Türkiye-Azerbaycan Derneği (TAD) Iğdır Şubesi tarafından, Ermenistan’ın Türkiye sınırındaki Metzemor Nükleer Santrali’nin kapatılması için imza kampanyası başlatıldı.
Atatürk Caddesi ve Zübeyde Hanım Bulvarı’nda kurulan stantlarda imza toplanmaya başlandı. İmza kampanyasıyla ilgili bir açıklama yapan Türkiye-Azerbaycan Dernek Başkanı Serdar Ünsal, Amerikan’ın santralin 10 yıl daha çalıştırılması için aldığı karardan dönmesini ve Metzemor Nükleer Santrali’nin kapatılmasını istediklerini söyledi.
ÜNSAL’IN AÇIKLAMASI
Toplayacakları imzaları ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine göndereceklerini ifade eden Ünsal, “AB’nin aldığı 2016 yılında kapatma kararı rafa kaldırılmıştır. Amerikan yetkilerinin Ermeni diasporasının etkisinde kalarak aldığı 10 yıllık uzatma kararını kınıyoruz. Bütün dünyayı alınan bu karara tepki koymaya çağırıyoruz. Dernek olarak açtığımız imza kampanyasına ve www.igdirim76.com adresindeki anketimize katılmanızı istiyoruz” dedi.
METZAMOR ÖLÜM SAÇIYOR
Ermenistan’daki Metzemor Nükleer Santrali’nin ölüm saçtığına dikkat çeken Ünsal, “Iğdır’da kanser vakaları büyük artış göstermeye başladı. Iğdır Devlet Hastanesi’nin 2000 yılından beri tutmaya başladığı resmi istatistik bilgilere göre, ilde her yıl bin civarında kişiye kanser teşhisi konuluyor. 300’e yakın kişi de kanserden hayatını kaybediyor. 180 bin nüfuslu Iğdır’da, bir yılda kanser nedeniyle ölen kişi sayısı Iğdır Devlet Hastanesi kayıtlarına göre 300 civarında. İl dışında tedavi gören ve orada ölüp Iğdır’a getirilen kanser vakalarının da en az 300 civarında olduğu belirtiliyor. Yıllardır Metzemor Nükleer Santrali’nin kapatılması için açıklama yaparız, kamuoyu oluştururuz” diye konuştu.
Ünsal, 1980 yılında Sovyetler Birliği zamanında faaliyete açılan Metzemor Nükleer Santrali’nin 1988 yılında 6,9 büyüklüğünde bir deprem geçirdiğini hatırlatarak faaliyetinin derhal durdurulmasını istedi. Ünsal, “1988-1994 yılları arasında Azerbaycan ile aralarında oluşan sorunlar sonucu Ermenistan’a Türkiye ve Azerbaycan’dan enerji akışı kesilince 1995 yılında tesis tekrar faaliyete açıldı. Metzemor’dan değilse neden kanser vakası bu kadar fazla? Yaşanan gelişmelerle ilgili halkımızın bilgilendirilmesi gerekmektedir” dedi.
“METZEMOR PATLAMAYA HAZIR BOMBA GİBİ”
1995 yılında üretime başlayan Türkiye-Ermenistan sınırındaki Metzemor Nükleer Santrali’nin miadını doldurmasına rağmen faaliyetine devam ederek başta Iğdır olmak üzere Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzurum'a büyük tehlike saçtığını savunan Ünsal, “İlkel şartlarda üretimini sürdürmesi nedeniyle bölgede korku oluşturan Metzemor'un fay hattı üzerinde olması da yaşanan korkuları iki katına çıkarıyor. Son dönemlerde doğuda yaşanan depremlerin yakın bir gelecekte bu bölgede meydana gelebileceği endişesi halkı tedirgin ediyor. Olası bir depremde nükleer santralin zarar görmesi, bu bölgede nükleer bir depremin yaşanması anlamına gelecek. Yerli ve yabancı birçok uzman, santralin bir an önce kapatılması gerektiğini savunurken, tepkilere kulak tıkayan Ermenistan, Uluslararası Atom Kurumu'ndan santralin çalışması için 10 yıllık ek bir süre daha almış durumda” şeklinde konuştu.