Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
‘Mücadelemize devam edeceğiz’
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
ETÜ 2 yıl süreyle akredite edildi
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
Yeni Yusufeli’nde ilk şenlik
HABERLER>SÄ°YASET
23 Kasım 2018 Cuma - 18:04

Palandöken’e AK imza

Bulutlar Belediyecilikte AK yaklaşımı paylaştı

Palandöken’e AK imza

Söyleşimizde Erzurum’un en önemli yerleşim alanlarından olan Palandöken’in belediye hizmetlerine yönelik hafızasını tazeledik. 30 Martta ikinci hizmet dönemini tamamlayacak olan Belediye Başkanı Orhan Bulutlar’la,  Palandöken’in dünü, bugünü ve yarınını ele aldık. Bulutlar ve ekibinin hizmette kırmızı çizgilerini sorguladık, öncelikli yatırımlar konusunda kaydedilen durumu ve kamuoyuyla paylaşılan program hedeflerine ulaşılma oranını konuştuk.

Palandöken ilçesinin Marka ilçe olma hedefinde bulunduğu konum ve kavuştuğu durum üzerinde söyleştik.

Başkan Bulutlar’ın söyleşide özellikle vurguladığı yerel belediyecilik odağı ‘AK Hakkaniyet’ oldu. Siyasi düşünce ayırımı yapmadan, önce insan kaydında hoşgörü ve saygıyla gerçekleştirilen yatırımları aktaran Bulutlar, AK Parti’nin belediyecilikte eser siyasetini öne çıkarttığı, hizmette verimlilik ve istikrara ehemmiyet verdiğini, örneklerle paylaştı.

3’üncü dönem için halkın teveccühü ve 2 dönemde gerçekleştirdiği hizmet ve yatırımların ışığında tekrar aday adayı olduğunu aktaran Bulutlar, ‘önemli olanın hakkın rızası, halkın duası olduğunu ifade etti.

Bulutlar’ın aktardıklarını paylaşıyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Mahmut AKDAĞ

İlk seçildiğiniz dönemde Palandöken için hizmet hedefleriniz nelerdi, bugün itibariyle bu hedeflerin kaç da kaçına ulaştınız?

BULUTLAR: 2009 yılında Belediye Başkan adayıyken, uçuk vaatlerde hiç bulunmadım. Öncelikli olarak neyi yapmam gerektiğini biliyordum ve bunları vatandaşlarımızla paylaştım. Neydi bu paylaştıklarım sırasıyla anlatayım.

Birincisi kesinlikle 3 aylık asfalt dökmeyeceğiz dedik, yani standartlara uygun, en az 7 yıl garantili asfalt hedefledik. Çünkü bizden önce bahar aylarında dökülen asfalt güz aylarına kadar bozuluyor, güz aylarında dökülen asfalt bahar aylarında bozuluyordu. Bu israftı ve biz 7 yıl garantili asfalt ile bunun önüne geçtik.

İkincisi, ‘her ne suretle olursa olsun ilçemde apartman aralarındaki boşlukların, yeşil alanların, konuta veya ticari alana dönüşmesine asla müsaade etmeyeceğiz’ teminatıydı. Bu noktada çok ciddi sıkıntı vardı. Bizden önceki dönemlerde, apartman aralarındaki boşlukların, yeşil alanların, konuta ve ticari alana çevrilme durumu vardı. Özellikle kayakyolu bir beton yığını haline gelmişti.  2009 seçim çalışmalarına Kayakyolu’ndan başlamıştım. Şu an Şehitler Parkı olan alanın akıbetini vatandaşın biri sormuştu. Ben de bu alanın nereye ait olduğunu bilmediğimi, belediye başkanı olursam önce kime ait olduğunu öğrenecek ve belediyeye ait bir alan ise yeşil alan olacağını kayda geçmiştim. Nitekim Belediye Başkanı olur olmaz ilk işim bu alan oldu. Belediyemize ait olduğunu tespit ettim ve sözümün gereğini yaptım.

Üçüncüsü,  personelimiz maaşını vaktinde alacak, kaydını düştük. Çünkü personelin maaş alamadığı dönemleri iyi biliyorum. Çalışanların yaşadığı zorlukları yaşanılan sıkıntıları çok çok iyi bilirim. Personel vakti saatinde maaşını alacak ve emeğiyle kazancının hakkını verecek anlayışındayım.

Dördüncü kırmızı çizgimiz,  Devlet hariç, kimseye tahsisli arsa verilmeyeceğiydi. Palandöken’de en önemli şey tahsistir. Tahsisli arsa nedir bunu açayım isterseniz. Tahsisli arsa ihalesiz veriliyor. Yenişehir kurulurken Gece kondu önleme bölgesi olarak ilan edilmiş. Dolayısıyla tahsisli arsa satışı için de hayli uygun bir bölge. 10 trilyonluk bir arsayı 200-300 bin TL’ye verebilirsiniz 10 yıl da taksitle Palandöken’de. Ama biz asla buna müsaade etmedik. Tahsisi kaldırdım, çünkü istismar edildiğini gördüm. Seçim çalışmalarım hep bu konular üzerine oldu. Göreve gelir gelmez de bu 4 ana konu üzerinden yola çıktım. Asla Kültür Merkezi Nikah Sarayı, Yeni Belediye hizmet binası gibi vaatlerde hiç bulunmadım. Neden çünkü, dereyi görmeden paçayı sıvayan bir yapım yok. Yapamayacağım şeylerin vaadinde asla bulunmak benim kitabımda yok. Belediye Başkanı seçildim, önümü gördüm ve vaatlerim arasında yer almayan bu eserleri ve daha fazlasını ekibimizle birlikte ilçemize kazandırdık. Hamd ediyorum…

10 yıllık Belediye Başkanlığınız sürecinde, ilçede ne gibi çalışmalar yürüttünüz, Palandöken’e Orhan Bulutlar ne kattı?

BULUTLAR: “Göreve geldiğimde belediye binası dışında, ilçede yapılmış bir eser yoktu. Bunun altını bir çizelim sonra, sırasıyla yaptıklarımızı anlatayım. Göreve geldiğimde 123 bin metrekare yeşil alan vardı. 200 bin metrekare yeşil alan da biz yaptık. Şu son yaptıklarımızla birlikte toplamda 350 bin metrekare yeşil alana sahibiz. İrili ufaklı ilçemizde 10 milyon TL’yi aşan maliyetle tam 86 park yaptık. İlçemizde toplamda 115 civarında park mevcut. Kayakyolu’nda 55 dönüm üzerine bir park yaptık. Dile kolay 55 dönüm… Futbol sahasından tut basket sahasına varıncaya kadar tam donanımlı park. Ve ilçemizin en kıymetli yerlerinde biz bu parkları inşa ettik. Hizmete açtığımız bu parkları bir ilke imza atarak güvenlik kameralarıyla da donatıp güvenli hale getirdik.

KÜLTÜR MERKEZLERİ

Bir başka önemli hizmetimiz Yunus emre semtine oldu. 2009 şartlarında tam 15 Milyon TL’ye mal ettiğimiz tam donanımlı bir Kültür Merkezi inşa ettik, hizmete açtık. Yanında kapalı spor salonu, önünde rekreasyon alanı, mini futbol sahası, basket sahası, oturma alanı, yeşil alanı gibi muazzam bir yatırım oldu. Burada 480 kişiye kamulaştırma bedeli ödedik.  Bu kültür merkezimizde 10 bini aşkın kursiyere eğitim sağladık.

İKİNCİ KÜLTÜR MERKEZİ DE TAMAMLANMAK ÜZERE

Şimdi ikinci kültür merkezi Yıldızkent’te tamamlanmak üzere. 20 Milyon TL’ye mal oluyor. Kültür Merkezimiz, çok amaçlı kullanım imkanlarıyla ilçemizin gözbebeği olacak. Bayanlar için zemin katında yüzme havuzu ve çocuk havuzu, hamam, jimnastik salonu, duş kabinleri, sauna ve buhar odaları bulunacak. Bunlara ilaveten fitness salonu da, yine hanım kardeşlerimizin hizmetinde olacak. Mesleki ve sanatsal eğitim verilebilmesi için merkez içerisinde çok sayıda derslik ve atölye tasarlandı. Kültür Merkezi’mizde yine 350 kişi kapasiteli bir konferans salonu yer alacak. Yatırımımız hizmete alınmasıyla birlikte ilçemizin batı bölgesinde büyük bir ihtiyaç karşılanmış olacak

NİKÂH SARAYI

Abdülhamid dönemi mimari üslubuna göre tasarlanmış olan Erzurum’un ilk ve tek akıllı Nikah Sarayı projemiz düğün sezonuna kadar tamamlanmış olacak. Bu projemiz toplamda 14 bin metrekare alanı kapsıyor. 500 araç kapasiteli otopark, Restoran, mescit, sığınak, takı ve kutlama fuaye alanları, terzi, kuyumcu, çiçekçi, şekerci, fotoğrafçı, kuaför, gelin ve damat adaylarının dinlenme odaları, güvenlik sitemi, restoran ve nikâh salonu Nikah sarayımızda yer alacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Kentsel Dönüşüm de, Palandöken ilçemizde yaptığımız önemli çalışmalardan biri. İlk olarak Rus Pazarı’nı temizledik. Modern konutlar yaptık. Erzurum’da en hızlı kentsel dönüşüm bu alanda gerçekleşti. 1 yıl içerisinde hallettik. Telsizlerde yine kentsel dönüşüm gerçekleştirdik. Telsizleri metruk binalardan kurtardık. Buraya da 15 Milyon TL kamulaştırma bedeli ödedik. İlçemizde öyle arsalar vardı ki; yol olmuş, kaldırım olmuş... Vatandaşın da yanı başında olan arsalarını alarak buralarda imar çalışması yaptık ve yola çevirdik.  Yani göreve geldiğimizde sıkıntılı alanların tamamını çözdük. Bütün çalışmalarımızda toplum menfaatini öne aldık.  Vatandaşımızın zararına olabilecek çalışmalara imza atmadık.

KIRSALA HİZMETLER

Kırsala yatırımlarımız da en üst düzeyde oldu. Mahalle olan köylerimizi kilit taşlarla ördük. Taziye ve konuk evi, tuvaletlerine varıncaya kadar yaptık. Bu yatırımlardan mahrum bir mahallemiz yok. Bugün yaptığımız bu yatırımların bakım ve onarımları da belediyemize ait. Mezralara bile bu yatırımları götürdük. İlçemiz sınırlarında minaresi olmayan 7 camimiz vardı. Tamamına yaptık. Minaresiz camimiz kalmadı. İlçemizde 45 cami var. Bunların, temizliği ve çevre düzenlemesi düzenli bir şekilde belediyemizce gerçekleştiriliyor.

EĞİTİME DESTEK

Eğitime tam destek veriyoruz. Şuanda ilçemizde bütün ilkokul 1’inci sınıf öğrencilerinin eğitim setlerini dağıttık. Bu yıl 3 bin 500 öğrenciye dağıtımını gerçekleştirdik. Bütün okulların bahçelerini asfaltladık, çevre düzenlemesini yaptık. Bitti mi, hayır… Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezi bir okul gibi çalışıyor. 10 bini aşkın kursiyere burada eğitim verdik.

SOSYAL BELEDİYECİLİK

Sosyal Belediyecilik noktasında da önemli hizmetlerimiz oldu. İhtiyaç sahiplerine yardımlarımız aralıksız devam ediyor. İftar sofralarımızda her yıl 50 bin kişiyi ağırlıyoruz. Engellilerin hizmetinde tam donanımlı 2 aracımız var, 24 saat çalışıyor. Yine Engellilerimize özel bir park, 10 bin metrekare alan üzerine kurulu Engelsiz Yaşam Merkezi yaptık ve hizmetlerine açtık. 

ŞEHİT AİLELERİNE EV

Bu cennet vatanı hainlere karşı savunarak canlarını veren şehitlerimizin geride bıraktıkları ailelerine sahip çıkmak adına, emanetlerini korumak adına, bu emanetlerin başımızın tacı olduğunu göstermek adına İlçemiz sınırlarında ikamet eden 2 şehit ailemize de ev aldık.

2 CADDE 1 MEYDAN

2 tane cadde açtık. Köşkü Yenişehir’e bağladık. Belediyenin yanındaki yoldan bahsediyorum. Yine Yunusemre bölgesinde yolu genişleten bir çalışma yaptık ki, bölge için elzemdi. Yine bir meydan yaptık. Bu iki cadde ve meydan için 7 Milyon TL civarında para harcadık.

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ

Marketler bölgesinde yapılaşma yüksekliği 3,5 metreydi, bunu 8 metreye çıkardık. Yani Marketler’de bundan böyle hayata geçirilecek işyeri ve ticarethanelerin yüksekliği 8 metre olacak. Palandöken Belediyesi olarak bu bölgede uygulanacak tek tip projeler hazırladık. İşyeri sahiplerimiz projesini alıp işyerlerini büyütebilecek.

Yenişehir’in girişinden Yıldızkent’e kadar olan bölgede hem alt, hem de üst yolda çok sayıda eski yapı mevcut. Bu eski yapıları yeniden imar etmeyi çok istiyordum. Söz konusu güzergah üzerindeki yapılar bilindiği gibi 5 kat imarlı durumdaydı. Biz bu bölgeleri 8 katla imarlandırdık. Benim hayalimdi, en büyük arzumdu. Şimdi yeni bir iyileştirme de olacak. Müteahhittin rahat bir şekilde girip yapması için.

SPORTİF  YATIRIMLAR

Spora yine yatırımlarımız devam ediyor. Voleybolda 1’inci ligde 1’inci sıradayız. Güreşte 6 ay önce kurduğumuz güreş takımımız, Yıldızlarda Türkiye 3’üncüsü oldu. Görüldüğü üzere sporda da önemli başarılar elde ediyoruz. İlçemiz sınırlarında tam 29 futbol ve basketbol sahası yaptık. Kulübümüzün bünyesinde 10 branşta bin 100 lisanslı sporcumuz var. Bizim spora ve sporcuya bakış açımız çok açık. Spora her türlü desteği vererek, gençlerimizin bir nevi geleceğini sağlıklı bir biçimde inşa ediyoruz

Bahsettiğiniz bu yatırımlar için destek aldınız mı?

Mali Disiplini sağlayarak, bahsettiğim tüm bu yatırımları, belediyenin bütçesiyle hayata geçirdik. Lüzumsuz harcamalara asla müsaade etmedik. İsrafın önüne geçtik, ilçemize muazzam eserler kazandırdık. Gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 95 civarında.

Bütçeniz ne kadar?

2019 toplam bütçesi 80 Milyon TL.

KURUMLARIN İLÇE SINIRLARINDA HİZMET VERMELERİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK

Palandöken’in Palandöken’den yönetilmesi için ciddi çalışmalara imza attınız… Bu minvalde, İlçe Emniyet Müdürlüğü yaptınız, İlçe Müftülüğüne arsa tahsis ettiniz, projesini üstlendiniz… Kaymakamlığın da ilçe sınırlarına taşınması için özel bir gayretiniz vardı, ne oldu?

Görev süremde ilçemize bağlı kurumların, ilçe sınırları içerisinde hizmet vermesi yönünde çalışmalar başlattım. 20 Milyon TL’ye mal olan bir belediye hizmet binası inşa ettik. Biliyorsunuz eski hizmet binamız çürüktü ve mutlaka bu binadan taşınmamız gerekiyordu. İlçemize layık bir belediye hizmet binası inşa ettik. Sonra İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün ilçemiz sınırlarında hizmet vermesi için, ilçe emniyet müdürlüğü hizmet binası yaptık. Tamamen öz kaynaklarımızla bu hizmet binasını da tamamladık. 5,5 milyon TL’ye mal oldu. Kaymakamlığın ilçemize gelmesi için eski belediye hizmet binasının yerini tahsis ettik. Ancak beklenilen adım atılmadı. Yine İlçe Müftülüğü binasını ilçemiz sınırlarına getirdik. Müftülük binasının arsası ve projesi de bize ait, 3 Milyon TL değerinde bir arsaydı.  Banka Şubelerinin ilçemize gelmesini sağladık. Biliyorsunuz bizim bölgemiz emeklilerin yoğunlukta yaşadığı bir ilçe. Şehir merkezine git gel yapmasın dedik ve İş Bankası, Ziraat Bankası şubelerini ilçemiz sınırlarına girişimlerimiz sonucunda geldi.

3’ÜNCÜ DÖNEM İÇİN ADAY ADAYIYIM

Yeni dönemde ana başlıklarıyla hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz nelerdir?

Öncelikle 3’üncü dönem için aday adayı olduğumu belirteyim. Nasip olurda devam edersem Palandöken ilçemiz için 2 projem var. Bu projelerin isimlerini şuan açıklamayacağım. Konuşmamın başında da belirttiğim gibi, dereyi görmeden paçayı sıvayan bir yapım yok. Bol keseden atmam. Ne zaman hayata geçirecek kıvama getirirsem o zaman paylaşırım. Ha şayet ben olmam, bir başka isim yönetimin başında olursa, bu projelerimi mutlaka paylaşırım. Palandöken ilçemiz için bir başka projem de Kitap Kafe. Devam edersem Kitap Kafe projemi de 3’üncü dönemimde hayata geçireceğim.

Empati yaparak seçmenin (Palandökenlinin) yerine kendinizi koysanız,  bir belediye başkanından neyi talep ederdiniz?

Seçmen inanın benden rutin belediye hizmetleri dışında hiçbir şey talep etmiyor. Şu anda Palandöken’de rutin belediye işlerinin dışında bir şey kalmadı. Yapılması gerekenleri yaptık.

Göreve başladığınız gün hedeflediğiniz program ya da yatırımlardan keşke şunu yapmasaydım ya da keşke öncelikli olarak şunu yapsaydım dedikleriniz var mı?

Yaptığımız bütün çalışmalar sistem üzerinedir. Belirli bir plan ve program dahilinde projelerimizi hayata geçirdik. Dolayısıyla keşkelerim yok.

AK PARTİ’DE BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPMANIN AVANTAJLARI

Ak partide belediye başkanlığı yapmanın avantajları neler oldu?

AK Partide partizanca bir davranış yok. En büyük avantajı bu. Partizanca iş yapmadı. Bizden böyle bir talep de olmadı. AK Parti oy veren vermeyen ayrımı yapmaksızın hizmet merkezli ilerleyen bir parti. Bunun belediyecilik noktasında muazzam avantajları oluyor. Dolayısıyla herkesin belediye başkanı olmak ve bulunduğun makamın hakkını vermek zorundasın. Bu hakkaniyetli anlayışın bir parçası olmak müthiş duygu. Ödenek noktasında zerrece sıkıntı yaşamadık. Cumhurbaşkanımız, liderimiz sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyecilikten gelmesi, bizler için en büyük avantaj. Kendisinin Bir belediyenin borcu olsa bile yüzde 40’tan fazla kesemezsin, Eğer elzem değilse, hiç kesmeyin, çalışsınlar” talimatı var. Allah Reisimizden razı olsun. Hangi partiden olursa olsun bu talimat değişmez. Bakın biz Büyükşehir’deyken Doğruyol Partisi iktidardaydı ve bize hiç para vermezdi. Çok sıkıntılar yaşardık. Şimdi hangi partiden olursa olsun, ödeneği neyse alır. Gidin Çat’a, CHP’li Belediye Başkanına sorun zerrece ödenek noktasında sıkıntı yaşamış mı? Asla. Farklı bir şey söylerlerse inkar etmiş olurlar.

100 ÜZERİNDEN 70

bir eğitimci olarak, 10 yıllık süreçte hizmet karnenizi  verseydiniz, pekiyi, iyi , orta ve zayıflarınız ne olurdu? Kendinizde toplamda 100 üzerinden kaç verirdiniz, niçin?

Hiçbir şey yüzde 100 değildir. Dolayısıyla 100 üzerinden 70 veriyorum. Yeşil alan noktasında, asfalt çalışmalarında ve ilçemize kazandırdığımız eserlerle bu notu veriyorum. Ben bu 70’i verirken halkın değerlendirmesi üzerinden veriyorum. Mutlaka vatandaşlarımızın eleştirileri de vardır. Bunu göz önüne alarak yüz üzerinden 70 veriyorum.

Söyleşiye zaman ayırdığınız için teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyoruz...

 
ETSO’da yerli ve milli sanayi gündemi
 
İmar Barışı, Erzurum'da bu mahalleyi uçurdu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet Kara 24 Kasım 2018 Cumartesi 09:20

Sıddık Polat ve Orhan Bulutlar eserleriyle iz bırakan iki değerli başkan. Orhan Bulutlar'ın 3'üncü dönem içinde aday gösterilmesini yürekten istiyoruz

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altınok Rus heyet onuruna TBMM’de yemek verdi
Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Güvenlik ve Yolsuzlukla ...
Aydemir: ‘Bizde ayrı gayrı yok’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘Ben Kürt değilim ama kendimi ...
Aydemir, ‘AK Hareket, adalet hareketidir’
 Ak Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Adalet ve Kalkınma Partisi ...
 
Aydemir: ‘AK Dönem Adalette İnşa ve İhya dönemidir’
Ak Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Adalet ve Kalkınma Partisi ...
Erdoğan: 'Gece gündüz çalışacağız’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Artık her adımını devlet ve millet ...
Aydemir Kültür ve Turizm’de Ak Yaklaşımı paylaştı
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘On altı yılda kaydettiğimiz ...
 
Aydemir: ‘Ak dönem değerlerle yükseliş dönemidir’
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘On altı yılda kaydettiğimiz ...
Karataş’tan kandil mesajı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Erzurum İl Başkanı Naim Karataş, Mevlid ...
Aydemir: ‘Birlik, ebedi dirliktir’
Aydemir, ‘‘İslam Medeniyetini farklı, ayrıcalıklı ve muhteşem hale getiren ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva