Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
AYDEMİR’DEN HÜSEYİN TANFER’E TEBRİK
AYDEMİR’DEN HÜSEYİN TANFER’E TEBRİK
Tekman'da yağmur ve dolu hayatı felç etti
Tekman'da yağmur ve dolu hayatı felç etti
Tokayev'den 'Büyük Türk Dili Modeli' önerisi
Tokayev'den 'Büyük Türk Dili Modeli' önerisi
Yılmaz’dan Türk Dünyasının küresel rolü vurgusu
Yılmaz’dan Türk Dünyasının küresel rolü vurgusu
Erbaş: ‘Hicret, sarsılmaz imanla yaşama azmidir'
Erbaş: ‘Hicret, sarsılmaz imanla yaşama azmidir'
HABERLER>EKONOMÄ°
26 Nisan 2012 Perşembe - 05:05

Oltu Havzası için bilimsel uyarı

Prof. Dr. Saliha Koday, “ Oltu havzasında toprak toprak erozyonun had safhada olduğunu söyledi.

Oltu Havzası için bilimsel uyarı

Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saliha Koday, “Oltu Çayı Havzasının Coğrafyasından Kaynaklanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu konferansta, Oltu havzasında toprak erozyonun had safhada olduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesi Oltu Yerbilimleri Fakültesi’nde konuşan Koday, Oltu Çayı Havzasının fiziki ve beşeri coğrafik özelliklerini ve bu özelliklerden kaynaklanan sorunlarını anlattı.
ORMAN TAHRİBİ
Oltu çevresinde asırlar boyu süregelen orman tahribi yanlış arazi kullanımı ve aşırı hayvan otlatma sonucu toprakların aşınmasına ve ana kayanın yüzeye çıkmasına neden olduğunu anlatan Koday, “Başka bir deyişle; eğimin kuvvetli olması toprak oluşumunu engellemiştir. Doğal bitki örtüsünün aşağı yukarı dörtte üçünün tahrip ve dejenere edilmesi havzada erozyonu hat safhaya ulaştırmıştır” dedi.
EROZYON TEHDİTİ
“Erozyon, başta sahanın doğal potansiyelinin ifade edilemeyecek derecede düşmesine ve buna bağlı olarak da sosyoekonomik bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur” diyen Koday, şöyle devam etti:“Kapalı ekonominin bir sonucu olarak, havza sakinleri, ister istemez, yapacak ve yakacak ihtiyaçlarını bulundukları sahadaki ormanları aşırı derecede tahrip etmek suretiyle karşılamışlardır. Havzanın otlak, orman ve tarımsal potansiyeli giderek artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemiştir. Bunun sonucu olarak tüm doğal kaynaklar aşırı derecede zorlanmış ve doğal denge bozulmuştur. Oltu Çayı Havzasını çevreleyen tüm sahalar ormanlarla örtülü durumdayken, şiddetli orman tahribatı sonucu bu alanlardaki ormanlar, bazı küçük sarıçam toplulukları istisna edilirse, tamamen yok edilmiştir.”
NÜFUS KAYBI
Koday, Oltu çayı havzasında ciddi nüfus kaybının ortaya çıktığını, bunu önlemek için yapılması gerekenleri ise şu şekilde ifade etti.
“Havzadan olan göçleri önlemek amacıyla öncelikle havza insanının temel geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık geliştirilerek birim alana ve hayvan başına verim yükseltilebilir.
Havza okuma yazma oranının en yüksek olduğu yerler arasındadır. Ayrıca Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimler Fakültesi ve Oltu Meslek Yüksek Okulu, Narman Meslek Yüksek Okulu, Şenkaya Meslek Yüksek Okulu gibi yüksek eğitim kurumları sayesinde havzanın eğitimle ilgili fazla sorunu olmadığını söyleyebiliriz. Bu anlamda Oltu, havzanın eğitim ve kültür merkezliğini üstlenmiştir. Havzada Oltu taşı ve Oltu zümrüdü olarak bilinen süs eşyası yapımında kullanılan taşların çıkarımı ve işlemeciliği daha ekonomik hale getirilmelidir. Havza el sanatları açısından da önemli bir potansiyele sahiptir. Oltu taşı işlemeciliği dışında halı ve kilim dokumacılığı, Olur ilçesi Ormanağzı köyüne ait, bayanların başlarına örtü olarak kullandıkları bezlerin dokumacılığı geliştirilebilir.
Özellikle Bardız kilimi olarak bilinen kilim dokumacılığı Şenkaya ve Olur ilçelerinde dokunmaktadır. Giderek kaybolmaya yüz tutmuş bu el sanatlarının canlandırılması gerekir. Turistik açıdan değer taşıyan el sanatlarına pazar oluşturarak hem havza insanına ekonomik bakımdan yarar sağlamış olacak, hem de ülkemizin tanıtımına katkısı olan bu değerlerin unutulması yok olmasına engel olunacaktır. Oltu Çayı Havzasında turistik çekicilikler oldukça fazladır. Bilhassa havza çok eski bir tarihe sahip olduğundan çok sayıda kale, kule, kilise, cami gibi birçok tarihi eseri barındırmaktadır. Bu kültürel miras değerlendirilebilir.”

 
Demir'den sosyal sorumluluk örneği
 
Fransa'yı yendik, Kanada'ya yenildik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alıcı yok, bakan çok
Havaların ısınmasıyla birlikte yazlık giysiler de vitrinlerdeki yerlerini ...
PERAKENDE YASASI BEKLETİLMESİN
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, yasalaşması ...
Yatırım yapacak arsa yok!
AK Parti hükümeti tarafından bir süre önce gündeme getirilen ve yasalaşması ...
 
SGK DÜŞÜK PRİMLERİN HESABINI SORACAK
SGK Erzurum İl Müdürü Hulusi Bumin, kayıt dışıyla mücadelenin önemine ...
Pasinler'de tarımsal atılım
Pasinler İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından meyve bahçesi ...
Ulaşıma zam darbesi
Akaryakıta yapılan zamların ardından şehirlerarası yolcu taşımacılığında ...
 
Vergide mart vizyonu
Erzurum Türkiye iller sıralamasında tahakkuk eden vergide 29’uncu, tahsil ...
TEVKİFAT YÜZDE 1’E İNDİRİLDİ
Yakutiye Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ...
Otomobil sayısında 41'inciyiz..
Erzurum motorlu kara taşıtı sayısında Türkiye iller sıralamasında 42’inci sırada yer aldı.
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva