Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 8. Avrasya İslam Şurası’nın üçüncü gününde, 12 ayrı ülkeden temsilcinin yer aldığı oturumlarda İslam toplumlarının birlikte yaşama kültürü konusu ve Avrasya’da Müslümanların geleceği konuları ele alındı.
“AVRASYA’DA BİRLİKTE YAŞAMA TECRÜBESİ”
“Avrasya’da Birlikte Yaşama Tecrübesi” başlıklı oturumunun açılış konuşmasını yapan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, İslam medeniyetinin birlikte yaşama ilkesine vurgu yaptı. Raşit Küçük, birlikte yaşama kültürü konusunda Kur’an ve sünnetin Müslümanlara her asırda ve coğrafyada, farklı din mensuplarıyla huzur içinde yaşayabilmenin temel kurallarını öğütlediğini ve öğrettiğini söyleyerek, İslam’ın medeniyet perspektifinden söz etti. İslam medeniyetiyle yoğrulmuş toplumların bugüne kadar İslam’ın getirmiş olduğu medeniyet perspektifi sayesinde pek çok din mensubuyla, farklı ırklara mensup insanlarla birlikte huzur içinde yaşamayı başardığını söyleyen Küçük, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Dil, ülke, renklerimiz, ırklarımız farklı olabilir. Bunların hepsi Allah’ın ayetleridir. Yani bu unsurlarda Allah’ın varlığının, birliğinin, aranması gerekmektedir. Biz tasavvufta buna kesrette vahdet diyoruz. Çoklukta birliğin aranması gerekiyor.”
DANIMARKA İSLAM KONSEYİ
Danimarka İslam Konseyi Başkanı Dr. Asmat Ullah Mojaddedi de Danimarka’da yayınlanan ve İslam dünyasında büyük tepkiler gösterilmesine neden olan karikatür kriziyle ilgili bir konuşma yaptı. Karikatürlerin bizatihi Hz. Muhammed ve İslam’a karşı yapılan bir saygısızlık olduğunu dile getiren Mojaddedi, bu tür olaylarda Müslümanların verdiği tepkilerin çok önemli olduğunu söyledi. Tepkiler verilirken duygusal reaksiyon gösterilmemesinin altını çizen Mojaddedi “Gösterilen aşırı tepkiler bu tür saçma sapan faaliyetler yapan insanların ellerini güçlendirmektedir. Dünyadan verilen tepkiler doğru dürüst resim çizemeyen bir insanın meşhur olmasını sağladı” diye konuştu.
Oturumu yöneten Kafkas Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade ise “Türkiye’nin İslam dünyasının merkezidir dediği konuşmasında şu ifadeleri kullandı;
“TÜRKİYE İSLAM DÜNYASININ MERKEZİDİR…”
“Bugün, bizim birbirimize ihtiyacımız var. Irak’ta, Afganistan’da, daha başka ülkelerde, hergün olumsuz olaylar duyuyoruz. Terör olayları, İslam adına yapılan bazı işler, Suriye’de kardeşlerimizden dökülen gözyaşları, onların öldürülmesi, kahredilmesi, Gazze’de başgösteren hadiseler. Onun için Avrasya Şurasının düzenlenmesi çok önemli bir vazifedir. Bunun için Avrasya İslam Şurasında görev yapan herkese ben çok teşekkür ederim.
Müslüman haklarına karşı yapılan tecavüzler ve İslam’a yapılmaya çalışılan tahribat elbette bir gün sona erecek. Bir umut var ki, yine de, bütün Türk halkının “Ak Sakalı” Erdoğan Hazretleri başta olmak üzere bu meselelerde biz birbirimize yardımcı olacağız.
Hz. Muhammed’in (sav) ve Kur’an’ın tahkir edilmesine, hiç düşünmeden ellerimizi kaldırmalıyız. Niçin bu insanlar Hıristiyanlığı tahkir etmiyorlar? Biri onların dinini tahkir ettiğinde onların Katolik Kilisesi, buna önem veriyor mu, vermiyor mu görelim? Bu çıkışları burada istemiyoruz. Burası Türkiye ve burası İslam’ın merkezi, beşiğidir.”
İslam ile terörü birlikte telaffuz eden anlayışları eleştiren Tacikistan Din İşleri Komisyonu Başkanı Yardımcısı Mavlon Muktorov ise “Terörün, dini, milleti, vatanı yoktur” diyerek terör olayları karşısında anında tepki verebilecek bir mekanizmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
“Avrasya’da Birlikte Yaşama Tecrübesi” ve “Avrasya’da Müslümanların Geleceği” başlıklı oturumlarda ayrıca Avusturya İslam Cemiyeti Başkanı Dr. Fuat Sanaç’ın yanı sıra Rusya Federasyonu’ndan Saratof Müftüsü Mukaddes Bibersoy, Omsk Müftüsü Zülkarneyn Şakircanov, Moğolistan Hoton Türkleri Temsilcisi Sarıkhuu Basan, İnguşetya Müftüsü İsa Hamhoyev, İsviçre İslam Organizasyonu Kurul Başkanı Rinat Raev, Kafkas Müslümanları Dini İdare Başkan Yardımcısı Selman Musaoğlu, Kalmukistan Müslümanları Müftüsü Sultan Ahmet Karalayev, Belarus Gomel Bölgesi Müftüsü Ali Varanoviç, Arnavutluk Bektaşi Toplumu Lideri Edmond Brahimi de konuşma yaptı.