2015 yılı SODES Projeleri kapsamında Palandöken Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı adına sunulan ‘Yaşamıma Dokunun” isimli proje hayata geçti. Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde hizmete açılan yerle başta pediatrik onkoloji hastası çocuklar olmak üzere, hastane bünyesinde ayakta ya da yatarak uzun süre tedavi almak durumunda olan çocuklarımız için tecrübeli sağlık personelinin hizmet vereceği, psikolojik ve sosyal desteklerin yer alacağı bir merkez oluşturuluyor. Çevre 12 ilin ihtiyacına cevap veren Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi hayata geçirilen proje alanında Doğu Anadolu Bölgesinde ilk ve tek olma özelliğine sahip.
ÇOCUKLAR MERKEZİ SEVDİ
Proje kapsamında açılan merkezde tedavi olmak amaçlı gelen çocuk hastalar, verilen sağlık hizmeti ve sunulan ortamdan oldukça memnu oldular. Proje ilgili bilgi veren Palandöken Kaymakamı Gürbüz Karakuş, “Proje 219 Bin 561 TL bütçeye sahiptir. Proje ortağımız Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi özellikle pediatrik onkoloji ve çocuk psikiyatrisi alanında bölgemizin en büyük hastanesidir. Çevre 12 ilin ihtiyacına cevap veren hastanemizde hayata geçirilen projemiz alanında Doğu Anadolu Bölgesinde ilk ve tek projedir. Projenin temel amacı, başta pediatrik onkoloji hastası çocuklar olmak üzere, hastane bünyesinde ayakta ya da yatarak uzun süre tedavi almak durumunda olan çocuklarımız için tecrübeli sağlık personelinin hizmet vereceği, psikolojik ve sosyal desteklerin yer alacağı bir merkez oluşturmaktır. Böylelikle çocuklarımızı hastane ortamının korkutucu ve kasvetli havasından çıkarıp, onlara evlerindeki huzur ve sıcaklığı verecek bir ortam sağlanmaya çalışılmıştır. Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi Polikliniği içerisinde oluşturulan bu merkezde öncelikle çocuklarımızın ve ailelerinin karşılanacağı ilk görüşme odasında ailelerimizin ve çocuklarımızın hastalık tanı ve tedavi aşamasında karşılaştıkları sorunların çözümüne katkı sağlamak için, uzman doktorlar tarafından bilgi verilecek ve ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirileceklerdir.” dedi.
HEM EĞLENECEKLER HEM TEDAVİ OLACAKLAR
Prjenin çocuklar üzerinde olan hastane yapısını değiştireceklerini dile getiren Karakuş, “Bu aşamadan sonra onkoloji tedavisi ve diğer tedavileri alan çocuklarımızın hastanede geçirdikleri zamanı daha eğlenceli ve verimli hale getirebilmek amacı ile oluşturulan etkinlik atölyesinde, 3-15 yaş arası çocukların seviyesine uygun kitapların bulunduğu zengin bir kütüphane kurulmuştur. Bu atölyede resim, müzik, drama ve el sanatları etkinlikleri yapmaları için gerekli materyal desteği sağlanmıştır. Proje için özel hazırlanan boya kitaplarımız, boya kalemlerimiz, resim etkinlikleri için gerekli olan tüm malzemelerle, onların kendi dünyalarını özgürce ve içlerinden geldiği gibi ifade etmelerine olanak sağlanacaktır. Çocuklarımız bu etkinlikleri eğlenceli bir ortamda ve çocuk gelişim uzmanı ile bir hemşire ablaları eşliğinde yapacaklardır. Yine proje kapsamında oluşturulan oyun terapi odasıyla tedavi sürecindeki çocukların oyuncak ve oyunlarla kendilerini ifade edebilmeleri, doğru iletişimi kurarak sorunlarını çözmelerine, olumsuz davranışlarını değiştirmelerine ve kendilerine olan güven ve hastalıklarını yenebileceklerine olan inançlarının güçlenmesine yardımcı olunacaktır.” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Projenin kendi alanında bir ilk olduğuna dikkat çeken Karakuş, “Projemiz aynı zamanda Türkiye’de bir ilk olarak tasarlanan kahraman karakterli serum kılıfları ile, tedavi sürecini kahraman olma sürecine dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Hali hazırda proje kapsamında görevlendirilen arkadaşlarımız, kemoterapi sürecini tamamlayan ya da halen hastanede yatarak tedavi gören çocuklarımızı ziyaret ederek, telefonla ulaşarak projeye katılım sağlamaktadırlar. Projenin ilerleyen aşamalarında çocuklarımız ve aileleri ile birlikte il içi gezileri düzenlenecek, hobi bahçelerinde, hastaneden uzak keyifli zaman geçirmeleri için zemin oluşturulacaktır.” diye konuştu.