Büyükşehir Belediyesi, Erzurum belediyecilik tarihinde bir rekora imza attı. Ahmet Küçükler’in başkanlık koltuğuna oturduğu 2004 yılından bu yana hep ilklere imza atan Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’a adeta yatırım yağmuru yağdırdı.
Erzurum’un son 8 yılına ‘Büyükşehir Belediyesi’ mührü vuruldu. Katı atık toplama tesisinden içme suyu arıtma tesisine, köprülü kavşaklardan çok katlı otoparklara, kentsel dönüşümden sosyal konut üretimine, spor salonlarından bağlantı yollarına, ticari site ve iş merkezlerinden altyapı hamlelerine varıncaya kadar Erzurum’a 8 yılda adeta yatırım yağmuru yağdıran Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda belediyecilik tarihinde bir rekora imza attı.
KÜÇÜKLER’İN DEĞERLENDİRMESİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Erzurum’un alt ve üstyapı anlamındaki birçok ihtiyacını karşıladık. Klasik bir belediyecilik anlayışıyla çalışmadık; Erzurum’da hemen her alana yönelik yatırım ve çalışmalar yaptık. Modern bir şehrin duyduğu tüm gereksinimleri yerine getirdik, Erzurum’un çehresini değiştirdik. 8 yıl önceki Erzurum’la günümüz Erzurum’u arasında deyim yerindeyse dağlar kadar fark var. Altyapıdan üstyapıya, çevre yatırımlarımızdan ticari yatırımlarımıza varıncaya kadar Erzurum’da yaşamın her alanında Büyükşehir Belediyemizin mührü var” diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR
Küçükler, yatırım ve hizmetler hakkında bilgiler aktarırken, özellikle kentsel dönüşüm ve gecekondu ıslah projeleri üzerinde durdu. Başkan Küçükler, Erzurum’un birçok bölgesinde gecekondu dönüşüm projeleri uyguladıklarını belirterek, “Erzurum’da yeni bölgeleri imara açmıyor, gecekonduların yoğun olarak bulunduğu yerleri yeniden inşa ediyoruz. Eski Mal Meydanı, Palandöken Caddesi, Üç Kümbetler civarı, kamulaştırma noktasında üzerinde ciddiyetle çalıştığımız projeler arasında geliyor. Şehitler Mahallesi’nde başlattığımız sosyal konut seferberliğini Dağ Mahallesi’nde sürdürecek, şehrin gecekondularla örülü bölgelerinde modern yerleşim yerleri oluşturacağız.” şeklinde konuştu.
“ERZURUM’U CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMEYE KARARLIYIZ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum’u cazibe merkezi ve marka bir kent haline getirmeye kararlı olduklarını vurgulayarak, ulaşımdan altyapıya, çevre düzenlemelerinden sosyal ve kültürel hizmetlere varıncaya kadar her alanda model bir şehir hedeflediklerini dile getirdi.
Başkan Küçükler, “Erzurum’da belediyecilik hizmetleri noktasında acil müdahale gerektiren alanlarla ilgili oluşturduğumuz yol haritasında kentsel yenileme projelerine öncelik tanıdık. Şehrin muhtelif noktalarında kamulaştırma çalışmaları yaparken, belirlediğimiz diğer alanlarda çeşitli yatırım projelerini devreye soktuk. Erzurum’da bir tane bile müstakil otopark yokken, bugün binlerce araç kapasiteli kapalı otoparklara sahip olduk. 6 köprülü kavşak hizmete sokarak, şehir içi trafiğinde ciddi bir rahatlama sağladık. Çeşitli meslek kollarını bir arada toplamak amacıyla site yatırımlarına giriştik. Kamyon-Tır Parkı ve Nakliyeciler Sitesi, Galericiler Sitesi, Hurdacılar Sitesi, Süt ve Süt Ürünleri Çarşısı, Erzurum’a kazandırdığımız ticari yatırımları teşkil ediyor” diye konuştu.
Başkan Küçükler, “Biz Erzurum’a belediyecilik hizmetleri noktasında yepyeni bir ufuk kazandırdık. Bizden önceki dönemlerde sadece asfalt ve kaldırımdan ibaret olan belediyecilik hizmetlerini, yatırım yağmuruna dönüştürdük. Erzurum, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde belediye eliyle yapılan kamu yatırımları noktasında bölgenin en zengin ili haline gelecek” şeklinde konuştu.
İŞTE 8 YILA SIĞDIRILAN 50 YILLIK YATIRIM VE HİZMETLER…
Ahmet Küçükler’in başkanlık koltuğuna ilk kez oturduğu 2004 yılında atılan ilk adım Erzurum’un çevre düzeni ve nazım imar planlarına yönelik oldu. 6 bin yıllık tarihi geçmişine rağmen nazım imar planından yoksun olan Erzurum’da, 1/25 binlik çevre düzeni planı ile 1/5 binlik nazım imar planı hazırlanırken, Büyükşehir Belediyesi’nin Erzurum için attığı bir diğer önemli adım ise, köprülü kavşaklar ve çok katlı otoparklar oldu.
İpekyolu, Aziziye, Hamidiye, Mecidiye, Olimpiyat ve Kasımpaşa köprülü kavşaklarıyla Erzurum trafiğine yepyeni bir soluk kazandıran Büyükşehir Belediyesi, birbirinden farklı noktalarda konuşlandırdığı söz konuşu köprülü kavşaklara ek olarak çok katlı otoparklar da kurdu. Menderes Çok Katlı Otoparkı’nı Cumhuriyet Caddesi’nde, Cedit Çok Katlı Otoparkı’nı ise Cedit Caddesi’nde hizmete sokan Büyükşehir Belediyesi, söz konusu yatırımlar için milyonlar harcadı.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERZURUM’A BİRÇOK TESİS KAZANDIRDI…
Büyükşehir Belediyesi, geride kalan 8 yıl içerisinde Erzurum’u yeni tesis ve ticari yatırımlarla da tanıştırdı. İtfaiye Daire Başkanlığı hizmet binasından Galericiler Sitesi’ne, Katı Atık Depolama Tesisi’nden Tıbbi Atık Tesisi’ne, Modern Asfalt Plenti’nden Müceldili Konağı ve Tebrizkapı Kültür Sanat Çarşısı’na varıncaya kadar eşzamanlı birçok yatırım yapan Büyükşehir Belediyesi, Şükrüpaşa’da Şükrüpaşa Semt Garajı’nı, Ilıca yolu üzerinde de Kamyon Tır Parkı ve Nakliyeciler Sitesi’ni tamamladı.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE KAMULAŞTIRMADA BÜYÜKŞEHİR FARKI…
Uydu kentleri imara kapatarak şehir merkezini ıslaha yönelen Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’da kentsel dönüşümün de mimarı oldu. Hasani Basri Mahallesi’ndeki kamulaştırma ve sosyal konut üretimi projeleriyle gecekondu ıslahına yönelik yeni bir çığır açan Büyükşehir Belediyesi, Eski Mal Meydanı ve Palandöken Caddesi kamulaştırmalarıyla Erzurum’da kamulaştırma seferberliği başlattı. Büyükşehir Belediyesi Mal Meydanı ve Palandöken Caddesi kamulaştırmalarının yanı sıra Hasani Basri Mahallesi’nde de Sosyal Konut üretimi gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi, sosyal konut üretiminin ikinci adımını ise, Şehitler Mahallesi’nde attı. Büyükşehir Belediyesi Şehitler Mahallesi’nde 128 konutu tamamladı. Belediye, söz konusu konutları önümüzdeki yıldan itibaren bu bölgedeki kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında kullanmayı planlıyor.
BÜYÜKŞEHİR’İN 2004 YILINDAN BU YANA YAPTIĞI ÇALIŞMALARIN EN ÖNEMLİLERİ
Büyükşehir Belediyesi’nin 8 yıl içerisinde Erzurum’a yaptığı yatırım ve hizmetler şöyle:
“1/ 25 binlik Çevre Düzenlemesi Planı ve 1/5 binlik Şehir Nazım İmar Planı, İpekyolu Köprülü Kavşağı, İpekyolu Yürüyen Merdivenli Üstgeçit, Aziziye Köprülü Kavşağı, Hamidiye Köprülü Kavşağı, Mecidiye Köprülü Kavşağı, Olimpiyat Köprülü Kavşağı, Kasımpaşa Köprülü Kavşağı, Menderes Çok Katlı Otopark, Cedit Çok Katlı Otopark, Yeni İtfaiye Hizmet Binası ve İtfaiye Filosu, Yıldızkent Rekreasyon Alanı, Hilalkent İtfaiye Binası, Galericiler Sitesi, Modern Asfalt Plenti, Doğu’nun En Modern Hayvan Barınağı, Katı Atık Toplama Tesisi, İçmesuyu Arıtma Tesisi, İçme Suyu Ozonlama Ünitesi, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, Olimpiyat Yeraltı Çarşısı, Tebrizkapı Kültür ve Sanat Çarşısı, Müceldili Konağı Kültür Evi, Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi, Şükrüpaşa Semt Garajı, Kamyon Tır Parkı ve Nakliyeciler Sitesi, Hurdacılar Sitesi, Büyükşehir Belediyesi Toplum Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi, Taşmağazalar Cazibe Merkezi Projesi, Abdurrahmangazi Kent Ormanı, Mal Meydanı Kamulaştırma Projesi, Palandöken Caddesi Kamulaştırma Projesi, Taşağıl Köyü Kamulaştırma Projesi, Başköy ve Karaşeyh köylerine yönelik kanalizasyon şebekesi, Şehitler Mahallesi Sosyal Konut Projesi, Hasani Basri Sosyal Konut Projesi, Erzurum Evleri Restorasyon Projesi, Söğütlü Balıklı Göl Çevre Düzenlemesi, Dadaşkent Milli Egemenlik Caddesi, Dadaşkent - Yıldızkent Bağlantı Yolu, Yıldızkent’te 500 Kişi Kapasiteli Spor Salonu, Modern Süt ve Süt Ürünleri Çarşısı, Taşhan Çevre Düzenlemesi, Ana Arterlerde Fiziki Çevre Düzenlemesi, Cumhuriyet Caddesi Çevre Düzenlemesi, Yıldızkent Alparslan Türkeş Bulvarı, Şükrüpaşa İstasyon Mahallesi Bağlantı Yolu, Erzurum Havalimanı Yolu, Toplu Ulaşım Filosu.
MİLYONLARCA LİRALIK YENİ YATIRIM VE HİZMETLER YOLDA…
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kentin hizmetine sunulan yatırımlara ek olarak, eşsiz birçok projeyi daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Erzurum Kalesi çevresinde uygulanacak ‘Kültür Yolu’ Projesi ile şehir merkezini adeta yeniden inşa edecek olan Büyükşehir Belediyesi, Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle kentte tam 500 milyon liralık kaynak kullanımı gerçekleştirecek.
Öte yandan 2011 Kış Oyunları’ndan sonra Erzurum’a yapılacak en büyük özel teşebbüs yatırımı ise, yine Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hayat bulacak. 210 milyon dolarlık bütçesiyle İkiz Kuleler- Eğlence Merkezi ve Şehir Oteli’nin yapımı için kolların sıvanmaya başlandığı Büyükşehir Belediyesi’nde, öncelikle Şehirlerarası Otobüs Terminali ile Aziziye Katlı Otopark hizmete girecek. Önümüzdeki inşaat sezonunda Erzurum Et Entegre Tesisleri’nin temelini atacak olan Büyükşehir Belediyesi, yine 64 milyon Euro’luk Atıksu Arıtma Tesisi ve Şebeke Yenileme Projesi’ne de bu yıl start verdi. Olimpiyat Parkı ile Erzurum’u eşsiz bir eğlence ve dinlence merkezine kavuşturacak olan Büyükşehir Belediyesi, ayrıca şehir merkezinde 550 kilometre uzunluğunda şehir içme suyu şebekesi yenileme çalışması da yapacak.
YAPIMINA VE HAZIRLIKLARINA BAŞLANAN DİĞER PROJELER…
Büyükşehir Belediyesi’nin, hazırlıklarına bu yıl başlayarak Erzurum’a kazandırmayı planladığı diğer yatırımlar ise şöyle:
“Doğu Anadolu Kongre Fuar ve Kültür Merkezi, Kayakyolu Spor Kompleksi, Pirali Baba Türbesi Peyzaj Projesi, Havuzbaşı Kent Meydanı Projesi, Yenişehir 1. Marketler Ticaret Merkezi, Sanayi İş Merkezi Projesi, Havuzbaşı Kent Meydanı, Mevlana Vadisi Projesi, Hastaneler Caddesi Kapalı Otoparkı ve Sosyal Yaşam Alanı ve Narmanlı Camii Meydan Düzenlemesi.”