Atatürk Üniversitesi Ata Gençlik Hukuk Kulübü ve Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen, “Ceza muhakemesinde Mağdurun Konumu” adlı sempozyum Kültür Merkezi Mavi Salon’da yapıldı. Sempozyum dinleyicileri arasın da Erzurum Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Başsavcı Vekili Sadık Yaşar Tekin, Adalet Komisyonu Başkanı Erol Ofluoğlu da vardı.
Panelde Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Özgür Temiz, Arş. Gör. Bilgehan Savaşcı Temiz ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir mağdur hakları konusunda konuştular.
SOSYAL DEVLETİN BİR GÖRÜNÜMÜ OLARAK MAĞDUR HAKLARI
Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr Özgür Temiz, Sosyal devlet ve sosyal devlette mağdur haklarını anlattı. Temiz, “Sosyal devletin çok çeşitli tanımlamaları var. Kısa bir tanım olarak sosyal devlet zor durumda olan yurttaşlarını yalnız bırakmayan devlettir. Sosyal devlet bir olaydan zarar görmüş birine yardım sağlanacak ise o kişinin çok ciddi bir zarar görmüş olması gerekir.” dedi.
Günümüz Türkiye’sinde Mağdur haklarına değinen Temiz, “Günümüzde Türkiye’de genellikle mağdur odaklı bir sistem benimsenmemiştir. Yeni yapılan çalışmalar son derece olumlu yönde ama yeterli değil.”
CEZA ADALET SİSTEMİNDE MAĞDUR HAKLARININ KORUNMASINDA YENİ GELİŞMELER
Toplumsal yapıda bireyin mağduriyet hakkını her zaman savunmasını gerektiği vurgulayan Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, “Bir birey olarak hukuk düzeninde mağdur hakları, ceza hukukunda önemli bir yere sahiptir. Birey vergisini ödeyerek şiddet hakkını devlete vererek mağdur olma durumuna karşı hak ister. Ceza hukuku bakımından mağdur fiziksel ve ruhsal ve manevi acılar çeken hakları zayıflayan kişi olarak adlandırılır. Bizim ülkemizde herkes kendisini mağdur hissediyor. Türk adalet sisteminde mağdurlarla ilgili gerekli kanunlar var. Ülkemiz son yıllarda kısmen refah düzeyi arttığı için unutulan gruplar var.” Diyerek ceza sistemindeki mağdurun durumuna değindi.
CEZA MUHAKEMESİNDE MAĞDURUN HAKLARI
Arş. Gör. Bilgehan Savaşcı Temiz de mağdur haklarıyla ilgili sunumunda, “Mağdur haklarıyla ilgili olarak son yıllarda bir kısım mevzuat kapsamında önemli değişiklikler yapılmıştır. Mevcut düzenlemelere bakıldığında, soruşturma veya kovuşturma evresine yönelik mağdura tanınan haklar birçok Avrupa ülkesine göre ileri düzeydedir. Ancak yargılamanın süjesi olarak tanınan haklar dışında mağdura tanınan haklar dışında mağdura yaklaşımda eksiklikler mevcuttur. Buna karşı müştakı bir mağdur hakları çıkarılmalı, ilgili diğer mevzuat gözden geçirilmelidir.” Şeklinde konuştu.
Panelde konuşmacılara teşekkür belgesi verildi. İlginin hayli yoğun olduğu panelde, Hukuk Fakültesi öğrencileri konuşmacılara sorular yöneltmeyi ihmal etmedi.