24 Haziran seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Millet Bahçeleri vaadi, birçok şehirde olduğu gibi Erzurum’da da belediyelerin yatırım programında yer aldı. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, İrili ufaklı Millet Bahçelerini bir bir hizmete açmaya başlarken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Ahmet Kurum da, Erzurum’a dev bir Millet Bahçesi müjdeledi. Bakan Kurum, Erzurum’a gerçekleştirdiği ziyarette; Kale, Üç Kümbetler ve Çifte Minareli Medrese bölgesinde Erzurum’a yaraşır bir Millet Bahçesi oluşturulacağının sözünü verdi. Kurum, "İçinde tarihi eserleri bulunduran, tam anlamıyla bir kültür mirası olarak gördüğümüz kale çevresinde çevre düzenleme projesi yapacağız. Burada Erzurum için 'Millet Bahçesi' projesini geliştireceğiz.” dedi
OSMANLI MİRASI MİLLET BAHÇELERİ
Sabah Gazetesi Yazarı Ünlü Tarihçi Erhan Afyoncu, Millet Bahçelerinin tarihi geçmişini köşesine taşıdı. Afyoncu, Erzurum’da Millet Bahçesinin ilk olarak Osmanlı döneminde, bugün Köşk bahçesi olarak bilinen adreste 1795 yılında hizmete açıldığını kayda geçti.
Ünlü Tarihçi Erhan Afyoncu, Sabah gazetesinde kaleme aldığı yazısında, Millet Bahçelerinin Osmanlı mirası olduğuna dikkat çekti. İlk olarak Sultan Abdülaziz döneminde Taksim’de açılan Millet bahçesinin daha sonra aralarında Erzurum’un da bulunduğu 25 kente yayıldığını kayda geçen Afyoncu, söz konusu bahçelerin, dinlenme ve eğlencenin yanısıra kamu törenlerinin yapıldığı yerler olarak kayıtlarda yer aldığını belirtti.
Afyoncu’nun konuyla ilgili yazısında bir bölüm şöyle:
Türkiye’nin dört bir tarafında millet bahçeleri açılıyor. Millet bahçesi ilk olarak Sultan Abdülaziz döneminde Taksim’de açılmış, ardından önce İstanbul’un daha sonra da imparatorluğun dört bir tarafı millet bahçeleriyle donatılmıştı
Tanzimat'la birlikte Osmanlı İmparatorluğu'nda da halka açık "millet bahçeleri" ortaya çıktı. Buralar hem dinlenme ve eğlence hem de kamu törenlerinin yapıldığı yerler oldu. 1869'da Taksim millet bahçesi açıldı.
Bu bahçe Alman ve Fransız mühendis ve mimarlarca İngiliz üslubunda planlanmıştı. Bu bahçenin ardından 1870'te Kısıklı'daki millet bahçesi halkın hizmetine girdi. Küçük Çamlıca millet bahçesi. Sultanahmet millet bahçesi bunları takip etti.
Millet bahçelerinin gezme ve hava alma dışında da birçok işlevi oldu. Kulüp toplantı merkezi, gazino, kütüphane, tiyatro gibi temsil yeri olarak kullanıldı. Sirkler gelerek buralarda gösteri yaptı. Buralarda bandolar ve şarkıcılar konser verdi. Mitingler ve protestolar bu bahçelerde yapıldı.
İstanbul'dan sonra millet bahçeleri imparatorluğun her tarafına yayıldı. Osmanlı döneminde İzmit, Sivas, Antakya, Giresun, Kıbrıs, Diyarbakır, Samsun, Erzurum, Malatya, Şebinkarahisar, Kars, Ardahan, Kozan, Tire, Sinop, Adana, Bartın, Devrek, Konya, Trabzon, Selanik, Manastır, Yanya, Bolu, Mersin ve Girit gibi imparatorluğun dört bir tarafında millet bahçeleri yapıldı.