Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
HABERLER>GUNDEM
7 Ocak 2014 Salı - 11:06

Paralel saldırı sürüyor

Savcı Akkaş, talep etti, Özgürlük Hakimi yetkisi olmadan ‘tedbir’ kararı verdi. Başsavcılık soruşturmayı durdurdu, kimse gözaltına alınıp sorgulanmadı. Ancak Savcı Akkaş, tedbir kararını ilgili kurumlara gönderdi. Kurumlar dün kararı işleme koydu.

Paralel saldırı sürüyor

Devlet içindeki paralel yapılanma eliyle gerçekleştirilen ‘seçim ayarlı operasyon’ devam ediyor. Yaptığı hukuki usulsüzlükler nedeniyle dosyadan el çektirilen savcı Muammer Akkaş’ın talebiyle özgürlük hakiminin bazı işadamlarının mallarına koyduğu tedbir kararı resmi olarak uygulamaya konuldu. Tedbir kararının hukuksuz olduğu ve hiçbir dayanağının olmadığı belirtildi. Dosyanın avukatlarından Müşir Deliduman, hakimin dosyayı incelemeden ve gerekçelerini belirtmeden kararı verdiğini söylerken şirketlerden de tedbir kararına itiraz geldi. M.Ü. Öğretim Üyesi Ahmet Caner de “Kanunda kişilerin mal varlığına el koyma yok ve bu anayasanın 38. maddesine aykırı” dedi.

Hukuksuz karar uygulamada

25 Aralık 2013’te İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş tarafından usulsüz bir şekilde yürütülen soruşturma kapsamında bazı işadamlarının mallarına tedbir kararı konulması yönünde özgürlük hakiminden karar alınmıştı. Usulsüz yürütülen ve operasyon talimatı uygulanmayan savcılık soruşturması kapsamında görevi ve yetkisine girmediği halde işadamlarının mallarına tedbir kararı koyan hakim kararının da hukuk dışı olduğu belirtildi. Tedbir kararını uygulayan kurumların, mahkeme kararını uygulama zorunluluğundan dolayı bu işlemi gerçekleştirdiği kaydedildi.

Dün işlem yapılmaya başlandı

Savcı Akkaş, 25 nöbetçi mahkemeden 41 kişinin gözaltına alınması için karar çıkartmıştı. Başsavcı Turan Çolakkadı ve TMK’lardan sorumlu Başsavcıvekili Oktay Erdoğan’dan bir yıl boyunca gizlenen soruşturma için emniyetten operasyon yapılmasını isteyen Akkaş’ın bu talebi hukuksuz görülerek dosyayı elinden almıştı. Başsavcı Çolakkadı, savcı Akkaş’ın hukuksuz ve yetkisine girmeyen konularda soruşturma yürüttüğünü açıklamıştı.

Dosya daha sonra 5 savcıya verilerek incelemeye alınmıştı. 5 savcının incelemesi ise sürüyor. Tüm bunlar yaşanırken savcı Akkaş, yine Başsavcıdan gizleyerek gözaltına alınmasını istediği 41 kişiden 7’sinin mal varlıklarına tedbir konulmasına ilişkin 25 Aralık tarihli özgürlük hakimi Süleyman Karaçöl imzalı bir karar çıkartarak bunları ilgili kurumlara gönderdi. Mahkemenin koyduğu tedbir kararı Türkiye genelindeki tüm bankalar, sanayi odaları, ticaret odaları, tapu daireleri, vergi daireleri, trafik denetleme şube müdürlükleri ve noterlere ulaştıktan sonra uygulanmaya başlandı. 

El koyma gerekçesi yok

Dosya avukatlarından Müşir Deliduman, kararın hukuksuz olduğunu belirterek “El koyma kararında el konulan menkul ve gayrimenkuller açıkça belirtilmelidir. Neden dolayı el konulduğu gerekçeleri açıkça ortaya konulmalıdır. Ayrıca şüpheli şahıslar hakkında kuvvetli şüphenin de olması başka bir gerekçedir. Hakim kararına bakıldığında bu unsurların hiçbiri bulunmamaktadır” dedi.

“El koyma kararında kuvvetli suç şüphesi ve el konulan eşyaların suç eşyası olup olmadığı da hakim kararında açıkça belirtilmelidir” diyen Deliduman “Bu kararı veren hakim acaba tüm dosyayı okudu mu, nasıl karar verdi? Bu da başka şüphe. Özgürlük hakimin görevi yetkisi değildir böyle bir karar almak. Bu karar uygulanmamalıdır” diye konuştu.

Arama yok, nasıl el konuldu?

Deliduman şöyle devam etti: “El konulmanın doğuracağı zarar dürüstlük ilkesi gereği davranılmalıdır. El konulma işlemi yapılırken özel hayatın gizliliği ve ticari olarak itibarlarının zedelenmesi gerekir. Oysa bu kararda bu göz ardı edilmiştir. Herhangi bir gözaltı ve arama olmadığı için el konulma işlemi hangi maddi gerçeği ortaya çıkaracaktır? Hiç bir maddi gerçeği ortaya çıkaramayacaktır. Arama kararı uygulansaydı o zaman hangi mallara el konulacağı hukuken işleme konulabilirdi. Burada suçu sabit olmayan ve ortada hiçbirşey yokken uygulanan bu karar hukuksuzdur.”

Tedbir kararı hukuka aykırı

Son soruşturmalarda gizliliğin ihlal edilerek hedef kişilerin itibarsızlaştırılmaya çılıştırıldığını belirten Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet Caner, “Kanunda kişilerin mal varlığına el koyma yok ve bu anayasanın 38. maddesine aykırı” dedi. İşadamlarına karşı yaratılan kötü algı ile birlikte bu adamlarının mal varlıklara tedbir konmasının hukuka aykırı olduğu da söyleyen Caner “Suçla ilgili olmayan malvarlığına el konulması kanunen doğru değil” dedi. İşadamlarına karşı yürütülen soruşturmaların yürütülmesinin çok kusurlu olduğunu ve soruşturmanın medyaya sızdırılmasının savunma haklarına aykırı olduğunu kaydeden Caner, “Ceza Muhakeme Kanunu’na göre, soruşturma şüphelilerin hakları vardır. Bunların gizli yürütülmesi gerekir ve medyaya sızdırılması hukuka ve insan haklarına aykırıdır” dedi.

Şirketlerden karara itiraz

41 şüpheliden 7’sinin mal varlıklarına tedbir konulmasına ilişkin 25 Aralık 2013 tarihli karar dün sabah itibariyle uygulanmaya başlandı. Bankalar tarafından tedbir kararının ulaştığı işadamlarından Abdullah Tivnikli’nin şirketi Eksim Holding yetkilileri kararı doğrularken, bu karara itiraz edeceklerini açıkadılar. Hafta sonu açıklama yapan Mehmet Cengiz ise “Geçen hafta çıkan haberlerden sonra biz gidip, ‘Bu nedir’ diye başvurduk. Tedbir kararını kendimiz getirdik. Ancak itiraz edip bu kararı kaldırtacağız” demişti. Kalyon Grup yöneticileri de tedbir kararı kendilerine ulaşır ulaşmaz itiraz edeceklerini duyurmuşlardı.

Hedefteki 7 işadamı

-Mustafa Latif Topbaş 8 Usame Kutub8 Cemal Kalyoncu

-Ömer Faruk Kalyoncu8 Mehmet Cengiz8 Abdullah Tivnikli

-Cengiz Aktürk

-Şirket olarak: Bosphorus 360 Ltd. Şti. ve Zirve Holding A.Ş.

-Tedbir kararının kapsamı: 

-Tüm bankalarda bulunan her türlü TL ve döviz cinsi hesapları.

-Bono, tahvil, yatırım enstrümanı ve kiralık kasaları.

-Gayrimenkulleri ve taşınmazları.

-Kara, deniz ve hava ulaşım araçları.

-Merkezi kayıt kuruluşlarında bulunan hak ve alacakları.

-Üzerlerine kayıtlı ve hisse sahibi oldukları tüm şirket ortaklıkları.

-Sermaye piyasasında işlem gören tüm hisseleri.

-Sigorta şirketlerinde bulunan hak ve alacakları.

3. havaalanının müteahhitleri

Cemal ve Ömer Faruk Kalyoncu’nun ortağı olduğu Kalyon İnşaat, Taksim Yayalaştırma Projesi, Metrobüs, 3. Havalimanı Projesi gibi büyük projelerle adını duyurmuştu. Mehmet Cengiz ise, Limak ve Kolin ortaklığıyla Boğaziçi, Akdeniz, Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım şirketinin de sahibi. Konsorsiyum ayrıca 3. Havalimanı ihalesini de kazanmıştı.

 
ABD'den Türkiye'ye İran Engeli
 
Erzurum'da bin 180 çift evlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'den Türkiye'ye İran Engeli
ABD Ticaret Bakanlığı, terörle mücadele ihracat kontrol yasaları kapsamında, ...
Cindilli, ‘Ülkem İçin engel Tanımıyorum’ dedi
Erzurumlu iş adamı Muammer Cindilli, “ Ülkem için engel tanımıyorum” kampanyası ...
Rus turistlerin objektifinden Eerzurum
Tatil için Erzurum’a gelen yabancı turistler Palandöken Kayak Merkezi’nde ...
 
Erzurum eksi 24 ile dondu
Sibirya soğuklarının yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesinde gece en düşük hava ...
On binler şehitlikte buluştu
Sarıkamış Harekatı'nın 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında şehitlikte resmi tören düzenlendi.
7 İşadamının Hisselerine El Konuldu!
İşadamı Abdullah Tivnikli, Erzurumlu
 
Erdoğan için kefen giydi, 450 km yürüdü
Başbakan Erdoğan'a destek vermek için geçen hafta kefeni simgeleyen beyaz ...
Sağlam İrade Desteği
Önceki gün 6 ilde Milli İradeye Saygı yürüyüşleriyle Başbakan Erdoğan'a ...
“Genç Abi”Ler Rahatsız
Genç abiler, Cemaat’in son dönemde Hükümet’e karşı takındığı tavırdan rahatsız.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva