Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
ETSO Meclisi toplandı
ETSO Meclisi toplandı
Şehit öğretmenlere vefa etkinliği
Şehit öğretmenlere vefa etkinliği
Valilikten ormanlarda piknik yasağı
Valilikten ormanlarda piknik yasağı
Aydemir'den Bakan Yusuf Tekin'e destek
Aydemir'den Bakan Yusuf Tekin'e destek
Rizespor sezona Erzurum’da hazırlanıyor
Rizespor sezona Erzurum’da hazırlanıyor
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
23 Ekim 2015 Cuma - 10:12

Müftü Yazıcı’dan hasta hakkı uyarısı

Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, hasta ziyaretlerinin dinimizde önemli bir yere sahip olduğunu ve kesinlikle hastalarımızı ziyaret etmemiz gerektiğini vurguladı.

Müftü Yazıcı’dan hasta hakkı uyarısı

Hasta ziyaretleri Peygamber Efendimizin bir sünneti olmakla beraber Allah katında da önemli bir yeri var. Yakutiye Müftüsü Osman Yazıcı, hasta ziyaretinin önemine dikkat çekti. Ayrıca hastaların dualarının kabul olduğunu da hatırlatan Yazıcı, ‘ziyaret edin ki dua alasınız’ diyerek tembihte bulundu.

Hasta ziyaretinin önemini anlatan Yazıcı, “Müminlerin birbiri üzerinde hakları vardır. Bu haklardan biri de hasta kardeşini ziyarettir. Güzel dinimiz hasta ziyaretine çok önem vermiştir. Önemine göre de sevabı pek çoktur. Hasta ziyaretine giden kişi, buna niyet ettiği anda, ilk adımını atması ile rahmet yağmuruna tutulur. Hastanın yanına vardığında, ilahi rahmet zirveye ulaşır. Efendimiz hasta ziyaretinin fazileti hakkında şöyle buyurdular, “Kim güzel bir şekilde abdest alır, sevap düşüncesiyle hasta olan mümin kardeşini ziyarette bulunursa, cehennemden yetmiş yıllık yürüme mesafesi uzaklaştırılır.” Hastaları ziyaret etmek Peygamberimizin sünnetidir. Peygamberimiz kendisi hastaları ziyaret eder, ashabına da hastaları ziyaret etmelerini emrederdi. Mümin, gayr-i müslim ayırt etmezdi. “Kim bir hastanın hâl ve hatırını sormaya gider veya Allah için sevdiği bir kişiyi ziyaret ederse, ona bir melek şöyle seslenir: Sana ne mutlu! Güzel bir yolculuk yaptın. Kendine cennette barınak hazırladın!” sözleriyle hasta ziyaretini teşvik ederdi. Çünkü hastayı ziyaret etmek Müslümanın Müslümana karşı bir hakkıdır.” şeklinde konuştu.

ZİYARETİN SAATİDE ÖNEMLİ

Sabah vaktinde yapılan ziyaretlerin daha önemli olduğunu ifade eden Yazıcı, “Hasta ziyareti yapanlara melekler dua ederler. Hz. Ali, Rasûlüllah’ı şöyle buyururken işittim demiştir; ‘Bir Müslüman, hasta olan bir Müslüman kardeşini sabahleyin ziyarete giderse, yetmiş bin melek akşama kadar ona rahmet diler. Eğer akşamleyin ziyaret ederse, yetmiş bin melek onun için sabaha kadar istiğfar eder ve o kişi için cennette toplanmış meyveler vardır.’ Hasta ziyaret eden Müslüman, mümin kardeşinin derdi ile dertlenmiş ve onun acısını paylaşmış olur. Acılar, dertler ve sıkıntılar paylaşıldıkça azalır. Peygamberimiz bu konuda müminleri şöyle nitelemiştir: “Birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet ve şefkat etmede müminlerin bir vücut gibi olduklarını görürsün. Vücudun herhangi bir organı rahatsız olursa, diğer azalar da ona uykusuzluk ve ateş ile iştirak ederler. Hasta ziyareti, Müslümanı Allah rızasına ulaştıracak ahlâkî davranışlardan biridir. Bu sebeple hasta ziyareti, vazgeçilmez bir görevdir. Bu görev yerine getirilirken bir kısım kurallara uyulması gerekir.” diye konuştu.

ZİYERETLERDE BUNLARA DİKKAT EDİN

Hasta ziyaretlerinde dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Yazıcı, “Hasta ziyaretinde aşağıdaki kurallara uyulması bir görev, ahlâkî bir davranış ve edeptir. Bu kurallara uyulmazsa ziyaretten beklenen yararlar elde edilemez. Bu kuralları şöyle özetleyebiliriz;  Ziyaret için uygun bir zaman seçilir, mümkünse ziyaret saati önceden bildirilir ve ziyarete temiz bir kıyafetle gidilir. Hasta evinde ise evine kapı çalınıp izin alınarak ve selâm verilerek girilir. Hastanede ise ziyaret saatlerinde gidilir. Hastaya sağlık ve şifa dileğinde bulunulur, geçmiş olsun, Allah şifa versin, nasılsınız, iyi misiniz gibi sözlerle hâl-hatır sorulur. Hastaya iyi ve moral verici sözler söylenir. Peygamberimiz (s.a.s.), ziyaret ettiği hastanın yanına girdiği zaman ona, “Geçmiş olsun, inşallah hastalığın günahlarını temizler.” dediği rivayet edilmiştir. Hasta ziyareti kısa tutulur. Hastayı bir anda çok kişi ziyaret etmemelidir. Çünkü hastalara, dışarıdan kolayca başka hastalıklar bulaştırılabilir. Hastayı üzecek, moralini bozacak ve onu yoracak söz ve davranışlardan sakınılır. Güzel şeylerden bahsedilir. Hastanın yanında asık suratla durulmaz, güler yüzlü olunur ve tatlı sözler söylenir. Hastaya bir isteği olup olmadığı sorulur. Ziyarete hastanın sevdiği bir hediye veya okuyabileceği bir kitap veya bir çiçek veya bir kolonya götürülebilir. Ancak hediyenin hastaya ve hastalığına uygun olmasına dikkat edilir. Hastaya dua edilir. Hastane ziyaretlerinde odalarda yüksek sesle konuşulmaması, bir şey yenilip içilmemesi, diğer hastaların rahatsız edilmemesi, moral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılması, hasta başında ve hastane ortamında herhangi bir yere ve tedavi malzemelerine dokunulmaması, hastaya doktorunun izni yoksa herhangi bir gıda getirilmemesi, hasta mahremiyetine saygı gösterilmesi gerekir. Hasta uzakta ise veya başka sebeplerle bizzat gidilip hasta ziyaret edilemiyorsa, bir başkası aracılığı ile veya mektup, telefon gibi haberleşme araçları ile selâm, sağlık ve şifa dilekleri iletilerek bu görev yerine getirilebilir.” sözlerini kullandı.

 
Avrasya’nın yüreği Doğu’da atacak
 
Iğdır’da terör operasyonu: 1 tutuklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da ekim yağmurları başladı
Vatandaşlar, "Yağışın bu kadar şiddetli olacağını beklemiyorduk" diyerek şaşkınlıklarını belirtti.
Erzurum’da “Türkiye’nin En Büyük Ailesi” Projesi
Erzurum’da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, "Yalnız Değilsiniz, ...
Devlet sahip çıktı
Karayazı Kırgındere’de bir kız çocuğu ailesi tarafından zorla evlendirilmek isteyince yuvaya alındı.
 
Erzurum'da Çocuklar için kurumsal işbirliği
Erzurum’da 2015 yılının 2’incİ Çocuk Koruma Kanunu İl Koordinasyon toplantısı yapıldı.
Büyükşehir 117 cami ve Kuran Kursunu onardı
Büyükşehir Belediyesi, şehir genelindeki cami, Kur’an Kursu ve imam evlerini ...
Erzurum’da Toplu Ulaşım’a uydu ayarı
Toplu Ulaşım Müdürlüğü, yaklaşık bir ay sonra hizmete açacağı Uydu Takip ...
 
ATA Botanik Park’ta sonbahar başka güzel
Dünya'da deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte 7. parkı olan Erzurum'daki ...
Büyükşehir’de altyapı seferberliği
Büyükşehir Belediyesi, şehir genelinde alt ve üstyapıda hummalı bir çalışma ...
Otizm Çalıştayı Erzurum etabı başladı
Tohum Otizm Vakfı ve Erzurum Palandöken Otizm Derneği’nin Erzurum Büyükşehir ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva