Konferansa konuşmacı olarak
katılan Dumlupınar
Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu, Anadolu'da Milli
Mücadele ruhunu din adamlarının oluşturduğunu belirtti.
Atatürk'ün "babam" diye hitap ettiği, eşi Latife Hanım ile birlikte elini öptüğü tek kişinin 74 yaşındaki dönemin Amasya Müftüsü Abdurrahman Kamil Efendi olduğunu anlatan Prof. Dr. Sarıkoyuncu, şöyle konuştu:
"Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığında ve Kuva-i Milliye ruhunu Sivas'ta, Amasya'da ve Erzurum'da başlattığında yanı başında ilk destek verenler din adamlarıdır. Bunlar Rıfat Börekçi, Hacı Tevfik Efendi, Abdurrahman Kamil Efendi, Rahmetullah Efendi, Yusuf Talat Efendi, Yusuf Efendi, Ahmet Hulusi Efendi ve Ahmet İzzet Çal idi. Bağımsızlık savaşında din büyüklerinin vaazlarıyla milli
mücadele ruhu oluşması ve düşman kuvvetlerini püskürtmede büyük moral desteğinde bulunmuştur."
Prof. Dr. Sarıkoyuncu, Atatürk'ün Amasya'ya geldiğinde ilk karşılayanların din adamları olduğuna da işaret ederek, şöyle devam etti:
"Atatürk Amasya'ya geldiğinde ilin ileri gelenleri karşılamazken, ilk karşılayan Müftü Hacı Tevfik Efendi ile yardımcısı Abdurrahman Kamil Efendi olmuştur. 15 Mayıs 1919'da İzmir işgal edildiğinde halkı toplayarak tepki gösteren Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi ile Çal Müftüsü Ahmet İzzet Çal oldu. Din adamlarımız camilerde verdikleri vaazı nasihatlerle işgal altındaki Anadolu topraklarında Kuva-i Milliye ruhunu oluşturdu. Birçok din adamı da ülkenin kurtuluşu için cephede savaşarak şehit oldu."
Konferansa, Sandıklı Belediye Başkan Vekili Cemal Öz, Sorkun Belediye Başkanı İlyas Arısoy, daire amirleri, öğretmen ve din görevlilerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.