş, 9 üniversitenin birlikte hareket ederek kurduğu bir topluluktur. Bugün itibariyle, üye sayımız 42 ye yükselmiş durumda. Bütün üniversitelerimizin, uluslararası platformda söz sahibi olmak adına gayretler gösterdiğini görüyoruz. Şunu itiraf etmeliyiz ki, uluslararası anlamda, daha iyi bir noktaya gelebilmek için içerideki birlik ve berberlik adına biraz zayıf olduğumuzu görüyoruz. Biz Türkiye’deki üniversiteler olarak işbirliği içerisinde olamazsak, uluslararası platformlarda da istediğimiz başarıya ulaşamayız. Bu noktada ÜNİP, mevcut imkânların kullanımı ve ortak proje üretme adına da önemli bir programdır. Türkiye içerisindeki üniversitelerin, ortak projelerde buluşması gerekmektedir. Örneğin bugünlerde gündemde olan pedagojik formasyon programı ve zorunlu dersler gibi konuların değerlendirilmesi gerekiyor. Bunula beraber, yükseköğretimi ilgilendiren birçok konu bu program kapsamında konuşulup tartışılacaktır. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.
BOZPINAR’IN DEĞERLENDİRMESİ
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tufan Bozpınar, toplantıyı ve içeriği takdir etmek için geldiğini ifade etti. Bozpınar, “Bugün bu güzel işbirliği toplantısını izlemek, üniversitelerimizin bir araya gelerek güçlü noktalarını ve projelerini gerçekleştirmeleri adına buradayım. Burada çabalarınızı yerinde görmeye ve bize düşen görevleri öğrenmeye geldim. Temel problemlerden bir tanesi merkezden yönetimdir. En önemli amaçlarımızdan biri, muhataplarımızı yakından tanıyıp bilgiye dayalı kararlar vermeye çalışmaktır. Sizlerin de gayreti ve desteğiyle, YÖK dinamik bir süreç yaşamaktadır. Bizler, 250 üniversitemiz daha olsaydı, yine az diyecektik. Üniversiteler her yıl bizden kontenjan düşürme talebinde bulunuyor. Toplumdaki talebi ve her yıl artan lise mezunu sayısını düşündüğümüzde bunun imkânsız olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 1 milyon 200 bin yeni mezun, bir o kadar da yeni öğrenciyi yerleştirmeye çalışıyoruz. 2017’ye kadar yeni öğrenci baskısı ile karşı karşıyayız. En büyük gayret size düşüyor. 176 üniversitenin dünya yükseköğretimindeki payının artması lazım. Eğitim artık ihracat kalemlerinden biri haline geldi. Üniversitelerimizin yabancı öğrencilere yönelik yaptıkları tanıtım programlarına elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Üniversitelerimizin daha iyi noktalara gelmeleri en önemli amaçlarımızdan birisidir. Bunun için de elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
Konuşmanın ardından Rektör Yardımcı Prof. Dr. Ö. İrfan Küfrevioğlu, 15. ÜNİP Toplantısında alınan kararların değerlendirmesini yaptı.
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İrfan Küfrevioğlu, yaptığı konuşmada, programa katılan üniversitelerin ön lisans ve lisans eğitim-öğretiminde yapacakları işbirliği, hakkında bilgi vererek, öğretim üyelerinin lisansüstü eğitim-öğretim programlarında görevlendirilmesi esaslarıyla beraber, ortak lisansüstü eğitim-öğretim programlarına kayıt olacak öğrenci, öğretim yardımcısı, okutman ve öğretim görevlilerinin belirlenmesi esaslarının da, bugün ki ÜNİP toplantılarının ana temalarından olacağını ifade etti.
Küfrevioğlu ayrıca ortak bilimsel ve teknolojik araştırma-geliştirme projelerinin hazırlanmasına, bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler alanlarında yapılacak ortak çalışmaların esaslarına da vurgu yaptı. Rektör Yardımcısı, konuşmasını, Atatürk Üniversitesi’nin devam eden projelerini anlatarak sürdürdü.