Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Türkiye Kuş Konferansı Erzurum’da başladı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda başlayan Türkiye kuş konferansı etkinlikleri üç gün boyunca devam edecek.
Doğa Derneğinin organize ettiği 14. Türkiye Kuş Konferansı, “Kuş Gözlemciliği ve Kuş Koruma” ana teması ile Erzurum Turizm Elçileri Derneği iş birliği, Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Yakutiye Belediyesi, Palandöken Belediyesi Kent Konseyinin destekleri ile yapılıyor.
TOPDAŞ’IN SUNUMU
Açılış konuşmalarının ardından Yırtıcı Kuş Koruma Programı ve DoğuAnadolu7da eko turizm konusunda değerlendirmelerde bulunuldu.Erzurum Turizm Elçileri Derneği adına konuşan Kırsal Kalkınma Uzmanı Mikail Topdaş, “14’üncü Türkiye Kuş Konferansı’nı Erzurum’da gerçekleştirmek için çok uğraş gösterdik ve sonunda oldu. Erzurum’un kuş zenginliğinin kuş severlere tanıtmak için bu çok önemli bir adım oldu” şeklinde konuştu.
Topdaş, Türkiye'nin doğusunda, zor bir coğrafyada düzenlenen etkinliğin heyecan verici olduğunu söyledi. Doğası ve zengin canlı çeşitliliği ile Erzurum'un doğa tutkunları açısından önemli bir merkez olabileceğine işaret eden Topdaş, Kuş Konferansı'nın bu doğrultuda atılmış önemli bir adım olacağını ifade etti.
YILMAZ(IN KONUŞMASI
Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz da, yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Doğal dengesi her geçen gün biraz daha bozulan ve her şeyin hızla yok olmaya başladığı günümüzde tam da bu nedenle bugün dünyada ne yazık ki her sekiz kuş türünden birinin nesli tehlike altında bulunuyor. Bunu yapılan sistematik izleme çalışmaları sonucunda elde edilen veriler ortaya koyuyor. Ancak şurası kesin ki bu alanda daha çok kuş gözlemcisine ve bu gözlemler doğrultusunda elde edilen verilerden yola çıkarak daha etkin ve kapsamlı kuş koruma çalışmalarına ihtiyaç var. Çünkü bu güzel ve etkileyici canlıları doğada izlemenin ötesinde kuşları korumak aynı zamanda doğayı, gezegenimizi ve en nihayetinde geleceğimizi korumak anlamına geliyor."
Kuş gözlemi, envanter oluşturma, kuş koruma çalışmaları, eğitim faaliyetleri ve farkındalık yaratma gibi konuların ele alındığı konferansa kuş gözlemcileri ve doğa severler başta olmak üzere konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve üniversitelerin ilgili uzmanları katılıyor.
Konferans etkinlikleri kapsamında yarın katılımcılar için Alan gezisi ve Kuş gözlemi etkinliği yapılacak. Erzurum Ovası ve Aşkale Göleti’nde yapılacak etkinliğe yoğun bir katılım bekleniyor.
Türkiye kuş konferansı etkinlikleri 21 Ekim Pazar günü Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda yapılacak sunumlarla devam edecek. Program kapsamında ayrıca Bayburt Üniversitesi’nden Elif Velieceoğlu ve Abdurrahman Sefalı’nın “Bayburt’un Bazı Kuşları” konulu poster sunumu yer alacak.
DOĞAL DENGE
Doğal dengesi her geçen gün biraz daha bozulan ve her şeyin hızla yok olmaya başladığı günümüzde tam da bu nedenle bugün dünyada ne yazık ki her sekiz kuş türünden birinin nesli tehlike altında bulunuyor. Bunu yapılan sistematik izleme çalışmaları sonucunda elde edilen veriler ortaya koyuyor. Ancak şurası kesin ki bu alanda daha çok kuş gözlemcisine ve bu gözlemler doğrultusunda elde edilen verilerden yola çıkarak kuş koruma çalışmasına ihtiyaç var. Çünkü bu güzel ve etkileyici canlıları doğada izlemenin ötesinde kuşları korumak aynı zamanda doğayı, gezegenimizi ve en nihayetinde geleceğimizi korumak anlamına geliyor.